24-03-08

Schone schijn in Antwerpen

Marion Van San is boos op 't Stad.
Want er werd weer een rapport van haar in de schuif gestoken. Dit gebeurde al eens eerder met een rapport van Marion Van San - gemaakt in opdracht van de federale regering. Toen bleef de studie over de integratie en criminaliteit van vreemdelingen verborgen in de schuif van de 'witte ridder' Verwilghen. Nu in de schuif van Patrick Janssens. Niemand mocht weten dat hij de uitbuiting van vrouwen in de prostitutie in stand houdt. Zelfs Patsy Sörensen sprak er schande over...

Sinds Knack vorige week meldde dat het Antwerpse gemeentebestuur een rapport over het Antwerpse prostitutiebeleid geheim wil houden, voert het college een vreemde vaudeville op, inclusief gelogen monologen.

Maandagmorgen belegde schepen Monica de Coninck in allerijl een persconferentie, om zogezegd openheid van zaken te geven. Het ging over het rapport Schone schijn bedriegt. Over opbloeiende prostitutie in de rafelrand, geschreven door criminologe Marion van San verbonden aan de Erasmusuniversiteit in Rotterdam en als hoogleraar aan de universiteit Utrecht. De Coninck deelde daar een samenvatting op een A4'tje uit met enkele selectief gekozen aanbevelingen van Van San.

Van San heeft gedurende twee jaar een contractuele zwijgplicht over deze studie. Vandaar dat ze onaangenaam verrast is dat de gemeente haar niet eens op de hoogte stelde dat er een persconferentie zou plaatsvinden: 'Dit heb ik in mijn 15 jaar als wetenschappelijk onderzoekster nog niet meegemaakt. Wellicht had men liever niet dat ik bij de voorstelling aanwezig was. Mijn betoog past namelijk niet bij de mooie, fonkelende A van burgemeester Patrick Janssens. Enkele passages uit het rapport waarin mensen uit het veld ronduit negatief oordelen over het gemeentebeleid moesten eruit. Dat is vloeken in de kerk: als opdrachtgever de uitkomst van een wetenschappelijk onderzoek willen beïnvloeden of bepalen. Huur dan een reclamebureau in, dat een mooie promotiebrochure maakt.'

Het rapport was vrijdag uitgedeeld in het college, maar later op de dag moesten de schepenen het plots weer inleveren. Schepen De Coninck organiseerde de persconferentie omdat ze wist dat de krant Het Laatste Nieuws maandag uit het rapport zou publiceren. Maar De Coninck houdt nu vol dat het rapport niet openbaar kan worden gemaakt omwille van de privacy van de prostituees. 'Onzin', reageert van San. In het rapport staat dat alle namen fictief zijn.

De betrokken journalist van Het laatste Nieuws deed overigens ook al een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur om inzage te krijgen in het rapport. Schepen De Coninck stelt dat de stad daar niet op in kan gaan omdat het een rapport van de stedelijke gezondheidsdienst Ghapro en niet van de gemeente is.

Van San ontkent dat: 'Het is met gemeenschapsgeld gefinancierd.' Bovendien verklaarde de coördinatrice bij Ghapro, Anne Vercauteren, vorige week nog in Knack dat het rapport niet openbaar mocht worden gemaakt in afspraak met het stadsbestuur. Dat heeft alles te maken met de inhoud van dat - ondanks politieke druk - uiterst kritische rapport. Tegen mensenhandel en geweld tegen vrouwen wordt in het mooi opgekuiste Antwerpse schipperskwartier niets meer ondernomen. Schone Schijn.


Bron: De Tijd

00:03 Gepost door Janice Laureyssens in Algemeen | Permalink |  Facebook |

Commentaren

Een reactie In de reacties bij de krant schreef iemand:

1-Van Den Borre & D'Haeze zegt (op maandag 10 maart 2008 19:14:42)

Maar zo gaat het altijd in politiek belgenland. Ik heb ook ooit rapporten opgemaakt voor politici. Na de filtering was mijn rapport geen schijn meer van wat ik opgesteld had. Wanneer u naar een politiek debat kijkt hebt u een entréekaart voor pakweg het NTG uitgespaard.

Gepost door: Janice | 24-03-08

Ik zou zeggen: handen af vd prostitutie. Die meisjes hebben ook recht op vermaak en een beroep naar hun keuze.

Verder vind ik niet dat rapporten door de overheid besteld, noodzakelijkerwijs openbaar moeten woorden gemaakt. Is dat wettelijk verplicht? Het is niet omdat het met gemeenschapsgeld is gefinancierd, dat de gemeenschap automatisch het recht heeft om te weten wat er in staat, want met die redenering zou alle informatie vd Staatsveiligheid openbaar moeten zijn.

Gepost door: Procureur Generaal | 24-03-08

@PC

Er is een wet op het vrijmaken van informatie, er zijn enkel uitzonderingen die de veiligheid van de staat aanbelangen of criminele onderzoeken.

Wanneer een gewoon sociaal of weteschappelijke studie als 'geheim' wordt beschouwd dan is er iets mis met de democratie. Enkel dictaturen behouden zich het recht om zulke onderzoeken geheim te houden.

Een regelrechte schande is dit. Blijkbaar hadden diezelfde personen minder problemen om de hele familie van Hans Van Temsche te onderzoeken en publiekelijk te maken....

