25-09-07

Reynders wil Vlaams symbool in ruil voor staatshervorming, schrijft Knack.

“De MR staat open voor een debat over de staatshervorming, maar ziet geen vooruitgang mogelijk als bepaalde taboes niet sneuvelen. Dat zei partijvoorzitter Didier Reynders maandag.

”Volgens Reynders heeft zijn partij geen schrik voor een staatshervorming. Wel moet er voor de MR-voorzitter een evenwicht gevonden worden tussen de eisen van de enen en die van de anderen.

De MR-voorzitter wees erop dat sommige dossiers een symbolisch karakter hebben, een verwijzing naar de door de Vlamingen gevraagde splitsing van het kiesarrondissement Brussel-Halle-Vilvoorde. "Op dat vlak is geen vooruitgang mogelijk als men geen afstand neemt van bepaalde taboes".

Reynders lijkt daarmee de Vlamingen te vragen zelf een "symbool" op te geven in ruil voor de splitsing. Aan welk symbool Reynders denkt, zei hij maandag niet. Tot nu toe vroegen de Franstaligen de uitbreiding van het Brussels gewest in ruil voor de splitsing, maar dat is voor de Vlamingen onaanvaardbaar.

In kringen van de Vlaamse partijen die deelnemen aan de regeringsonderhandelingen viel maandag geen officiële reactie te vernemen op de vraag van Reynders naar een Vlaams "symbool".

Wel werd er door een bron bij het kartel CD&V-N-VA op gewezen dat de mogelijkheden voor symbolen in de communautaire sfeer beperkt zijn. De meest voor de handliggende zijn een uitbreiding van het Brussels gewest, een uitbreiding van de faciliteiten en een uitbreiding van de territoriale bevoegdheid van de Franse gemeenschap. Op fundamentele zaken wordt niet toegegeven, zo luidt het.”Begrijpt iemand dat? Ik begrijp er enkel uit dat ze niet meer weten wat te eisen in ruil voor het toepassen van de wet, namelijk de splitsing van B-H-V.
Maar hebben ze in feite wel eisen te stellen?
Er is maar één Vlaams symbool dat mij zo meteen te binnen schiet en waar we gemakkelijk afstand kunnen van nemen en dat is de Vlaamse solidariteit tegenover Wallonië.

02:35 Gepost door Janice Laureyssens in Algemeen | Permalink |  Facebook |

Commentaren

En het koningshuis, is dat geen mooi symbool om terug te geven aan de walen ? Die woont nog steeds op vlaams grondgebied, misschien tijd om eens terug te geven aan diegenen waarbij ze thuishoren ?

Gepost door: Ovi Santé | 25-09-07

het einde ... van den Belgiek is in zicht. de pappenheimers aan de macht proberen met alle middelen om het onding in stand te houden, niet voor bestwil van het volk, wel om eigen positie en geldgewin.
maar uiteindelijk zal België barsten, of ... de Vlaamse onderhandelaars moeten grote toegevingen doen aan de walen en daarmee hun politieke doodvonnis tekenen, want de afrekening zal volgen bij de eerstvolgende verkiezingen.

ik vermoed dat de Vlaamse partijen het begrepen hebben en zich zullen hoeden voor toegevingen aan de walen, en dus komt er geen regering.

volgende week zal waarschijnlijk een franstalige aangesteld worden als verkenner/informateur, kunnen de Vlamingen ook eens NEE zeggen tegen alle waalse voorstellen, het kan nog leuk worden.

in een Vlaamse staat zie ik overigens Frank van Hecke als de ideale figuur om president te worden:onbesproken Vlaams en minzaam verstandig man.
de huidige politieke collaborateurs moeten volledig hun politieke rechten ontnomen worden.

en wij moeten de walen niks geven, zij mogen ons de gestolen Vlaamse gemeenten terug geven, en dan ophoepelen, en nooit meer terug komen a.u.b. WIJ KUNNEN U MISSEN!

