24-10-07

Het laatste plan van Hugo Schiltz

23/10/2007 14:46

Op 28 oktober zou Hugo Schiltz, een van de geestelijke vaders van het Egmontpact, 80 geworden zijn. Meer dan een halve eeuw lang bekampte hij het extremistische Vlaams-nationalisme. Nu blijkt echter dat hij in zijn laatste levensjaren toenadering zocht tot het Vlaams Belang. Zijn laatste droom was om de verschillende Vlaams-nationalistische strekkingen met elkaar te verzoenen.

"Hij dacht dat hij nog twintig jaar te leven had. Minstens. Daarom had hij ook geen haast om zijn plannen uit te werken", zegt Paul Doevenspeck. Jarenlang werkte die met de latere minister van staat Hugo Schiltz (vroeger Volksunie, daarna Spirit) samen in hun advocatenkantoor Schiltz Doevenspeck & Partners.

Ze gingen ook ooit naar dezelfde school, het Xaveriuscollege in Borgerhout, studeerden beiden rechten, en belandden uiteindelijk ook allebei in de politiek. Toen Schiltz parlementslid werd, smolten de twee advocaten hun kantoren samen zodat Schiltz meer tijd zou hebben voor de politiek. Terwijl hij achtereenvolgens VU-voorzitter, gemeenschapsminister en uiteindelijk vicepremier werd, hield Doevenspeck het bij de lokale politiek.

Ze zagen elkaar ook nog geregeld, al trokken de conservatieve Doevenspeck en de veel progressievere Schiltz bijlange niet altijd aan hetzelfde zeel. Tot Schiltz een paar jaar geleden plots een idee kreeg.

PAUL DOEVENSPECK: Op het einde van zijn leven zocht hij toenadering tot extremere groepen binnen het Vlaams-nationalisme. Langzamerhand was hij gaan inzien dat we als Vlamingen nooit echt iets zouden bereiken als we in gespreide slagorde voortstreden.

De eerste plannen rijpten toen we het in september 2004 over de IJzerbedevaart hadden. Dat jaar waren er amper 3000 mensen komen opdagen, terwijl dat er in 1987 nog 35.000 waren. Schiltz zag in dat de bedevaart op die manier geen zin meer had. Gaandeweg kwamen we op het idee om de organisatoren van de IJzerbedevaart en die van de afgesplitste IJzerwake bij elkaar te brengen.

Ons plan was mooi in zijn eenvoud: de twee organisaties zouden elk jaar samen één manifestatie organiseren onder de IJzertoren. Er zou een thema worden gekozen waarover de hele Vlaamse beweging het eens kon zijn, en er zou een spreker worden uitgenodigd die voor beide organisaties aanvaardbaar was. Omdat ikzelf goede contacten heb met de organisatie van de IJzerwake, ging ik ons plan daar verdedigen. En met succes. Schiltz van zijn kant zou met het IJzerbedevaartcomité praten. Maar korte tijd later liet hij me weten dat hij er niet mee door wou gaan omdat het 'zijn positie bij Spirit in gevaar bracht'.

Wat was er dan gebeurd?

DOEVENSPECK: Hij zei me dat hij gepraat had met Lionel Vandenberghe, de oud-voorzitter van het IJzerbedevaartcomité, die voor Spirit in de Senaat zat. Blijkbaar had hij daarna begrepen dat zijn partij ons initiatief niet waardeerde. Toch bleef hij nadenken over Vlaamse frontvorming.

Vorig jaar vatte hij dan het plan op om te proberen de initiatiefnemers van het Lentemanifest en die van het Warandemanifest op één lijn te krijgen. Via mij zocht hij contact met de Leuvense ererector Roger Dillemans, die nog bij mij in de klas had gezeten, en met Remi Vermeiren (ex-topman van KBC en voorzitter van de denkgroep In de Warande, nvdr). Hij heeft ze nog gebeld, en ze bleken bereid te zijn om elkaar te ontmoeten. Maar toen werd Schiltz ziek, en twee maanden later overleed hij.

Waarom wilde Hugo Schiltz die twee groepen zo dringend bij elkaar brengen?

DOEVENSPECK: Hij droomde van een breed Vlaams platform met duidelijk geformuleerde, gemeenschappelijke eisen. Op basis daarvan wilde hij de politieke wereld mobiliseren.

Heeft hij daar ook met andere politieke partijen over gepraat? Met de N-VA?

