22-04-08

Hoge olie- en voedselprijzen

Dat de voedselschaarste ligt aan het feit dat er enorm veel gronden worden gebruikt voor biobrandstof is geen fabel. Enkele weken geleden schreef ik dat ongeveer 15 jaar geleden, van de ene dag op de andere alle tarwevelden werden vervangen door maïsvelden. De hoge subsidies zetten de boeren aan tot het verbouwen van dat ene product dat moet dienen als voer voor het vee en biobrandstof. Ik schreef dat elk land zou moeten kunnen voorzien in haar eigen voedselproductie. Wanneer het op voedsel op aan komt is ‘protectionisme’ geen vies woord. ‘Hongersnood’ is een veel lelijker woord.

Toen in de jaren ’70 de prijs van de olie enorm steeg doordat de olieproducerende landen de kraan dichtknepen, werden andere wegen gezocht. Bio-brandstof uit maïs. En alhoewel de vraag naar voedsel steeg, werd het steeds op minder grond verbouwd. In het Amerikaanse Mid-West, dat al meer dan 100 jaar de wereld voorziet van tarwe – de vroegere Sovjet-Unie betaalde de VS in goud voor de levering van tarwe – hebben de boeren tarwe ingeruild voor maïs en sojabonen. Daaruit wordt bio-ethanol gewonnen en door de enorme subsidies levert dat meer op dan om het even welke graansoort of ander voedsel.

”Hongarije produceerde 70.000 ton bio-ethanol in 2006. Analisten verwachten een vertienvoudiging van de productie voor 2010, doordat investeerders profiteren van subsidies en overproductie van maïs.

De Hongaarse overheid steunt bovendien de duurzame-energiesector door middel van subsidies voor bio-ethanolproductie. Daarnaast stimuleert het enorme maïsoverschot de bio-ethanolproductie. Maïs is een primaire grondstof van bio-ethanol.
Investeerders hebben plannen voor negen bio-ethanolproductieprojecten aangekondigd.”
schrijft Internationaal Ondernemen en Samenwerken op haar website.

Ook in ons land krijgen boeren voor één hectare maïs tien keer meer subsidies dan een voor hectare gras om hun vee te laten grazen.
Geen wonder dat er een voedselschaarste dreigt.
De overstromingen en droogtes in Canada, Australië, China en Europa zorgen voor de rest. Maar China heeft een voorraad van 50 miljoen ton rijst opgeslagen voor eigen gebruik. De granen hebben landen zoals China en India nodig als veevoer.

Onrust in Nigeria

De grote vraag naar olie door landen zoals China en India, doen de olie- en voedselprijzen stijgen. De olieprijs steeg naar 114,40 dollar per vat. Dit is een recordniveau maar er wordt verwacht dat de prijs zal stijgen tot 125 dollar per vat.
Deze nieuwe tussentijdse pieken werden eveneens ingegeven door de onlusten in Nigeria, waar vorige week installaties van Royal Dutch Shell werden beschadigd door milieuactivisten. (Die echter de Chinezen in Nigeria ongemoeid laten).
Maar de secretaris-generaal van de OPEC, Abdalla el-Badri, verklaarde vandaag dat hij geen tekorten ziet op de globale oliemarkten.

Maar door de duurdere olieprijzen en de grote afname van rijst, granen en andere voedingsproducten door China en India, wordt de voedselschaarste in de rest van de wereld alsmaar groter.

In sommige landen hebben lokale boeren geen geld meer om het land te bewerken door de hoge olieprijzen en kunnen ze bijvoorbeeld ook het land niet bewerken. In Afrika liggen duizenden hectaren braak en die landen beperken hun export naar het buitenland dan ook tot het minimum.

Boeren in andere landen kunnen de diesel voor hun tractoren niet langer betalen, waardoor ze niet kunnen bemesten en ook die minieme oogst blijft in het land. Al in meer dan dertig landen waren er onlusten vanwege de hoge voedselprijzen.

De vraag naar hogere lonen lossen het probleem niet op. Europa moet ervoor zorgen dat we voor onze eigen voedselvoorziening kunnen zorgen en de subsidies betalen voor het verbouwen van granen. 1,4 miljoen Poolse boeren ontvangen rechtstreekse Europese inkomenssteun, plaats genoeg voor het verbouwen van voedsel.