Gepost door: Den Amerikaan | 24-03-08

juist amerikaan.
deze diktatuur neemt hallucinante vormen aan. als je ziet wie voor wat in dit land vervolgd word. het geval "prof Luc Lamine" spreekt boekdelen. lees het maar eens bij www.agriffon.blogspot.com
zijn grootste fout is te hebben gekozen voor de verkeerde partij. en hij is zeker geen alleenstaand geval. dat hebben we bij Janice ook al kunnen lezen. erg !

Gepost door: jos | 24-03-08

allez venez milord !!! inderdaad handen af van de Hoerekens,tenslotte ze doen niets anders dan "goe" Ik heb indertijd """beroepshalve""" enkele dames leren kennen die in hun woning hun "klienteel" bedienden...ik vernam van deze dames dat feitelijk de grootste "pooier" de stad Antwerpen was,zij verdiende het meest aan prostitutie,vermits deze "zelfstandige" sociale werkster hoge taksen diende te betalen aan "A" om hun activiteiten te mogen uitoefenen...niet betalen !!! een deurwaarder.....
een andere categorie van "mits vergoeding" welwillende dames zijn of waren de hoertjes uit de Atheneumbuurt..ik heb er indertijd "massa's opgesloten bij zuivering raids ,het was gewoon zielig ,meelijwekkend...sommigen waren er erg aan toe,kregen bij ons eindelijk iets te eten ,konden eens rustig slapen ...er waren er toffe bij en minder toffe zoals in alle lagen van de bevolking,voor sommigen kon ik meer dan begrip opbrengen een Albanese vertelde me dat ze soms op "een" uur zoveel verdiende als een maand werken in het thuisland...hoe ze dat verdiende laat ik aan uw fantasie over ...de grootste "beesten" waren de klant-Marokkanen ik heb ongeloofelijke verhalen gehoord,hoe zij tekeer gingen,brandende sigaretten enz ... Inplaats van de oorzaken aan te pakken van al die menselijke miserie ,liever de weerloze slachtoffers van dat verziekt,gevaarlijk milieu,de suppermarkt van de drugs, ligt op een steenworp van het Atheneum...vermits bedoelde hoertjes voor het grootst gedeelte verslaafden zijn ,hebben ze maar de straat over te steken om zich te bevoorraden,als ze die "handelaars" wegnemen verdwijnen die hoertjes vanzelf .Ik kots van "A" en zijn rode beleidvoerders de grootste bende hypocrieten ooit !!! Wat hun beroep betreft... een heel tijdje geleden op de VTM ik meen dat progamma "recht van antwoord" was er een vinnige discussie omwille van tussenkomst door de "ziekenkas" bij "hoerenbezoek" enkele gehandicapten eisten hun recht op, af en toe te kunnen genieten van "sex"......inderdaad wat is daar mis mee ??

Gepost door: Rene | 25-03-08

democratie reactie op de reactie van procureur generaal:
getuigt en druipt 100% van hypocrisie wat deze brave man neerschrijft.wat de gemeenschap betaalt, moet openbaar gemaakt worden anders blijft het systeem "de vervuiler wordt opgehemeld en de aanklager gestraft" verder kabbelen cfr ook de staatsveiligheid en haar tipgevers/informanten. vaudeville op grote schaal uiteraard: potje moet gedekt blijven, de klokkenluider moet vervolgd worden en niet de grote baas van het spel, want die moet buiten schot blijven en verder kunnen teren op zijn onkunde!!! dat die kerel eens een klacht tegen zichzelf indient dan zou hij getuigen van een beetje moed en zelfrespect.staatsveiligheid staat bol van de miskleunen en naar het buitenland toe idiote, wraakroepende en halucinante situaties.ik voel me steeds minder en minder aangesproken om als Belg door het leven te gaan.dit is geen land meer maar een circus waar de grootste clowns de beste postjes bekleden en krampachtig vasthouden!

Gepost door: betty lathouwers | 25-03-08

Kernkabinet De gemeenschap betaalt ook het kernkabinet, en van wat daar gezegd wordt mag geen woord uitgelekt worden.

Gepost door: Procureur Generaal | 25-03-08

Maar in dit geval vind ik wel dat de maatschappij er recht op heeft. Indien het een onderzoek over het VB was geweest, dan had de hele studie al lang in alle kranten gestaan. (Het feit dat dit nog niet gebeurde, is omdat ze niets vinden natuurlijk... Het enige wat ze hier goed kunnen is schieten op de pianist).

Europa heeft ook enkele jaren geleden een onderzoek laten doen naar het verhoogde anti-semitisme in Europa. En dit op vraag van de VS. Ook die studie verdween in de schuif. Een medewerker aan de studie vond dit echter zo grof dat hij een duplikaat doorspeelde aan The Guardian. Je mag eens raden vanwaar het anti-semitisme hoofdzakelijk kwam.

Gepost door: Janice | 25-03-08

Iedereen weet dat.... Janice,

Gelijkaardige onderzoeken wijzen dezelfde schuldigen aan in Nederland, zowel bij toegenomen antisemitisme als bij homo haat.

Het is inderdaad niet extreem rechts....

Gepost door: Den Amerikaan | 25-03-08

Mevrouw Van San. Natuurlijk hebben de diploma's en de evaring die zij heeft niets te betekenen als het vergeleken wordt bij het rode (of paarse) intellect.
De studie die zij maakte, is slecht, heeft niets te betekenen.
Het intellect regeert onze stad ezn onze gedachten!
En als ze zeggen 1 + 1 = 7
dan is dat zo : BIJ DECREET!

Een beetje te vergelijken met het onderzoek dat zij voeren naar het kiesgedrag van de mensen...

Gepost door: Freddy | 28-03-08

De commentaren zijn gesloten.