10-04-08

Fietspadenactie

Het Nieuwsblad is begonnen met een fietspadactie. Het is waar dat fietspaden in een abominabele staat zijn in Vlaanderen. Maar wie hoopt op enige verbetering, gelooft nog in sprookjes. En niet alleen de fietspaden zijn in een nachtmerrie, ook de wegeninfrastructuur laat erg te wensen over.

Anderzijds is het ook wel zo dat heel wat fietsers elk verkeersreglement aan hun laars lappen. Ze vliegen plots voor je neus de baan op, rijden zonder licht en zijn niet zichtbaar in het donker of ze rijden met vijf naast elkaar, terwijl de wet zegt dat ze enkel naast elkaar mogen rijden wanneer ze het verkeer niet hinderen.
Zelfs in straten waar degelijke fietspaden zijn, zie je toch nog mensen, vooral dan schoolgaande jeugd, naast het fietspad rijden om naast hun vrienden die op het fietspad zijn te kunnen rijden. En dan heb ik het nog niet over de zwermen wielertoeristen die doen of de hele straat van hen is. En je, voor je traag voorbij steken, vaak trakteren op een middenvingertje, want ze willen uiteraard liever geen auto’s daar waar ze zelf de weg onveilig maken.

Wielertoeristen zijn zowat de meest onverdraagzame mensen die er bestaan. Niet alleen tegenover auto’s maar ook tegenover ruiters. Geen enkele automobilist zal je paard laten schrikken. Ze vertragen en wachten tot je opzij bent of teken doet dat het veilig is om voorbij te steken. Wielertoeristen laten je paard opzettelijk of door onwetendheid schrikken, en wanneer je paard rare sprongen maakt beginnen ze te schelden terwijl ze zelf de oorzaak zijn. Zien ze dan niet dat het een levend wezen is, en niet een automaat dat je met een sleuteltje aan-of afzet? Is het zo moeilijk om vooraf even met hun bel te rinkelen of iets te roepen vooraleer die ‘zucht’ voorbij komt?

De automobilist, die dagelijks moet horen wat voor een doorslecht iemand hij wel is, moet echter wel voor de nodige centen zorgen. Zij zijn de melkkoe van de Staat. Alle dagen het vermanende vingertje , reuzengrote affiches langs de baan en tv-uitzendingen zorgen ervoor dat iedereen zich beter aan de verkeerswetten houdt. Je zou denken dat ze dan blij zijn, maar nee, nu is het weer niet goed. Want met de dalende verkeersovertredingen krijgt de Staat te weinig inkomsten. En daarom gaan ze dus weer eens in heel Vlaanderen veel meer camera’s plaatsen dan er nu al zijn. De oude flitstoestellen gaan op termijn allemaal vervangen worden door digitale toestellen die eerst en vooral veel duurder zijn in aankoop, maar wel vier keer zo snel kunnen flitsen.

En waarom alleen in Vlaanderen en niet in Wallonië? Omdat de beslissing om er al dan niet te plaatsen regionaal werd gemaakt onder druk van Di Rupo. Destijds kregen wij de flitspalen in ruil voor het Waals autonoom beslissingsrecht om wapens te verkopen aan wie zij zelf willen. Wallonië wou geen flitspalen omdat ze nogal erg gesteld zij op hun privacy, zei Di Rupo in Humo. (En hij kan het weten…)
En dat noemen de Vlaamse bewindsmensen een eerlijke deal en een vooruitgang in de autonomie van Vlaanderen?

Dus als men de fietspaden aanlegt, denk dan ook even aan de milde schenkers beste fietsers, en maak het voor hen niet moeilijker dan het al is.
Het zou ook goed zijn mocht men op school lessen in het verkeer geven, dat zou al een goed begin zijn.

13:58 Gepost door Janice Laureyssens in Algemeen | Permalink |  Facebook |

Commentaren

NL Vlaanderen is samen met NL zowat het enige 'land' ter wereld waar fietspaden bestaan (toeristische routes niet meegerekend). Als toppunt van ramp zijn we dan nog buren, zodat we de perfecte fietspaden van NL goed kunnen vergelijken met onze onberijdbare variant. Wij hebben bv de onuitroeibare gewoonte om de nutsleidingen onder het fietspad aan te leggen, zodat dit in makkelijk op te breken 'blokjes' moet worden aangelegd, met verzakkingen en inspectieputjes tot gevolg. In NL liggen deze leidingen blijkbaar onder een onverharde strook tussen rijweg en fietspad, maar dat betekent in Vlaanderen meer onteigeningen en daartoe zijn wij niet bereid.

Maar fietsers kunnen ook onbeleefd zijn: ik heb nog nooit een fietser voorrang van rechts weten geven aan een automobilist. En de politie spreekt niet voor niks van 'wielerterroristen'.

Gepost door: Procureur Generaal | 10-04-08

Het land van Alexander !! Het zijn niet alleen fietsers we leven nu eenmaal in een maatschappij waar alles mag of moet kunnen...er is geen dicipline meer, geen respect voor niks of iemand.Belgie is het land van het individu ... het land van Alexander "alles voor mij,niks voor een ander

Het heeft te maken met de opvoeding...met al hun psychiaters , moderne opvoeders en pedalogie ,mentaliteit van de ouders ,mijn zoon ,dochter doet zoiets niet enz enz ...vroeger kregen we een lap rond de oren een oude maar doeltreffende methode en goedkoop ook !!

ge ziet wel wat er gebeurd met bv de "bepamperingmethode" de bus of tram nemen wordt een risico-vol avontuur

Gepost door: Rene | 10-04-08

zwakke weggebruikers Waar is de tijd gebleven dat we nog geen honderd meter ver met de fiets konden rijden zonder brandend achterlicht, of we hadden een boete aan ons broek.
Ooit kreeg ik in de jaren vijftig,in de winter,een boette van twee rijkswachters omdat mijn fietslicht niet brandde. Dit door het feit dat de dynamo door de sneeuw slipte.
Nu mogen de fietsers, en zeker de wielertoeristen alles.
Maar ja, zij zijn dan ook de "zwakke" weggebruikers!

Gepost door: franske | 10-04-08

De commentaren zijn gesloten.