22-01-08

Prijsstijgingen

De huidige prijsstijgingen zijn een gevolg van een wereldwijde recessie die nu ook vanaf deze maand de Aziatische landen beïnvloeden. Maar er is ook goed nieuws, volgens Robert Parker, Vive Chairman van Credit Suisse asset management business, zal het beteren tegen het einde van de lente dit jaar.

Hij verwacht geen langdurige en diepgaande recessie in de Verenigde Staten en hij denkt dat de Federal Reserve de rente binnenkort zal verlagen. Wie dus wil speculeren moet nu dollars kopen, want de dollar zal terug stijgen ten opzichte van de euro en het Britse pond.

Van de recessie in de VS gaan wij trouwens niet erg veel voelen dank zij de sterke euro. De rente zal hier waarschijnlijk wel het zelfde blijven.

De recessie in de VS is begonnen met het ineenstorten van de huizenmarkt en hun economische groei gebaseerd is op consumptie op krediet.

In de VS werd op krediet gekocht. (De eerste keer dat ik de VS bezocht, vond men het verdacht dat ik cash betaalde voor de spullen die ik kocht).
Creditcards, Visa, Mastercard en gezinnen die geen terugbetalingscapaciteiten hadden kregen zelfs een tweede hypotheeklening.

De reden voor de Amerikaanse recessie is een combinatie van verschillende factoren. De ineenstorting van de huizenmarkt, kredieten die niet terugbetaald werden en de hoge olieprijzen. Met als gevolg dat de Amerikanen nu minder uitgeven dan ooit en de consumptie al daalde met 70% van het bnp.
En dat lokt de recessie uit.

Europese banken, zoals o.a. Fortis die belegd hebben in de Amerikaanse immobiliënmarkt voelen nu de weerslag op de beurs.

Waaraan zijn onze prijsstijgingen dan wel te wijten?
Deels aan de recessie in de VS, de hoge olieprijzen en ook de hoge consumptie die nu ook begint in China en India. En verder de mislukte graanoogsten in Australië en Venezuela en de eigen slechte oogsten (o.a. aardappelen) door de aanhoudende regen van vorige zomer.

China en India zijn tegenwoordig niet alleen de grootste milieuvervuilers, maar ook de grootste olieverbruikers. Elke Chinees wil nu ook een auto. Als de olielanden niet méér willen oppompen dan stijgen de prijzen en de olie wordt nog steeds in dollars betaald. Dat maakt de olie duurder.

Dat de consumptieprijzen de pan uitswingen heeft dezelfde oorzaak. China en India willen alles wat de mensen in het westen ook hebben. Dat is normaal, alleen..zij zijn met héél veel en de wereld is blijkbaar niet op een Chinese consumptiemaatschappij voorbereid. En dat voelen wij in onze portemonnee, want wij moeten de opbrengst delen want wat schaars wordt, wordt ook duurder.

Indien Bernanke (Fed) beslist om de rente te verlagen krijgen Amerikaanse gezinnen met een hypotheek of andere lening wat meer ademruimte, komt de consumptie terug op gang en kan dit de economie redden. Kredieten zijn nodig om de motor draaiende te houden, een kredietschaarste is al even nefast voor de economie, maar zowel in de VS als bij ons zouden kredietgevers er moeten op toezien dat ze enkel kredieten verstrekken aan solvabele kredietnemers.

14:08 Gepost door Janice Laureyssens in Algemeen | Permalink |  Facebook |

Commentaren

Verdorie, nu zei Marc Eyskens bijna net hetzelfde vanavond op tv.
En als er nu één is waarmee ik geen zelfde mening wil delen is hij het wel...

Ik denk dat hij mijn blog leest, ja, dat zal 't wel zijn.

Gepost door: Janice | 23-01-08

De commentaren zijn gesloten.