20-12-07

Globalisatie en hogere prijzen

Ik heb niets tegen de globalisatie, maar ik vind het verdomd hypocriet van de socialisten wanneer ze nu beginnen te roepen dat de koopkracht daalt omdat het brood en andere levensmiddelen duurder worden.
Ik erger mij al jaren aan het feit dat je hier nog zelden een tarweveld ziet. Elke boer in ons land plant maïs. Tarwe wordt ingevoerd uit Australië en Argentinië. Die tarweoogsten zijn echter mislukt, bovendien stijgt ook de vraag uit China en India.

Vanaf het eerste moment dat men sprak over globalisatie, heb ik altijd gezegd dat het heel belangrijk is voor een natie om voor de eigen voedselvoorziening te zorgen. De afzet van onze Europese overproductie (melk e.d) in de derdewereldlanden was echter voor Europa veel belangrijker.

Ik kan mij nog heel goed herinneren dat er toen grote paniek heerste onder de tomatenkwekers, omdat het toenmalige Agalev wou dat groenten zouden worden ingevoerd uit landen waar het niet in serres moest gekweekt worden vanwege het energieverbruik. Dat er vliegtuigen en vrachtwagens nodig waren om die spullen naar hier te brengen bleek niet zo belangrijk.

Ik vraag mij echter af waarom de melkprijzen verhogen. Er is altijd al een overschot geweest en boeren mogen daarom niet boven de melkquota gaan. Waar zijn die melkstromen, die boter - en tomatenbergen gebleven?
Die worden goedkoop gedumpt, ten nadele van de lokale boeren, in Afrika.

Hetzelfde met de energie. De lege doos Gennez doet alsof er een nationale ramp aan de gang is omdat de energieprijzen de pan uitswingen, ze vergeten daarbij dat ze Electrabel verkocht hebben aan Suez. Een winst die bij Suez Tractebel verzevenvoudigd is doordat de Electrabelaandelen naar Suez werden doorgeschoven, wat hen een nettowinst van 6,5 miljard euro opbracht. Electrabel zet met de regelmaat een klok miljardenwinsten neer en dit zou onder meer te wijten zijn aan de 'intelligente' aanwending van de notionele interesten (uitvinding Verhofstadt) die hen een belastingsbesparing van ongeveer 30 miljoen euro opleverde.

Waarom hoor je Gennez daar niets over zeggen??? Moeten de werkgevers nu opdraaien en hogere lonen betalen voor de hogere kosten aan energie? Of kunnen we beter Gennez naar Saoedie-Arabië sturen om daar een paar sjeiks op te geilen en zo betere olieprijzen te bedingen.
Stuur ze dan liefst gesluierd, want anders zullen er nog niet teveel sjeiks toehappen, vrees ik.

14:22 Gepost door Janice Laureyssens in Algemeen | Permalink |  Facebook |

Commentaren

globalisatie en hogere prijzen. @:stuur ze liefst gesluierd,want anders zullen er nog niet teveel sjeiks toehappen. Maar voor die sjeiks zou het véél erger gevolgen hebben indien Carolientje zèlf zou toehappen.

Gepost door: Victor Van Vosselaer | 20-12-07

Distrigas Binnenkort ook nog Distrigas in vreemde handen. We kunnen zelfs geen firma beheren die gewoon het aangekochte gas tot in onze eigen huizen moet verdelen. Enig commercieel risico is er niet aan: prijsstijgingen worden gewoon aan de klant doorgerekend. Alleen pijpen leggen en factureren dus, en toch kunnen we het niet.

Gepost door: Jef | 20-12-07

Ja, Victor, zo'n beet zou wel eens fataal kunnen zijn...

Gepost door: Janice | 20-12-07

verhofstad?? de man die het naar de verdoemenis heeft geholpen moet het oplosen , maar dfat gaat ons héél wat kosten, de euromarkt is alleen geschapen om politiekers van twijfelachtig alooi te parkeren en de multinationals te laten profiteren, als ze me eens zeggen wat er goed aan is?? de levensduurte swingt de pan uit, hoeveel euroambtenaren zijn er en hoe dikwijls zijn ze aanwezig??zoals in het belghisch parlement , de totale minachting voor de elementaire beleefdheisregels worden daar met de voeten getreden en ofwel zitten ze te smsssen of de krant te lezen ,in een woord ( verloren kosten)

Gepost door: carolus | 23-12-07

De commentaren zijn gesloten.