04-12-07

Het einde van Chàvez?

art_large_143951

Hugo Chávez, goede vriend van Fidel Castro en Mahmud Ahmadinejad – president van Iran, mag zeer waarschijnlijk zijn valiezen pakken in 2012. De Venezolaanse kiezers hebben de extreem-linkse president gisteren terug met beide voeten op de grond gezet. Het is zijn eerste electorale nederlaag in de negen jaar dat hij president is, maar de laatste tijd heeft hij een beetje op teveel zenuwen gewerkt bij heel veel mensen.

Chàvez wou meer macht, banken nationaliseren en de olietoevoer naar de VS stopzetten. Hij gaf zelfs aan de Opeclanden de goede raad om niet meer aan iedereen te olie leveren en zette op 9 december de klok in Venezuela een half uur terug. Privéscholen die hem en Castro niet wilden bewierroken tijdens de lessen, werden gesloten.
Een grillige, bizarre en gevaarlijke man, zoals alle dictaturen waar ‘sozialismus’ aan te pas komt.

Nu wou hij zijn macht aanzienlijk uitbreiden via een grondwetswijziging, want hij wou minstens verder regeren tot zijn 95ste en dat is maar pas in 2050. Dat hij daarmee een voorbeeld nam aan Fidel Castro is duidelijk. Want ook hij liet via een grondwetswijziging vastleggen dat enkel hij het land kon regeren of iemand die hij zelf heeft aangeduid om hem op te volgen. In de Cubaanse grondwet werd ook vastgelegd dat er nooit een andere regeringsvorm dan het socialisme is toegelaten.
Daar voelden de kiezers in Venezuela niet veel voor. Vooral het feit dat Chàvez van Venezuela een socialistische staat met één dictator wou maken zag de meerderheid van de bevolking niet zitten en dat lieten ze merken via het referendum.

Ondanks eerdere negatieve peilingen was Chàvez nochtans zeker dat de volkspeiling in zijn voordeel zou uitdraaien. Hij maakte haar zelfs tot toetsing van zijn presidentschap. De nederlaag kwam niet alleen door de oppositie maar vooral door protesterende studenten en jongeren uit de middenklasse.

Tientallen Venezolanen hebben eveneens betoogd voor de ambassade van Venezuela in Brussel. Ze protesteerden tegen de grondwetswijzigingen van president Hugo Chavez.


01:58 Gepost door Janice Laureyssens in Algemeen | Permalink |  Facebook |

Commentaren

IN VENEZUELA ZIJN ZE SLIMMER DAN HIER! Als er hier gekozen wordt, geven veel mensen hun stem zomaar weg aan figuren die niets te betekenen hebben
ofwel aan gangsters die hun eigen volk verraden.
Namen kunt ge wel zelf invullen!

Gepost door: Erik | 04-12-07

Lees het nog eens, Mo! Je hebt blijkbaar niet goed begrepen dat hij zich wil moeien met andere landen...

Gepost door: Janice | 08-06-08

De commentaren zijn gesloten.