21-03-08

Hugo Claus

Intussen weet iedereen dat Hugo Claus, een veelzijdig kunstenaar, dichter en schrijver overleden is via euthanasie omdat hij aan de ziekte van Alzheimer leed. Een verschrikkelijke ziekte, die soms ten onrechte met gewone dementie vergeleken wordt, maar in feite veel erger is omdat de zieke het de eerste jaren heel goed beseft en weet wat hem te wachten staat. Diegene die het krijgt gaat terug tot in de foetusperiode en sterft uiteindelijk aan uitputting en ontbering na een lange lijdensweg.

Een groot literair talent die desondanks nooit de Nobelprijs in de wacht kon slepen. Waarom? Ik denk dat ik weet waarom...hij werd in de verkeerde wieg geboren en ondanks alle moeite die hij deed om in de gunst te komen, heeft het niet mogen baten.

Iedereen kon gisteren zijn levensloop in de GvA lezen, maar merkwaardig genoeg werden de de jaren tussen 1940 en 1946 overgeslagen. Laten we eens kijken wat er in die ‘verzwegen’ periode gebeurde.

1944

Claus volgt tijdens de oorlog Grieks-Latijnse, op het Atheneum van Kortrijk.

Verschillende leraars zijn radicale flaminganten.

Claus scoort goed voor Nederlands, minder voor wiskunde en goed gedrag.

Hij wordt lid van de Nationaal-Socialistische Jeugd Vlaanderen. (nsjv)

Na de oorlog wordt de drukkerij van het gezin vernield door het verzet.

Jozef Claus gaat tot 1946 achter de tralies.

De jeugdrechter had eerst geprobeerd om de broertjes te “plaatsen” in het Atheneum maar daar waren ze niet bijster tuk op het gebroed van ‘de vuile zwarten’ en dus werd de directeur van een katholiek college in Deinze aangezocht en bereid gevonden om de twee knapen op te vangen.KLIK HIER

13:25 Gepost door Janice Laureyssens in Algemeen | Permalink |  Facebook |

Commentaren

20 min Interessant om lezen is dat het blijkbaar de socialisten waren die met de nazi's collaboreerden? Wat zou 'verzet.org' daarvan vinden?

Aan de lengte vd vrt-nieuws-reportage over zijn dood (20 min) te oordelen moet het een linkse zijn geweest. Alleen koning Boudewijn deed ooit beter. En toch ging hij zo tekeer tegen de katholieken (kathedralen moesten gedynamiteerd worden). En zeg nu zelf: wat is er linkser als de Kerk?

Gepost door: Procureur Generaal | 21-03-08

FABEL

De herderin in porselein met open mond en merinosogen
Verdient de aflaat van de hagepreker
Terwijl haar schapen blaten en hij haar zegent
Met spitse tong, gespreide vingers,
Terwijl zij wentelt, splijt en schuimt.

Haak uw angel vast, klokkenluider.
Krab uw nagels in zijn zandig vel, herderin.

Terwijl op gelijke golven het gewijde leven
In u treedt komen zij niet weerom,
De dode nieuwgeborenen.

Gepost door: Bert | 21-03-08

Voor het VB is geen lijk nog veilig Tegenwoordig is geen lijk nog veilig voor Vlaams Belang, ook Claus niet. Nog voor de rigor mortis intreedt zijn ze de VBers daar met geschifte theorieën waaruit zou moeten blijken dat de dode, deze week is dat Claus, 'ene van hen' was. Nu heet het: 'hij kwam uit het verkeerde (lees: ons) nest'. Claus heeft zich trouwens volledig afgezet tegen het extreemrechts flamingantisme a la nsvj. Tijdens zijn jeugd liet hij zich even meeslepen maar zag algauw tot wat zo'n ideologie leidt. Hij nam dan ook VOLLEDIG afstand en heeft zijn leven lang het extreemrechts flamingantisme veroordeeld. (met de verkiezingsnederlaag van VB in Antwerpen was hij dan ook erg in zijn nopjes). Nu is het eventjes wachten op het volgende kadaver waaraan de VB-necrofielen hun verwerpelijke ideologie zullen kleven. PS: Claus kreeg nooit de Nobelprijs vanwege zijn liederlijke levenswandel.

Gepost door: D.V. | 22-03-08

Linkse kerk ? Procureur Generaal: bij het overlijden van VB-stichter Karel Dillen werd een reportage uitgezonden van 28 minuten. Volgens uw systeem van redeneren maakt dat van de VRT dus een extreemrechts bastion! Enne de kerk links ? Dan zit het VB met een groot probleem: Alexandra Colen, Voorzitter Valkeniers, enz... stuk voor stuk supergelovige christenen die meer tijd in de kerk doorbrengen dan in het parlement. Voor hen staat de paus zelfs boven elk wettelijk gezag. Dat maakt van het VB dus een (extreem?) linkse kliek.

