10-12-07

Zoek het verschil!

10/12/07
Yves Leterme heeft dit weekend in de kranten zwaar uitgehaald naar de Franstalige omroep RTBF. Hij vergeleek die met Radio Mille Collines, de zender die tijdens de Rwandese genocide opriep om Tutsi's te vermoorden. Vooral in de Franstalige pers krijgt Leterme veel kritiek voor die vergelijking.
De Franstalige pers veroordeelt Leterme unaniem. Een vergelijking met een racistische en haatdragende zender is een banalisering van de Rwandese genocide, een van de grootste tragedies van de twintigste eeuw.
Ook de Vlaamse kranten vinden de vergelijking met Mille Collines een stap te ver. "Dwaas en onbeschoft", volgens De Morgen. "Het niveau van de kleutertuin", schrijft Het Laatste Nieuws.
Pol Deltour van de Vlaamse journalistenbond begrijpt dat Yves Leterme ontevreden is over de rol van de RTBF. Maar met een vergelijking met de Rwandese volkenmoord gaat hij absoluut over de schreef, zegt Deltour.


26/05/05
Groen! heeft haar Duitse collega's gevraagd op te treden tegen de radiouitzendingen die het Vlaams Belang opzet vanuit Duitsland. Tegelijkertijd vraagt Groen! Europarlementslid Bart Staes de Europese Commissie hoe ze denkt op te treden tegen dergelijke radiouitzendingen. Beangstigend noemt Vera Dua het feit dat het Vlaams Belang nu zondag start met eigen radiouitzendingen. De uitzendingen gebeuren vanuit Duitsland waardoor de extreemrechtse partij alvast de Vlaamse mediadecreten omzeilt. "Het is geen goede zaak voor de democratie dat politieke partijen beginnen met een eigen radiozender," stelt Vera Dua. Zij verwijst in een interview met Actua-TV morgen naar haar ervaring als gewezen lid van de Rwanda Commissie. "De Rwanda Commissie heeft ons geleerd hoe gevaarlijk het is wanneer extremisten zelf de media gaan bezetten." Dua verwijst daarmee naar de omstreden rol die werd gespeeld door Radio Mille Collines die opriep tot de genocide in Rwanda. "Het is beangstigend dat net een partij die nog maar onlangs is veroordeeld voor racisme dit initiatief neemt," zo stelt Vera Dua. Groen! heeft dan ook aan de Duitse groenen gevraagd na te gaan hoe ze kunnen optreden tegen de radio-uitzendingen. Groen!-europarlementslid Bart Staes zal hetzelfde doen op Europees niveau.Ik stel me de vraag: waarom er nu zoveel verontwaardiging over de uitspraken van Leterme is terwijl Dua daar destijds geen enkele kritiek op gekregen heeft.
Was dit omdat Dua het toen over Verstrepen had, destijds nog lid van het Vlaams Belang, de partij waartegen alles veroorloofd is? Of heeft de meute journalisten nog altijd niet kunnen verwerken dat de rechtse partijen massaal de verkiezingen gewonnen hebben en moet weldenkend vlaanderen absoluut beschermd worden tegen de "separatisten" en "egoïsten"?

17:36 Gepost door Janice Laureyssens in Algemeen | Permalink |  Facebook |

Commentaren

Geysels "Het is geen goede zaak voor de democratie dat politieke partijen beginnen met een eigen radiozender," stelt Vera Dua.

Maar Groen! heeft toch al, via Jos Geysels, de controle over de vrt? Dat mag dan ineens wél? Bekijk tetetekst: bij ieder 'rechts' bericht wordt dezelfde dag nog een reactie uit extreem-linkse hoek geplaatst, alsof de vrt Groen! rechtstreeks raadpleeegt.

Gepost door: Jef | 10-12-07

@Janice : "het Vlaams Belang, de partij waartegen alles veroorloofd is"

Breekt mijne mond nie open Janice! Ik ga d 'r zelf spijt van krijgen. :)

Gepost door: Karel Ditler | 10-12-07

Niemand hoeft zijn mond hier te houden, Karel. Laat je maar eens goed gaan.

Gepost door: Janice | 11-12-07

Lachen met Gerolf Mag dat ? Lachen met Gerolf ?Zie url...

Gepost door: Tiberius | 11-12-07

Vera is naief "Het is geen goede zaak voor de democratie dat politieke partijen beginnen met een eigen radiozender," stelt Vera Dua.

Ach Vera, ze blijft een naief kind.

1) Zij is blijkbaar de politieke uitzndingen vergeten in het 'kort' verleden. Alleen maar ongedaan gemaakt omdat het VB plots zoveel tijd kreeg vanwege haar verkiezingsuitslag.

2) De VRT die een politiek standpunt inneemt en daarvoor zelfs 'veroordeeld' is geweest, en daarbovenop een charter tegen het VB heeft ondertekend.

3) De complete achterhaalde ideologie van Groen dat een politieke partij geen uitzendigen zou mogen maken terwijl er nu internet bestaat en iedereen uitzendingen kan maken via dat medium.

4) Discriminatie op basis van politieke overtuiging, waarom het VB niet en anderen wel dit = tegen de wet.

5) Vrijheid van mening....

Gepost door: Den Amerikaan | 11-12-07

Het gaat er vooral om dat zij wel mag verwijzen naar Mille Collines in verband met het VB en wanneer Leterme hetzelfde doet inverband met de Franstalige pers er een hoop heisa ontstaat.

Gepost door: Janice | 11-12-07

Natuurlijk heeft u gelijk janic, je bent vergeten dat ze allemaal last hebben van selectieve verontwaardiging. Je hebt uiteraard gelijk over de vergelijking. Beide zijn gewoon "over the edge" en zijn een belediging voor de echte slachtoffers. Dat neemt echter niet weg dat de RTBF idd een kwalijke reputatie heeft tegenover alles dat vlaams is, bijna zo erg als de vlaamse pers die onder massale druk van links en de koning er alles aan doet om van seperatisme iets 'vuil' te maken en de diaboliseren.

Gepost door: Den Amerikaan | 11-12-07

Haha, waar is de tijd van de NOS (Nationalistische Omroepstichting) van het Vlaams Blok, toen die nog op de (Rode) BRT uitzendingen verzorgde. 'k Lag elke keer plat van't lachen wanneer Asatrupriester 'Grijze Wim' (Verreycken) aan de beurt kwam. Getverdemme, Vlaamse comedie op z'n smalst. Monthy Mython was er niks tegen. Wat mis ik dat programma! :))))

Gepost door: Sterke Belg | 11-12-07

Monty Python

Gepost door: Janice | 12-12-07

De commentaren zijn gesloten.