15:06 Gepost door Janice Laureyssens in Algemeen | Permalink |  Facebook |

Commentaren

"[i]In Afrika liggen duizenden hectaren braak [/i]".

En in de EU 2,8 miljoen hectaren, maar dan zwaar gesubsidieerd.

En de fransen en italianen geraken hun [b]wijn[/b] niet meer aan de straatstenen kwijt, ik neem aan dat daar ook al lang [u]biobrandstof[/u] wordt van gemaakt?

Gepost door: Caroline | 22-04-08

Vele duizenden hectaren, zullen ook wel miljoenen zijn. Zimbabwe (na de herverdeling van de gronden) alleen al heeft enorm veel hectaren met onkruid overwoekerd land.


Dat andere moeten we eens aan Flor Coninx vragen.

Gepost door: Janice | 22-04-08

Voedselschaarste..... heb ik nog niet veel van ondervonden en zolang Mie Katoen van Groen haar ronde vormen behoud is alles OK.... maar als die zou vermageren dan pas is er reden tot grote ongerustheid.

Gepost door: Rene | 22-04-08

Veel mensen merken het wel al. In De Tijd staat er ook een interessant artikel over dit onderwerp.

De voedselvoorraad volgt de bevolkingsexplosie niet.

En via een Amerikaanse organisatie die ik steun voor hulp aan Darfour, werd de voedselhulp voor de vluchtelingen tot de helft van vroeger gereduceerd. Er zullen nog eens duizenden mensen sterven. Plus dat de moslimmilitie (Janjaweed)met steun van de regering, dankbaar gebruik maakt van de situatie om de genocide op de zwarte bevolking op grote schaal verder te zetten. Het is er van zolang het daar al aan de gang is, nog nooit zo erg geweest.
Maar komt de VN daarvoor bijeen? Nee, enkel wanneer we hier voor het verkrijgen van een sociale woningen vragen om Nederlands te kennen, dat is veel belangrijker voor die idioten van de VN.

Gepost door: Janice | 23-04-08

Off Topic (sorry) Dit extract uit een artikel in de standaard is veelzeggend. Het bevestigd gewoon wat het VB al jaren zegt, waar het voor veroordeelt is, en wat de meeste mensen ook wel weten....

"'We dachten lang dat alleen maar gynaecologen met deze problemen werden geconfronteerd. Toen bekendraakte dat wij werkten aan een code, stroomde mijn mailbox vol met berichten van confraters uit andere medische branches die dezelfde problemen ervaren', zegt Van Wiemeersch.

=> Waarom is dat, heel eenvoudig omdat het nu eenmaal niet politiek correct is om er over te praten. Wanneer men het onderwerp nog maar durfde op te brengen werd je al in de racistische hoek geplaatst.

'Zo hebben mannelijke radiologen problemen wanneer ze een foto willen nemen van de borsten van een moslima. Maag-darmspecialisten mogen bij moslimvrouwen geen intiem onderzoek doen van hun echtgenoten. Anesthesisten mogen geen sensoren plakken op de borsten van moslima's.'

Afgelopen weekeinde zat Van Wiemeersch nog samen met specialisten om vooral de juridische implicaties van die gedragscode uit te vlooien. "

=> Ongelooflijk hoezeer de PC al ons leven beinvloed en de dogma's oplegt. Iedereen is bang voor het nemen van maatregelen.

'De procureur-generaal verzekerde ons dat we niet buiten de wet gaan. Voortaan zal het zelfs mogelijk zijn om in geval van problemen de politie erbij te halen. Maar nogmaals: dit is geen oorlogsverklaring, wel een aanbod voor de vredespijp.'

Van Wiemeersch was ook zeer bevreesd met zijn code in de racistische hoek te belanden. Maar ook het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding gaf groen licht."

=> Er moet geen tekening bijgemaakt worden zeker... dit is gewoon afschuwelijk.

"Maar er zijn geen problemen met moslims...."

Gepost door: Den Amerikaan | 23-04-08

inderdaad Janice de plaatselijke moslimbroeders zorgen op hun manier voor het oplossen van de hongersnood ,waarom zouden dan al die correct politieke verdraagzamen van de VN zich gaan bemoeien met de wil van de "allerhoogste"
Prioriteit is natuurlijk schande spreken over het feit dat onze "bruine broeders" moeilijkheden zouden ondervinden bij het vinden van een sociale woning omdat zij het vertikken nog verder Nederlands te leren . Woordjes zoals "ziekenkas,werklozesteun,OCMW ,kindergeld,
bijstand" moet volstaan...maar die woordenschat kenden ze al voordat ze naar hier kwamen.

