03-10-07

"Formatie mislukt als BHV wordt gesplitst"

Volgens FDF-voorzitter Olivier Maingain zijn de oranje-blauwe formatiegesprekken gedoemd om te mislukken als de Vlamingen eenzijdig hun splitsingsvoorstellen voor Brussel-Halle-Vilvoorde goedkeuren. Geen enkele Franstalige partij zal nog voort willen onderhandelen, zegt Maingain.

De Kamercommissie Binnenlandse Zaken heeft zich de hele middag gebogen over de Vlaamse splitsingsvoorstellen van BHV. (Belga) Tot een stemming is het niet gekomen. SP.A en Vlaams Belang drongen er wel op aan en beschuldigden de oranje-blauwe partijen ervan de zaak te willen vertragen, om de formatieonderhandelingen niet te torpederen, waarbij er even harde taal werd gesproken tussen De Crem en Gerolf Annemans.

Commissievoorzitter Pieter De Crem ontkende dat hij die opdracht zou hebben gekregen. "Als men mij iets oplegt, doe ik het omgekeerde", aldus De Crem.< BR >
De Franstalige partijen waren wel vastbesloten om de zaak zoveel mogelijk te rekken. De Franstalige sprekers hielden vanmiddag dan ook erg lange toespraken.

De Franstaligen hebben de Vlamingen ook opnieuw gewaarschuwd (of liever bedreigd) dat een goedkeuring van de splitsingsvoorstellen oranje-blauw fors in gevaar zal brengen. MR-boegbeeld Charles Michel had dat vooraf al gezegd en Maingain herhaalde dat vandaag.

Als de Vlamingen eenzijdig de splitsing goedkeuren, zal Leterme naar de koning moeten gaan om zijn mislukking te melden, zei notoir Vlamingenhater Maingan van het FDF.

Rond 18 uur gingen de commissieleden uiteen. Volgende week woensdag wordt de algemene bespreking voortgezet. BHV nog niet op de formatietafel.

Gisteren werd bekendgemaakt dat de oranje-blauwe formatieonderhandelaars pas helemaal op het einde van de rit over BHV zullen spreken. (Belga) Volgens Vlaams parlementslid Eric Van Rompuy (CD&V, foto) is dat geen goed idee. Hij vindt dat het dossier het best zo snel mogelijk weer op de onderhandelingstafel moet worden gelegd.

De behandeling van BHV in het parlement zal geen weken meer duren, zegt Van Rompuy, en dan zullen de Vlaamse partijen de splitsing doordrukken.
Van Rompuy wijst er ook nogmaals op dat er weinig onderhandelingsruimte is wat betreft BHV.

"Men kan daar over praten, maar van Vlaamse kant is het duidelijk dat het niet kan gaan om de uitbreiding van Brussel of nieuwe faciliteiten voor de Franstaligen in de rand en ook niet de ratificatie van het minderhedenverdrag."
Bron: politiek net

22:24 Gepost door Janice Laureyssens in Algemeen | Permalink |  Facebook |

Commentaren

Strategie Ge gaat zien dat het nog afloopt zoals ik voorspeld heb: een coalitie gaat gevormd worden tussen alle franstalige partijen en hun vlaamse collaborateurs de sossen, de groenen, en de blauwen. En Yves en zijn tsjeven zullen alleen maar knarsetandend kunnen toekijken bij zoveel lef.

Gepost door: Jef | 03-10-07

Dan vragen de mensen waarom ze nog moeten gaan kiezen...'t ja geef daar maar eens een antwoord op.

Gepost door: Janice | 03-10-07

Laat ze maar doen jef! Zeker en vast de volgende keer gaan kiezen Janice en proberen iemand te vinden waarvoor u met volmacht mag stemmen. en niet voor de tjeven/nva/vld....!!

Gepost door: Ronny | 03-10-07

De commentaren zijn gesloten.