Gepost door: D.V. | 22-03-08

Bij het overlijden van Karel Dillen, waren jullie 100 x erger. En dan waren het nog grove scheldpartijen, dit daarentegen is gewoon de waarheid. En ja...'t kan soms wel zeer doen, hé?

Gepost door: Janice | 22-03-08

Allahneukers Als ik Valkeniers was, dan stelde ik de Kerk een ultimatum: stoppen met het organiseren van nep-hongerstakingen voor moslims in kerken, of ik roep mijn stemmers op om niet meer naar de kerk te gaan.

Neen, dat heeft geen effect, er gaat al lang niemand meer naar de kerk.

Ikzelf heb Danneels in ieder geval 10 jaar geleden al geschreven dat ze mij nooit meer in een kerk zien, zelfs niet horizontaal. Het zal ze leren, de Allahneukers.

Gepost door: Procureur Generaal | 22-03-08

De Geruchten Gisteren gesproken met mensen die naar het stuk 'De Geruchten' van Claus waren gaan kijken in de KVS. En, alhoewel ze voor de GANSE voorstelling hadden betaald, bij de pauze van de gelegenheid gebruik hebben gemaakt om te vluchten. Niet om aan te zien was het.

Gepost door: Procureur Generaal | 24-03-08

T.a.v. D.V
"Voor het VB is geen lijk veilig "!!! Mens toch ,, aub een beetje zin voor de werkelijkheid !!
"Claus nam dan ook VOLLEDIG afstand en heeft zijn .... enz " ,Claus nam volledig afstand van ALLES !Niets was er voor hem heilig of veilig ! En hoe heilig hij voor jullie ook is geworden ,hij was ziekelijk geobsedeerd door de H Kerk ,door het Vlaams Nationalisme en door zijn eigen jeugd.Is het geen verademing iets dergelijks van G Annemans te lezen ?Iets dat tenminste een andere blik gunt over de persoon van Claus dan het "hoerageroep" van de media ?
"Met de verkiezingsnederlaag in Antwerpen was hij in zijn nopjes" , ja zeg tiens , was dat een nederlaag ??? en die zieke, zielige man (H. Claus) die daar op het podium door de echte lijkenschenners werd opgevoerd wist met moeite van welke parochie hij was . Gans het land kon zien hoe hij met moeite kon blijven staan , toch werd hij op een haast niet menselijke manier misbruikt door het anti-VB gespuis .Zwijg me aub over lijkschending !Tussen haakjes , heb jijzelf al iets van meester Claus gelezen ? , " Het verdriet van Belgie " misschien ??
ik betwijfel het, want onvoorstelbaar saai !Ik geef graag toe dat Claus , grote proza én poezie heeft geschreven maar ook een groot aantal vervelende , nauwelijks lezenswaardige zaken .
Laten we gewoon zeggen dan Claus een schrijver was ,ja een vrij goed Vlaams schrijver ,laat hem nu met rust , en misbruik hem en/of zijn naam dan ook niet voor jullie doelstellingen.

Gepost door: Frank Junkers | 24-03-08

volgens mij leed claus al jaren aan de ziekte van alzheimer, maar was ook zwaar besmet van het poco-virus! waarom hij dan niet vroeger euthanasie pleegde is voor mij een groot vraagteken.

Gepost door: jos | 25-03-08

Linkse Kerk? Liever geen collecte voor een moskee
geplaatst: dinsdag, 25 maart 2008, 18.34 uur

Een kapucijn heeft zich de ergernis van de aartsbisschop van Trente op de hals gehaald, omdat hij met Pasen een collectie hield voor de bouw van een moskee in de Noord-Italiaanse stad. De kritiek van het bisdom was voor pater Giorgio Butterini een “onaangename verrassing” schreef de regionale krant Trentinio afgelopen weekend. De geestelijke ging ervan uit in de geest van aartsbisschop Luigi Bressan te hebben gehandeld. Volgens het blad reageerde de 68-jarige aartsbisschop met de stelling dat iedere godsdienstgemeenschap voor zichzelf zou moeten zorgen. Pater Butterini vertelde de aartsbisschop al jaren te kennen en vaak positieve verhalen van hem te hebben gehoord over zijn omgang met de moslims in Pakistan. (KNA)

Gepost door: Katholiek Nieuwsblad | 25-03-08

Mooi "Louter en alleen omdat de keuze van zijn levenseinde niet de hunne is, komen ze weer van onder de plaveien gekropen en spuien hun laffe gal", vervolgde Mortier. "De eigen morele superioriteit celebreren boven het lichaam van een geliefde dode is geen heldendaad. Meneer de kardinaal: schaam je."

Woeha! De linkse elite en de linkse kerk in de clinch! Meer moet dat niet zijn! Zij die zich zo innig verbonden voelen in hun aanbidding van de islam, rollen vechtend over straat nav euthanasie! Mooi, mooi...

Gepost door: Procureur Generaal | 29-03-08

De commentaren zijn gesloten.