Gepost door: Rene | 23-04-08

Off-topic...2 Ook bied ik mijn excuses aan maar mijn reactie is, zoals bij de Amerikaan, een dringende waarschuwing:"Lieve Jeanine en beste lezers, iedereen weet nu al hoe sommigen m**** reageren op mannelijke medici; het is al zo vér gekomen dat men een officiëele gedragscode heeft moeten opstellen.
Bent U als één der eersten bij een auto-ongeval waarbij hoorfdhoekdraagsters betrokken zijn, PAS DAN OP wèlke handelingen U eventueel toepast;
Immobilisatie (spalken bv.) van arm of been, mond op mond-beademing zijn zijn EHBOhandelingen die men, spontaan, toepast en die, in feite de normaalste zaken zijn in onze maatschappij.
Maar NIEMAND kan de reacties inschatten wat "meneer baardmans" zal ondernemen als hij ziet (of later te weet komt) dat:...1)een onbekende, 2) ongelovige, 3) man ! zijn "eigendom" heeft aangeraakt.
Medici hebben nù al een twijfelachtige vorm van bescherming maar "occasionele" helpers in nood NIET !!!
Dat heeft niks met racisme te maken maar wel met ieder zijn eigen "gezondheidsbekommernis"

Gepost door: Victor Van Vosselaer | 23-04-08

om je ...op te vreten inderdaad Vic...en het spijtige is dat wij die problemen die cultuurverschillen niet bespreekbaar kunnen maken...stel je inderdaad maar eens voor ,je zou een moslima het leven kunnen redden door een mond aan mond...bij dergelijke onderwerpen zie je nooit een DV of een Said ,onmogelijk een zinnige discussie op te starten wat ik heel spijtig vind.....
Ik vraag me af of het nog zin heeft ons druk te maken over die moslims en hun "aanpappers" Ik heb gisteren nog een gesprek gehad met mijn dochter die al een paar jaartjes als vroedkundige werkzaam is in een groot Antwerps ziekenhuis.De moslimvrouwen zijn OK maar hun heer en meesters dat is een andere zaak die eisen dit en dat en het moet ONMIDDELLIJK gebeuren, wat uiteraard niet kan ,er zijn nog andere "wachtenden".... gevolg, ambras het diensthoofd erbij en heel het circus kan beginnen ,waarbij het personeel soms nog te horen krijgt dat het (geloof of geloof het niet) "RACISTEN" zijn ...gelukkig zijn er bij die WEL een opvoeding hebben genoten en niet uit de een of andere boom zijn gevallen.......en dan krijgt ge commentaren van een DV en dergelijke SUKKELAARS die ons verwijten "slechte" mensen te zijn, omdat we ons niet de politiek correcte danspasjes laten voorschrijven door die bende IDIOTEN....was het niet de top socialist Claes die ooit zegde dat het "gevaar" wel eens uit de islaaaaamhoek zou kunnen komen ...welnu dat was de laatste socialist die nog in staat was om te denken,de rest en hun slaafjes zijn hersenloze "Zombies"

Gepost door: Rene | 23-04-08

Voordeel voor Afrika De stijgende prijzen hebben één groot voordeel: het zwaar gesubsidieerde voedsel dat door de eu naar afrika wordt uitgevoerd, wordt nu ook duurder, zodat de lokale boeren weer een betere prijs krijgen op de markt. De zwarten kunnen dus tevreden zijn.

Volgens Links was dat toch het grote probleem?

Gepost door: Observer | 23-04-08

Het probleem in Afrika is dat ze geen geld hebben om dat dure voedsel nog te kopen, en geen geld hebben op diesel voor hun tractors te kopen.
Het geld dat van het Westen aan die landen wordt gegeven gaat in de corrupte zakken van de dictatoriale leiders die in stand worden gehouden door het Westen.
Waarom staan ze een hele dag te wachten tot Kabila is uitgeslapen om hem te 'mogen' spreken? Voor zijn mooie ogen is het niet, maar wel voor zijn bodemschatten.

Gepost door: Janice | 23-04-08

Diesel Die diesel moeten ze dan ook maar zelf maken ipv in te voeren. Zo duur is een biodieselinstallatie ook niet, en er zijn 50.000 ngo's in de wereld die kunnen helpen.

