18-03-08

De notionele intrestaftrek

Na jaren beknibbelen op de aftrekbare onkosten van bedrijven werd aan de bedrijven een gunst verleend. Nu ja, een gunst...het is maar hoe je het bekijkt natuurlijk. We zitten in dit land nog steeds met de hoogste belastingen en kosten op lonen, taksen hier en taksen daar...maar de overheid wil nieuwe buitenlandse investeerders aantrekken en daarvoor moesten ze meer doen dan miljoenen uitgeven aan nutteloze en dwaze reclame waar geen buitenlandse investeerder iets van snapt.

De notionele (niet de nationale - al lijkt het er bij de nationale bank wel op) intrestaftrek.
Dit betekent dat een bedrijf een percentage op de winst van het vorige boekjaar dat in de zaak blijft, mag aftrekken. De notionele intrestaftrek is beperkt overdraagbaar. Als er niet genoeg winst is om de aftrek te genieten, is hij overdraagbaar op de winst van de 7 volgende jaren.
Het percentage dat mag worden afgetrokken is veel kleiner dan wanneer men de interest mag aftrekken op een lening.
Wanneer dus iemand werkt met eigen geld, mag hij daarop een percentage aftrekken zoals iemand die geleend heeft bij een bank dat ook mag.

De VRT omschreef dit in haar nieuwsberichten als 'pure winst', maar dat is het uiteraard niet. Wanneer iemand eigen geld in zijn zaak steekt inplaats van te lenen, kan hij met dat geld ook niets anders doen. Hij kan bijvoorbeeld geen vakantiewoningen kopen op de Seychellen...

Wanneer de PS en Sp.a deze notionele intrestaftrek terug wil afschaffen, komt ons land niet alleen nog maar eens ongeloofwaardig over voor buitenlandse investeerders, maar bewijst ze hiermee eveneens dat ze niet op lange termijn kan nadenken.
De notionele intrestaftrek mag dan nu misschien wel een zware verliespost zijn voor de federale regering, maar op termijn zal ze winst opleveren.
Het enige wat men moet doen zijn stokken in de wielen steken bij de sjoemelaars.
Of men moet gedeeltelijke overheidsbedrijven niet van deze maatregel laten genieten. Want 'sjoemelen' is niet het juiste woord voor bijvoorbeeld de nationale bank of Suez/Electrabel omdat de huidige wet het mogelijk maakt, maar eerlijk is het niet.

12:01 Gepost door Janice Laureyssens in Algemeen | Permalink |  Facebook |

Commentaren

'sjoemelen' is niet het juiste woord ? De notionele intrestaftrek heeft nul komma nul effect gehad maar kostte wel 20 x meer dan het stookoliefonds, daarover was het rapport bijzonder helder. Deze notionele intrestaftrek, die 82 miljard Bfr. kostte, is niks minder dan een enorm cadeau voor de grote (en rijke) ondernemers. Zowat alle geld is naar buitenlandse rekeningen gesluisd en er is niet n arbeidsplaats of extra investering bijgekomen.
Wij zullen wel blijven inleveren en besparen. Natuurlijk zal het VB deze notionele intrestaftrek niet aanvallen, integendeel! Voor het Vlaams Belang gaat dit zelfs niet ver genoeg, zij willen nog een trits andere gunstmaatregelen (subsidies en enorme belastingvoordelen) voor zij die jaarlijks 20, 30 of meer procenten winst maken. Langs de andere kant wil het VB WEL loonmatiging en flexibiliteit van de gewone arbeider/bediende. Allemaal in ons belang, zeggen ze. Je moet echt al aan een ernstige vorm van dementie lijden om te denken dat Vlaams Belang er voor de gewone man is. Die moet het doen met wat racisme en vreemdelingenhaat, de centen en voordelen zijn voor de grote ondernemers. PS: ooit al eens het VB horen klagen over de vele verjaringen bij grote dossiers over belastingfraude (Dexia, Domo, enz...)? Ooit het VB als eens horen klagen over de buitenissige lonen en bonussen van CEO's en topmanagers? Of over de mega winsten van bedrijven die jaarlijks meer subsidies krijgen? Neen, alle pijlen op de werkloze richten en de arbeider klein houden. Daarvoor is er Morel de VUM-kranten die de vakbonden aanpakt.