DOEVENSPECK: Niet met Bart De Wever of Geert Bourgeois, denk ik. Maar hij kende natuurlijk wel ándere N-VA'ers. En in de zomer van 2005 heeft hij mij gevraagd om discreet contact te leggen met Gerolf Annemans van het Vlaams Belang. Annemans reageerde verbaasd, maar wilde hem graag ontmoeten. Wel wilden ze allebei vermijden dat er iets over hun contacten zou uitlekken, want ze beseften dat een eventuele samenwerking dan meteen zou worden gekelderd.

Uiteindelijk hebben ze elkaar bij mij thuis in Oostmalle ontmoet. Tijdens dat gesprek, dat een paar uur heeft geduurd en dat erg constructief was, heeft Schiltz onder meer vragen gesteld over het migratiestandpunt van het Vlaams Belang. Hij vond ook dat het VB toenadering moest zoeken tot andere partijen, onder meer door nieuwe mensen aan te trekken. Achteraf heeft Annemans mij nog een map met partijstandpunten voor hem meegegeven.

Schiltz was optimistisch, maar hij zag ook in dat er nog veel water naar de zee moest vloeien voor er tussen alle Vlaamse partijen een consensus kon worden bereikt. Maar goed, hij heeft zijn plannen dus niet meer kunnen uitvoeren. Ik weet ook niet of hij er als puntje bij paaltje kwam echt de moed toe zou hebben gehad.

Hoorden Hugo Schiltz en Bart De Wever, in wie hij ooit zijn opvolger zag, eigenlijk niet in dezelfde partij thuis?

DOEVENSPECK: Niemand begreep wat een man als Schiltz bij Spirit deed. Maar hij had gewoon geen keuze. Tijdens de Lambermontonderhandelingen had Geert Bourgeois hem publiekelijk tegengesproken, en zoiets pikte Schiltz niet. Zo zat hij gewoon in elkaar.

Toen de Volksunie uiteenviel, kón hij Bourgeois niet volgen naar de N-VA. Zijn enige alternatief was Spirit, maar hij zat daar duidelijk niet op zijn plaats. Het is ook tekenend dat geen enkele kameraad, geen enkele kennis hem naar die partij is gevolgd, zelfs zijn kaartvrienden niet.

Maar goed, hij maakte er het beste van. In 2005 heeft hij er bijvoorbeeld alles aan gedaan om het akkoord te saboteren dat toen op tafel lag voor de splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde. Hij heeft toen verschillende oud-VU'ers uit de liberale partij opgebeld. Hij sprak onder meer met de voormalige VU-voorzitters Jaak Gabriëls, Fons Borginon en Patrik Vankrunkelsven, en ik denk dat zij ervoor hebben gezorgd dat er ook onder liberalen weerstand groeide tegen het akkoord. Maar uiteindelijk hebben ze bij Spirit naar hem geluisterd, en heeft zijn eigen partij het akkoord gekelderd.


(AP)

14:57 Gepost door Janice Laureyssens in Algemeen | Permalink |  Facebook |

Commentaren

Pensioen Zoals ik hier gisteren als schreef: tegen dat ze op pensioen gaan, durven de meesten ineens spreken.

Gepost door: Jef | 24-10-07

WAT ER OOK VAN ZIJ Schiltz heeft volgens mijn bescheiden mening de Vlamingen verraden.
Daarom werd hij geëerd door de politiek correcte kaste. Iedereen vond hem fantastisch in die kringen.
Kan niet anders als je ze naar de mond praat: VB-ers zijn racisten, zwarten en fascisten.
Hoe was ZIJN verleden?
Iedereen is het blijkbaar vergeten en dat mag best, maar dan weet ik niet waarom honderdduizenden Vlamingen die hun stem geven aan het VB en waarvan het grootste gedeelte lang na de oorlog werd geboren
dan wel verdomd moeten worden door een "groot" man als hij, Minister van Staat, verknocht aan het Belgische establishment.

