25-02-08

Cuba - het socialistisch paradijs

KLIK HIER


_39373960_800index


In het socialistische paradijs van Fidel Castro moeten de mensen uiterst creatief zijn om te overleven.

Economisch is het land een puinhoop. Voedingswaren zijn een schaars goed. Melk en andere levensnoodzakelijke middelen kunnen de mensen enkel kopen van staatsbedrijven met rantsoeneringbonnen. Maar meestal is er niets en wie iets heeft probeert het te verkopen op de zwarte markt. Vlees wordt zonder enige vorm van hygiëne bij 39° hitte verkocht aan een kraampje op straat. Hygiëne is er nergens, niet op straat en niet in de ongezonde krottige woningen.

Panorama zond vorige zondag een interessante documentaire uit over het alledaagse leven (of eerder het proberen om te overleven) van de gewone bevolking in het socialistische paradijs Cuba. Mensen die allemaal maar één droom hebben – Vrijheid.

kaartjecuba_florida_map203_1Tijdens deze documentaire werden enkele mensen een tijdlang gevolgd.

Een leraar ‘Roberto’, die twaalf jaar geleden beroepsverbod kreeg door de overheid vanwege zijn dissidente gedachten voor een meer menswaardig bestaan. Om te overleven geeft hij nu privé lessen Frans en verkoopt hij de suiker die hijzelf over heeft op de zwarte markt. Zijn woning is een krot waar het water van boven door het dak naar beneden stroomt.

Hij kreeg van de Verenigde Staten een visum, maar de autoriteiten houden hem aan het lijntje en sturen hem van het kastje naar de muur. Wanneer hij weer eens de zoveelste documenten die ze vroegen bij elkaar had, werd zijn vertrek weer geweigerd. Omdat Cuba haar onderdanen gewoon niet naar het buitenland wil laten vertrekken. Wie wil er nu tenslotte weg uit een socialistisch paradijs …

Eén van de meisjes waar hij les aan geeft wil graag naar Parijs, daarom leert ze vlijtig Frans in de hoop ooit het land te kunnen verlaten en in Frankrijk werk te vinden.

Yunerki krijgt van toeristen af en toe kleren. Ook uit Amerika worden haar tweedehandskleren opgestuurd die ze dan probeert te verkopen op straat. Een illegaal handeltje dat zeer gevaarlijk is in Cuba omdat er overal op straat geheime politie in burger rondloopt en ook burgers worden beloond om te klikken. Want enkel de staat heeft een monopolie op de verkoop van textiel. Cubanen moeten ook uiterst voorzichtig zijn in hum omgang met toeristen, ze mogen er niet mee praten en zeker niets aannemen.

Voor Yunerki is de straathandel in tweedehandskleren extra gevaarlijk omdat zij normaal zelfs niet mag verblijven in Havana. Mensen van het platteland worden in de steden beschouwd als clandestiene immigranten en daar staat gevangenisstraf op.

Op Cuba bestaat er zogezegd geen prostitutie, maar José verkleedt zich elke dag zeer tegen de zin van zijn moeder, in een vrouwelijke prostitué en zoekt zijn klanten vooral onder de buitenlandse toeristen. Cuba is een trekpleister voor toeristen die denken dat de auto’s uit de sixties er rondrijden uit pure nostalgie, maar de realiteit is wel even anders.

Dat Panorama dit uitzendt in ons land kan wel zware gevolgen hebben voor Cubanen die de buitenlandse journalisten te woord stonden. Steve Stevaert is bijvoorbeeld een goede vriend van Fidel Castro en gaat er prat op dat hij hem al verschillende keren heeft ontmoet en zelfs de dochter van Che Guevara heeft uitgenodigd op zijn bal in Limburg.

cambio204_1
In Cuba zitten nog meer dan 250 politieke gevangenen opgesloten, waarvan er regelmatig mensen overlijden bij gebrek aan medische verzorging. Enkelen werden vrijgelaten onder internationale druk of om medische verzorging te krijgen in Spanje. Maar ondanks de Spaanse tot dialoog worden de mensenrechten absoluut niet gerespecteerd. Kinderen werden zelfs gevangen genomen omdat ze een witte armband droegen met het woord ‘cambio’ (verandering).

Er zijn mensen die veroordeeld werden tot 25 jaar tijdens de repressiegolf in 2003 en die zitten er nog steeds omdat ze vrijheid en een beter bestaan willen, maar vooral omdat ze een andere mening hebben over het maatschappelijk gebeuren dan de socialistische dogma’s.

cambiometvlagIs er nu verandering op komst met het aftreden van Fidel? Ik denk het niet…hij leeft tenslotte nog.


CUBA - KLIK HIER

EN HIER

15:42 Gepost door Janice Laureyssens in Algemeen | Permalink |  Facebook |

Commentaren

Communisme komt terug Het communisme is aan een opmars bezig, nu ook al in Cyprus. Hereniging betekent dat de turks-cyprioten eu-burgers worden en morgen naast uw deur wonen. Weer een eu-droom die uitkomt.

Ook in Duitsland vieren de communisten feest: niet alleen in de ex DDR verlangen ze openlijk terug naar de muur en de Stasi, ook in westduitsland halen ze overal vlot de kiesdrempel, vermomd onder de naam 'die Linke'. De SPD heeft z'n kans gezien en gaat met communistische steun de macht grijpen in Hessen, aldus hun verkiezingsbeloftes brekend om een cordon sanitaire rond de communisten te leggen.

Zo zien we dat het schrijnende voorbeeld van Cuba weinig mensen afschrikt. Dagelijkse stroomonderbrekingen, onvoldoende loon om voedsel en kleding te kopen, huizen ruilen ipv kopen, het is allemal beter dan het verfoeide globalisering en kapitalisme voor velen.

Gepost door: Procureur Generaal | 25-02-08

De natte droom van figuren zoals een van de Lanotte,en trezebees
M.Tange ex AMADEZEN, de Tobbaksen ,en Steve veur niet Stevaert zouden niks liever willen dan een nog strengere repressie van andersdenkenden, linkse dogma's er desnoods met geweld inpompen ,gelukkig is de C.P. hier ter ziele gegaan en buiten een Chantal Cools en wat oude fossielen is er niets van over gebleven en dat is maar goed ook

Gepost door: lowieke staal | 26-02-08

HIER is het nog niet zo erg, hoewel...
Hier lopen ook al geheimagenten rond die je bespioneeren!
Wat je zegt, hoe je denkt, denk maar aan de GEDAPO!
Gelukkig is er nog de Marokkaanse staat die misdaden in België gepleegd, kan oplossen!
Is dat niet fantastisch?
Een goed idee voor outsourcing! IK HEB DE TIP WEL GEGEVEN!
En toch...Cuba is en blijft ons grote voorbeeld, nietwaar naamgenoot Steve?

Gepost door: Steven | 26-02-08

Cuba een paar jaar geleden waren we in Cuba We maakten kennis met een zeer sympathiek koppel.De derde dag werden we op de straat aangesproken door de politie,en ons sympathiek koppel werd aangehouden.

Gepost door: Temmerman | 27-02-08

Cuba een paar jaar geleden waren we in Cuba We maakten kennis met een zeer sympathiek koppel.De derde dag werden we op de straat aangesproken door de politie,en ons sympathiek koppel werd aangehouden.

Gepost door: Temmerman | 27-02-08

Toch wel raar dat onze linkse vrienden hier niet op reageren.

Gepost door: Janice | 29-02-08

De commentaren zijn gesloten.