Verder begrijp ik niet hoe voedsel te duur kan zijn als het geproduceerd wordt door mensen die minder dan één dollar per dag verdienen zoals men ons altijd voorhoudt. En zaaigoed kost in principe ook niets: hou wat patatten over van vorig jaar en steek ze in maart terug in de grond en klaar is kees. Bovendien hebben ze in afrika minstens twee oogsten per jaar, een ongekende luxe voor ons.

Maar onze relatie met Congo staat op een keerpunt hoor ik van Karel. Dat belooft niet veel goeds. De Chinezen of Indiers zullen onze plaats wel innemen.

Gepost door: Observer | 23-04-08

Wees er maar zeker van... beste Observer, want de chinezen zaten al in de Congo te foefelen in...1958.
De gasten van de "sureté" hebben stapels rapporten erover geschreven maar dàt interesseerde hun oversten niet meer. (de flessen whisky des te meer)
Waarom zich nog zorgen maken, binnenkort krijgen de zwartjes toch hun "indépendance" was toen de algemene uitspraak.

Gepost door: Victor Van Vosselaer | 23-04-08

Abessinie Omdat er momenteel een megadonorshow loopt op de duitse tv voor hulp aan Ethiopie (vroeger Abessinie), heb ik eens wat info opgezocht over dat land. In 1940 woonden er 8 milj mensen, vandaag 78 miljoen, niet slecht geboerd denk ik dan. Met dat gebrek aan voedsel en water moet het toch nogal meevallen. Als Belgie eenzelfde bevolkingsexplosie had gekend, zaten we hier nu ook met 80 milj opeengepakt.

En als er nu voedselproblemen de kop opsteken, is het misschien tijd om 'de zondaar' eens wat meer in de broek te laten zitten?

Gepost door: Observer | 23-04-08

heb een beetje schrik Observer..in Belgie is bij de allochtonen de "zondaar" ook erg populair en nog winstgevend ook ...gaat Belgie binnen afzienbare tijd aan 80 miljoen "verrijkers" kindervergoeding kunnen betalen + de rest...als ze nog meer "solidariteit" bijdrage van mijn dwergpensioentje voor "Allah and his band" zal er niet veel meer overschieten

Gepost door: Rene | 25-04-08

Wat de prijzen aan de pomp betreft, hier een stukje uit "Het Vrije Volk.nl":

In 2000 kregen we 1 US Dollar voor 1,2 Euro en 1 vat ruwe olie koste toen 60 Dollar.

Dus 1 vat koste 72 Euro. Aan de pomp betaalde we 0,82 Euro voor 1 liter Diesel.


In 2008 krijgen we 1 US Dollar voor 0,65 Euro en 1 vat ruwe olie kost nu 110 Dollar.

Dus 1 vat kost 70,1 Euro (Oeps ??!!...), aan de pomp betalen we 1,25 Euro voor 1 liter Diesel.......

En nu, mijn beste melkkoeien stel ik me de volgende vraag :
Als een 1 vat ruwe olie nu goedkoper is (in Euro) als in 2000,
waarom betalen wij dan 50% meer voor 1 liter Diesel ?????!!!!

Iemand moet hier serieus zijn zakken aan het vullen zijn ,dat kan niet anders !

Dus mijn beste 'melkkoeien' blijf braaf verder werken en houdt jullie ogen gesloten, maar de dag komt dat de Dollar terug omhoog gaat en hier wil ik zelfs niet over spreken wat de gevolgen zullen zijn .....

Gepost door: Rob | 26-04-08

Correctie Als één dollar 0,65 euro waard is, en één vat ruwe olie 110 dollar kost, dan kost dat vat geen 70,1 , maar wel 71,5 euro. Dit detail bewijst al dat de opsteller niet kan rekenen.

Maar veruit de grofste hoax is de prijs per vat van 72 euro in 2000, wat schromelijk overdreven is. Dat was toen hooguit de helft.

Gepost door: Rekenhof | 26-04-08

Speculanten Er is geen voedselschaarste, er zijn alleen hogere voedselprijzen. De oorzaak ligt eenvoudigweg bij de misdadige speculanten (hedgefonds, pensioenkassen, grootbanken), die met hun geld geen blijf meer weten nu ze zich uit de US-hypotheekmarkt (wegens te riskant)en de grondstoffen (wegens te duur geworden) hebben teruggetrokken. Ze kopen uit schraapzucht futures op de voedingsmiddelenmarkt in Chicago, dit zijn dus oogsten die nog moeten binnengehaald worden. Iets wat volgens islamitisch recht strikt verboden is, Mohammed (vrede zij met hem) waarschuwde er reeds voor.