Gepost door: Francis | 24-10-07

@Francis Ik ben het eens met jouw stelling, wat mij echetr het meeste stoort is het feit dat hij de duimen legt voor het flutpartijtje spirit,zo zie je maar dat de clan anjsovis een macht heeft die moeilijk te vatten is,ik heb met bertje de bleiter eens een aanvaring gehad in het Aula van Leuven, hij merkte toen reeds fijntjes op dat ook al wordt hij nooit meer verkozen hij toch aan de macht zal blijven, als een man zoals Schiltz dan verder zwijgt zegt dat genoeg.
DE oude ansjoo zit diep gebeiteld in de Logekliek rond het paleis,en trekt achter deschermen nog aan de touwtjes ,ondanks dat velen menen dat hij "met pensioen" is.
De malversatie's en fraude (AWW) heeft den Hugo ook wel parten gespeeld denk ik,ge moogt sjoemelen zoveel ge wilt,iedereen doet het blijkbaar,maar als het uitkomt ben je de sigaar,en wordt je mening gefnuikt.
TRouwens Schiltz had vroeger toen de VU nog sterk stond nog het tij voor de Vlamingen kunnen keren ,maar hij heeft verzaakt,berouw komt na de zonde,en misschien wou hij de geschiedenis ingaan als een groot staatsman,maar daarin is hij jammerlijk mislukt,ander en beter

Gepost door: lowieke staal | 25-10-07

IK BLIJF ERBIJ DAT SCHILTZ & ANCIAUX vader en zoon ons verraden hebben!
Dabkzij de stemmen van vele simpele Vlamingen hebben zij het ver geschopt
en degenen die hen hadden verkozen de EZELSSTAMP gegeven!
Maar de mensen beseffen het niet, nog niet & nooit!
Verraders, collaborateurs of hoe noem je zoiets?
In de hoogste kringen worden zij OMWILLE VAN HUN VERDIENSTEN voor BELGIE
OP HANDEN GEDRAGEN!
Begrijp je nu waarom?

Gepost door: Wim | 25-10-07

Tik-tak, Tik-tak, Tik-tak,............ Een groot staatsman hebben we NOOIT gehad en zoals ze nu bezig zijn zal er ook NOOIT een groot staatsman komen.
Alhoewel om dat te worden er maar één daad moet toegepast worden, "gewoon de stekker eruit trekken", stoppen met die ordinaire komedie en de franstaligen nog één boodschap meegeven, "sop het je maar zelf op".
Gedaan met dat ordinair profitariaat.
Gedaan met faciliteiten.
Gedaan met de monarchie, althans toch in Vlaanderen.
Gedaan met de decadente misdadige transfers.
Gedaan met dat brutaal islamitisch geweld in Vlaanderen.
Waar wacht die toekomstige staatsman op?
Durft hij niet? Bang van wie?
Kom op, 5 minuten politieke moed maakt een nieuwe wereld mogelijk, nu doen.

Gepost door: Jean | 25-10-07

Als ze allemaal eerst moeten sterven alvorens hunne "euro"valt, staan we er niet slecht voor !
Inderdaad Jean ,grote staatsmannen moeten we niet verwachten in ons feitelijk drie-landje.Mensen die in't oog springen zoals een Pim Fortuyn ,ne Wilders... dat zal hier nooit kunnen,want alvorens die hier.... nog niet eens ,de eerste lettergreep hebben kunnen uitspreken ,worden ze politiek afgemaakt en probeert met het "scheel" op de vergeetput te leggen...en als ik Jurgen de man met het gezond verstand en deftig rechts mag geloven ,heeft Frank Vandenbroeke ,de geldpyromaan,al laten verstaan dat Jurgen zijn partijtje beter zou passen in het Cordonneke ! want Streep heeft "ambetante" vragen !! die NIET politiek correct zijn !!

Gepost door: Rene | 25-10-07

Naieveling Wat een onwaarschijnlijke naieveling die Schiltz: Spirit en VB aan hetzelfde zeel willen doen trekken. Hij dacht blijkbaar nog altijd dat 'vlaams' zijn hetzelfde was als rechts zijn. De tijden zijn echter veranderd: rechts zijn betekent nu veel meer tegen de islamisering van europa zijn. En als er twee partijen zijn die daar diametraal het tegenovergestelde over denken, dan zijn het wel de moslimaanbidders van Spirit en de conservatieven vh VB. Ouderdom brengt blijkbaar nog geen wijsheid.

Gepost door: Jef | 25-10-07

ALS IK HOOR HOE ZOON SCHILTZ REAGEERT dan is er GEEN twijfel meer mogelijk!
Hij gaat dezelfde weg op als papa.
Dat zullen ze bij OPEN (what's in a name?) vld graag horen!
Hartstochelijk verknocht aan België en zijn monarchie,
absoluut niet het minste respect voor Vlamingen,
dapper in de pas lopend van de partij...
't Is mooi maar triestig!
Trekt met zo'n mannen naar de oorlog...
En oorlog is het !
kijk maar in de straten van Brussel: deze keer geen brave betogers die zich laten schofferen door "elite"politie uit Luik.
Casseurs eerste klas tegen wie men niets vermag.
En deze Schiltz jr. zal ons helpen?
Toe nou!

