12-02-08

Godsdiensten kosten iedere Belg jaarlijks 56 euro

Dat kunt u vandaag in uw krant lezen.

Iedere Belg betaalt jaarlijks 56 euro belastingen om de kosten van de godsdiensten (met inbegrip van de vrijzinnigheid) te dragen. Daarvan gaat de helft (28 euro) naar de lonen van godsdienstleraars, 10 euro naar geestelijken (priesters, rabijnen, imams...), 3 euro naar gepensioneerde geestelijken, 11 euro naar kerkfabrieken en behuizing, 1 euro naar renovatiewerken en 3 euro naar 'diverse uitgaven'.
Een katholieke priester verdient 13.400 euro per jaar, maar dat kan oplopen tot 20.113 euro bruto wanneer hij vijf of zes parochies bedient.
Een bisschop verdient zo'n 80.000 euro, dominees en imams iets minder dan 19.000 euro.
Ruim driekwart van al het overheidsgeld - in totaal 600 miljoen euro - gaat naar de katholieke kerk, 11,4% naar de vrijzinnigheid, 6,5% naar de islam en 4,1% naar het protestantisme.

Waarom niet zoals in het buitenland? Laat de mensen zelf kiezen of ze al dan niet gebruik willen maken van die diensten. Wie er geen gebruik van maakt hoeft volgens mij ook niet te betalen.

10:34 Gepost door Janice Laureyssens in Algemeen | Permalink |  Facebook |

Commentaren

Zelfde principe met de ziekekas!

Waarom zou ik een arm kind met kanker moeten ondersteunen als ik zelf geen kanker héb?

Soldariteit beste man, meer solidariteit

Gepost door: Aidan Reed | 12-02-08

Met zieke mensen kan en wil ik graag solidair zijn, maar ik wil niet betalen voor de fabeltjeskrant.
Ik wil zelf kunnen kiezen met wie ik solidair wil zijn, anders valt het onder de noemer 'pluimen'.

Enne...de laatste keer dat ik keek was ik nog steeds een vrouw.

Gepost door: Janice | 12-02-08

op de mesthoop zoals Job Als ik met iedereen die hulp nodig heeft solidair moet zijn zit ik binnen de kortste keren zoals "Job" op de mesthoop.

Ik vind het verschrikkelijk dat ik een gedeelte van mijn belastingen moet afstaan aan sprookjes en catastrofaal zelfs, dat ik mee moet opdraaien voor de Islaaaaam ... ik heb geen belangstelling voor godsdiensten en ZEKER geen interesse voor Allah en al zijn atributen.....
Waarom laten ze de belastingsplichtige zelf geen keuze maken door een aanduiding op zijn aanslagbiljet Kerk Protestant Joods enz ......
Wil hij zijn geld helemaal niet aan sprookjes besteden dan maar voor een goed doel... bv , het genezen en begeleiden van zieke donkerrode-groene geesten...want die verdwaalden in de duisterenis van de zogezegde correcte politiek zijn echt hulpbehoevend..een psychiater die een studie zou maken van hun postings..is de wanhoop nabij

Gepost door: Rene | 12-02-08

Ik vraag mij trouwens af wie hier buiten de verplichte solidariteit, nog geld overmaakt aan bv. de Kankerliga voor kinderen, voor de gehandicapte atleten van Marc Herremans met zijn organisatie 'to walk again', of aan De Sleutel, die drugverslaafden helpen om af te kicken, of RAWA die de vrouwen hielpen overleven onder het juk van de taliban in Afghanistan?
Wie heeft hier ooit vrijwillig kleren opgehaald voor daklozen, speelgoed en kleertjes voor moeders voor moeders of jarenlang geholpen in een bejaardentehuis?

Niemand? Wel, ik wel, en meer dan dat wat ik hier al schreef, dus kom hier niet zagen en zeveren over solidariteit als je zelf alleen maar datgene doet waartoe je verplicht wordt.

Gepost door: Janice | 13-02-08

Van appelen en sitroenen De betalingen aan de kerk zijn geen subsidies. Het zijn herstelbetalingen bij konkordaat overeengekomen als restitutie voor het naasten van kerkelijke goederen die ooit door gelovigen betaald werden. Dus helemaal in de lijn van "betaald door wie er gebruik van maakte". Dat wordt wel eens vergeten en het geldt ook voor de joden maar niet voor andere levensbeschouwingen die nooit van hun goederen beroofd werden. Je kan vragen hebben bij de hoogte van de bedragen die daarmee gemoeid zijn, je kan vinden dat die niet eeuwig kunnen duren, allemaal bespreekbaar maar dat onderscheid zomaar wegmoffelen is intellektueel oneerlijk.

Gepost door: Leo | 13-02-08

Een priester verdient dus minder dan het minimumloon, en dat voor iemand met een diploma hoger onderwijs. Als je het per kop die geld trekt telt, dan kosten alle religies samen maar een peanuts van wat Laken osn kost. Met het geld dat Laurent trekt kan je al alle Vlaamse bisschoppen betalen. Of nog beter, met het weduwenpensioen van Fabiola kan je zowat alle priesters van het bisdom Antwerpen betalen. Het verschil is dat die priesters wel degelijk nog nuttig sociaal werk doen onder hun parochianen maar dat la reine Fabiola in heel haar leven geen dag nuttige arbeid heeft verricht.

Gepost door: Paul | 20-02-08

De commentaren zijn gesloten.