05-02-08

Israël bouwt gigantisch elektrisch autonetwerk

Israël maakt vandaag plannen bekend om haar afhankelijkheid van olie grotendeels in te perken. Dat schrijft de krant Financial Times.
Het land wil een privé-project opzetten voor een elektrisch autonetwerk.

Het heeft daarvoor een akkoord bereikt met de Amerikaanse start-up Project Better Place, die onlangs € 137 miljoen ophaalde om de beginfase van het project in goede banen te leiden.
De volgende 18 maanden worden zo'n 500.000 oplaadplaatsen in het land neergezet, waar ook batterijen kunnen worden gewisseld.

De plannen hebben de steun van de Israëlische president Shimon Peres.
Renault en Nissan werken ondertussen aan een elektrische wagen die vanaf 2011 op de Israëlische markt moet komen. In Israël rijden 2 miljoen auto's. Mochten die allemaal op elektriciteit rijden, dan zou daarvoor jaarlijks 2.000 megawatt aan elektrische stroom nodig zijn, een hoeveelheid die geproduceerd zou kunnen worden via een eenmalige investering van $ 5 miljard in zonnepanelen.

Peres heeft ook plannen in die richting. 'Binnen 10 jaar hebben we geen olie meer nodig', aldus de 81-jarige president. Naast het Project Better Place, dat de huidige olie-import met de helft moet verminderen, zal Israël ook werk maken van grote zonne-energieparken. 'Olie en terreur' zijn onze twee grootste problemen. Olie omdat het ons milieu vervuilt, terreur omdat het ons bedreigt en wordt gefinancierd met petrodollars. De olieproducerende landen herleiden democratie tot een farce,' aldus Peres.


[Bron: Financial Times]

01:18 Gepost door Janice Laureyssens in Algemeen | Permalink |  Facebook |

Commentaren

Na Zweden dus al het tweede land dat belooft geen olie meer nodig te gaan hebben binnen 10 jaar. Er wordt al lang genoeg aan electrische autos gesleuteld, tijd dat ze eindelijk tevoorschijn komen. Wie al eens met een golfcart heeft rondgereden, weet hoe prettig het is, en hoe lang de batterijen meegaan. Gedaan met de stinkende en daverende diesels, die zijn ooit ontworpen om dienst te doen in vrachtwagens en schepen, niet voor luxe-autos.

En wij groenen zijn zelfs bereid om die stroom te laten produceren door kerncentrales, voor wat hoort wat nietwaar?

Gepost door: Mieke | 05-02-08

Ze zouden beter in India en vooral China dat soort projecten opstarten. Straks rijd iedereen daar wèl met een stinkende auto en dan spreken we inpv een paar miljoen auto's in Israël over een paar MILJARD auto's in de snel economisch opkomende aziatische landen. Als we hier in het westen consequent zouden zijn (iets wat we toch van het VB verwachten) zouden we moeten stoppen met petroleum af te nemen van de moslimlanden. Maar zover gaat hun moslimfobie natuurlijk niet. :)

Gepost door: donkerrood | 06-02-08

Wel, die moslimfobie gaat wel zover. Vooral omdat ik weet dat de Saoediërs zich tegenwoordig overal 'inkopen' met hun oliedollars.
Wat Ibn Saoud in een reactie schreef is helemaal niet zo dom. Want het klopt gewoon.

Ik heb onlangs een reportage gezien waarin al een hele reeks elektrische auto's waren gefabriceerd en terug vernietigd werden...tot tweemaal toe - de vraag is - op wiens bevel?

Gepost door: Janice | 06-02-08

De commentaren zijn gesloten.