Gepost door: D.V. | 19-03-08

Deeveeke, ik heb die informatie niet van het VB, (ik weet zelfs niet wat ze daarover denken) maar uit Trends waarop ik geabonneerd ben.
Ik veronderstel dat daar grotere en betere economisten zitten dan jij.

Gepost door: Janice | 19-03-08

Eigenaardig trouwens dat je nooit tekeer gaat tegen Wallonië die een subsidie uitkeert aan elk bedrijf dat gelijk staat met de vennootschapbelasting (ja..nog maar eens belasting) en dat er in Vlaanderen geen 3 procent en een klets rente zou mogen afgetrokken worden op je eigen centen die je in je zaak steekt.

Dat al die jaloerse zakken maar zelf een zaak beginnen, ze zullen gauw weten wat werken en verantwoordelijkheid opnemen betekent.

Gepost door: Janice | 19-03-08

NB Geachte heer Van der Maelen,

ik heb met enige verbazing uw kruistocht ten opzichte van de notionele interestaftrek waargenomen, maar ik moet toch bekennen dat u ergens een punt heeft met uw kritiek op de Nationale Bank.

Niet omdat ze überhaupt gebruikmaken van de notionele interestaftrek. De Nationale Bank heeft het recht om, net zoals iedere andere onderneming, gebruik te maken van deze maatregel.

Er is geen sprake van enig misbruik of 'oneigenlijk' gebruik. Ze passen simpelweg de wet toe zoals u die indertijd samen met uw toenmalige regeringspartij heeft ingevoerd.

Het is hun goed recht om gebruik te maken van wettelijke bepalingen die de belastingdruk kunnen verlichten. Sterker nog, ze hebben een verplichting ten opzichte van de aandeelhouders om er gebruik van te maken.

Maar zoals ik al schreef: u heeft een punt.

De Nationale Bank kende de voorbije jaren een stevige winstgroei waarbij de nettowinst steeg van 98 miljoen euro in 2000 naar 283 miljoen in 2007.

Daar kunnen we als aandeelhouder alleen maar tevreden over zijn. En aandeelhouder zijn we allemaal, want de overheid is eigenaar van 50% van het kapitaal.

Maar ondanks de winststijging van 189%, zagen de aandeelhouders het dividend in de afgelopen 7 jaar met amper 17,1% toenemen.

Dit betekent dat de Nationale Bank een steeds groter deel van de winst binnen de eigen onderneming houdt en zo het eigen vermogen (waarop notionele interestaftrek van toepassing is) op een kunstmatige manier verhoogd.

Ik gebruik wel degelijk de term "kunstmatig" omdat de Nationale Bank niets aanvangt met de winsten die niet worden uitgekeerd. Deze sommen worden niet geïnvesteerd en leveren niet één extra job op.

Ze worden enkel toegevoegd aan de statutaire reserves. Deze reserves namen de afgelopen 7 jaar dan ook toe van 93 miljoen euro tot 677 miljoen euro vandaag.

Als de Nationale Bank deze reserves toch niet wenst te investeren, lijkt het mij niet meer dan logisch dat dit geld wordt uitgekeerd aan de aandeelhouders. Het komt de welvaart niet ten goede als bedrijven zoals de Nationale Bank onnodig geld oppotten en ontrekken aan de economie.

Bij een uitkering van de reserves als dividend, kan de overheid 338,5 miljoen euro extra inschrijven in de begroting en aanwenden voor zinvollere investeringen dan het simpelweg oppotten ervan.

Gepost door: stradi | 19-03-08

Zeer goede brief, Stradi.
Je hebt gelijk, wanneer de wet het mogelijk maakt, dan heeft ook de nationale bank het recht om er gebruik van te maken. Of het juist is, is een ander paar mouwen.

Gepost door: Janice | 20-03-08

DV,

Als je denkt dat je zomaar geld kan doorsluizen naar buitenlandse rekeningen omwille van de deze maatregel kan ik maar 1 conclusie trekken. Dat jij niets van financien afweet. Een ziekte die wel meer linksen hebben.

Gepost door: Den Amerikaan | 22-03-08

De commentaren zijn gesloten.