Gepost door: Bert | 25-10-07

Misschien eens wat boze mails sturen naar Schiltz Jr.? als ze hunne mailbox vol krijgen schrikken ze gewoonlijk nogal.

Gepost door: lowieke staal | 26-10-07

Jan Leyers Niet vergeten te kijken naar de 4e aflevering van 'Onderweg naar Mekka' vanavond, binnen drie kwartier.

Ook een mooi verhaal in Le Figaro vandaag: een franse ngo (Child Rescue) probeerde via de luchthaven van het VN-vluchtelingenkamp in het oosten van Tsjaad (naast Darfur) mbv van twee vliegtuigen met belgische piloten 100 moslimnegertjes (weesjes?) te ontvoeren naar Frankrijk 'voor adoptie'. Het plan werd net voor het opstijgen verijdeld, de moslims zijn zeer boos (waarom eigenlijk?), en we kunnen een reactie van Al Qaida verwachten zeggen ze.

Zo zien we nog maar eens de ware aard van Links: een ngo oprichten om geld in te zamelen om er ten eerste zelf beter van te worden, en ten tweede om de islamisering van Europa aktief te steunen.

Gepost door: Jef | 26-10-07

Jan Leyers Niet zo spectaculair deze aflevering, maar toch, wat een kopvoddententoonstelling daar in Egypte zeg, en ieder jaar méér, vooral jonge meisjes. En vlg het VB is dat dus een teken van onderdrukking vd vrouw. Laat me niet lachen, zelfs tegen de wil van hun ouders zouden ze hem omdoen, ook hier. Zoals Jan ook al zei tijdens de reportage over de moslim in Bree die niet wilde dat een mannelijke dokter zijn vrouw aanraakte: Ik heb gedurende gans mijn reis naar Mekka niet één vrouw ontmoet die zich onderdrukt of achtergesteld voelde. Maar hij zei ook: Ik zie weinig gemeenschappelijks in de zienswijze van moslims en westerlingen op het leven. De presentator vond dat een 'boodschap voor de politiek'. Die kan morgen zijn valiezen pakken.

Gepost door: Jef | 26-10-07

Jef,

Dit soort zaken zie je ook bij sekten vandaag, alles wat de leider zegt wordt aangenomen als de absolute waarheid. het individue is niet belangrijk in de Islam, en zeker niet de vrouw.

Als je van bij de geboorte niets anders hebt gekend kan je je ook niet onderdrukt voelen. Moesten die vrouwen meer weten over onze leefwereld zouden ze wel anders piepen.

Bovendien blijft niets anoniem, die meisjes die wel kritiek hadden moeten zeer goed opletten.

Gepost door: Den Amerikaan | 27-10-07

Dood Maar de moslima's die hier leven wéten meer van onze leefwereld, en toch grijpen ze naar de kopvod, en weigeren ze met ongelovigen te trouwen. En dat ze vermoord worden als ze de sekte verlaten, is flauwekul, want ik ken er een paar, en die zijn absoluut niet dood.

Gepost door: Jef | 27-10-07

Da's waar, Jef! Ik heb hier vorig jaar aan eentje gevraagd waarom ze het nu wel droeg en vroeger niet. Ze zei, "omdat jullie niet willen dat we een hoofddoek dragen". Haar vader stond naast haar en toen ik hem aankeek, zei hij snel, een beetje verontschuldigend... dat hij nooit één van zijn dochters had gedwongen een hoofddoek te dragen en dat ze er uit zichzelf mee begonnen. (Als verzet tegen ons dus...)


Ik geloof het niet echt.
Want in Egypte zag je vroeger enkel hoofddoeken in buitenwijken. Armere gebieden waar bijna geen toeristen kwamen. De rest was modern en westers gekleed. Als ik nu zie in de uitzending van Leyers dat ze er bijna allemaal een hoofddoek dragen, dan is er iets aan de hand. Ze worden extremer en keren terug naar de middeleeuwen.

Gepost door: Janice | 30-10-07

De commentaren zijn gesloten.