Gepost door: fee | 25-09-07

inderdaad ... die franstalige koningsfamilie woont gedomme in Vlaanderen! geef ze als cadeau aan de walen en laat ze daar maar gaan wonen, die clowns kunnen we ook missen!

Gepost door: fee | 25-09-07

een goed voorstel het geven van een mooi Vlaams symbool kan bv zijn "een boks op hunne smoel" !!

Gepost door: Rene | 25-09-07

Een deel van de noordzee misschien ? Buiten de 7 mijls zone...

Een deel van de lucht...

Een deel van de zon...

Als ze dan toch belachelijke vragen stellen moeten ze de antwoorden ook kunnen verwachten.

Gepost door: Den Amerikaan | 25-09-07

Ziet u het niet? Wat ze van plan zijn? Dat we opnieuw naar de stembus moeten...Je zal zien..Er komt geen regering.Als Wallonie NON zegt tegen Yves dan is dat NON.En ondertussen proberen ze de Vlaamse publieke opinie zoveel mogelijk te beïnvloeden...Er gaat geen dag voorbij zonder Belgische propaganda op één of canvas!Zelden geziene mindcontrol!Goebbels zou jaloers zijn...En als al die domme Vlamingen genoeg gïndoctrineerd zijn dan moeten we opnieuw naar de stembus en krijgen we Guy Verhoftstadt terug!De Walen kennen Vlamingen beter dan je denkt...Het zijn voor 60% onderdanige platbroeken die alle xenofiele propaganda slikken als prozac...En het VB zal ook wel winnen!Goed,des te minder procenten hebbeb de socialisten en liberalen nodig op CD&V-NVA te verslaan!!! ARM ARM ARM Vlaanderen.

Gepost door: Tiberius | 25-09-07

Tiberius

Niet volledig akkoord met de content, maar wel met de onderliggende vaststelling.

Namelijk, de vlamingen overtuigen dat ze verkeerd hebben gestemd en dat de NVA niet beter is dan het VB.

Dit is de typische manier van de walen om hun gelijk te krijgen. Het is niet anders dan vroeger waar de vlaamse politiekers de lakijen waren van de franse.

Indien er geen regering kan gevormd worden zijn er maar 2 oplossingen. Ofwel een regering van technocraten ofwel splitsen van... Belgie.

Brussel, in het slechtste geval mogen ze hebben. Voor mij kan vlaanderen overleven zonder Brussel. Ik zie de evolutie van vele voormalig oost europese landen en die groeien als kool.

Gepost door: Den Amerikaan | 25-09-07

onwettig. naar de stembus zonder splitsing van BHV is onwettig en kan dus niet.
maar in dit België telt de wet misschien niet meer als ze de franstaligen niet goed uitkomt.

Gepost door: fee | 25-09-07

Een jaarlijks sybooltje van 11,5 miljard zal wel volstaan, niet?

Gepost door: Karamazov1 | 25-09-07

Eureka, we weten het ! Ik heb het !!!!

Als we de walen eens wat meer zelfstandigheid aanbieden ?

Gepost door: Den Amerikaan | 25-09-07

Engels Mijn voorstel: engels als 2e taal voor de walen zowel als voor de vlamingen. Zij moeten zich dan niet meer 'verlagen' tot het aanleren van een tov het frans toch minderwaardige taal, en wij leren toch ook veel liever engels dan frans. Belgie tweetalig: engels en arabisch!

Gepost door: Jef | 25-09-07

Elio Zelfs den Elio heeft het licht gezien: we moeten ons voorbereiden op vlaamse onafhankelijkheid zegt hij morgen in Le Soir.

Nog niet zo dom, die Italianen.

En wat te denken van de zus van Bart De Wever, die zich in de walen in een dopperscommune heeft teruggetrokken? Dat is al even belgisch als een vld minister die met een sp'er aanpapt.

Gepost door: Jef | 25-09-07

De commentaren zijn gesloten.