Het westen is doodziek, en wij hebben de medicijn: de islam.

Gepost door: Ibn Saud | 26-04-08

Islam de medicijn ? Ibn...al eens gehoord van Iran met zijn Islampresident...Afghanistan het Allahland bij uitstel enz enz Wij hebben echt geen behoefte aan een Islam-medicijn

Gepost door: Rene | 27-04-08

Tevreden In Iran zijn ze zo tevreden met hun islampresident dat de conservatieven hun voorsprong nog eens kunnen vergroten hebben deze week.

En in Afghanistan is de terugkeer naar taliban bestuur verzekerd vanaf de eerste dag nadat de vreemde troepen zijn vertrokken. Want het land wordt nu uitsluitend rechtgehouden door massale voedselhulp. Daardoor zijn ze zelf te lui geworden om voedingsgewassen te telen, alle landbouwgrond wordt gebruikt voor drugs. Dit was onder het talibanregime verboden.

Sommige volkeren zijn nu eenmaal aangewezen op een strenge toepassing van de islam om te kunnen overleven. Somalie is nog zo een voorbeeld. Westerlingen denken dat alle mensen zijn zoals zij, maar dat is niet zo.

Gepost door: Ibn Saud | 27-04-08

De laatste zin.... @ Ibn Saud, je hebt 200% gelijke man, alle mensen zijn niet zoals de Westerlingen;
Westerlingen hebben HERSENEN,dus kunnen ze logisch DENKEN.
Sommigen,zoals "boekjeslezers" zijn zozeer ZéRO, dat ze zèlfs niet eens beseffen dat zij zich belachlijk maken in de ogen van héél de wereld.

Gepost door: Victor Van Vosselaer | 27-04-08

inderdaad Westerlingen hebben hersenen en de Arabieren hebben Allah !!

Gepost door: Rene | 27-04-08

Nochtans heeft Ibn Saud gelijk, wanneer hij zegt dat het vooral aan de speculanten ligt. Men speculeert de laatste jaren teveel op grondstoffen en granen en dat is gewoon misdadig.


Ik herinner mij nog een jaar of zes geleden dat de koningin van nederland alle aandelen op cacao had opgekocht en toen gingen de prijzen zodanig de hoogte in, dat men in chocolade de cacao halveerde en verving door vetten.
Er is geen voedselschaarste voor diegenen die het kunnen betalen, voor de anderen wel, en dat is zowat de overgrote meerderheid van de wereldbevolking.

„Speculanten. En er is heel veel geld beschikbaar, want door de crisis op de financiële markten gaat het nu niet naar banken en derivaten. De politieke onrust die nu wordt gecreëerd drijft de prijzen alleen maar op. En dat geeft voedselproducerende landen weer een excuus om hoge exportheffingen op te leggen, om de binnenlandse prijzen laag te houden. Daarmee wordt kunstmatige schaarste gecreëerd die het probleem nog erger maken,” zegt Louise Fresco. En zij is niet zomaar om het even wie, zij is sinds juni 2006 universiteitshoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam, met als aandachtsgebied de grondslagen van duurzame ontwikkeling in internationaal perspectief.

1986 cum laude gepromoveerd aan Wageningen Universiteit, op onderzoek naar tropische plantenteelt.

1990-1997 hoogleraar plantaardige produsctiesystemen, met als specialisatie tropische gebieden.

1997-2006 onderzoeksdirecteur en later adjunct directeur-generaal bij de FAO, de voedsel- en landbouworganisatie van de VN.

Vorig jaar volgde ze minister Jacqueline Cramer op als lid van de Sociaal-Economische Raad. Bij uitgeverij Prometheus verschenen drie romans van Louise Fresco, waarvan de laatste, De Utopisten, net is genomineerd voor de Libris Literatuurprijs. Louise Fresco heeft een tweewekelijkse column in NRC Handelsblad.Gepost door: Janice | 27-04-08

Hoezo voedseltekorten? De wereldproductie van rijst belandt dit jaar op een recordniveau. Dit verwacht de wereldvoedselorganisatie FAO.

Gepost door: Observer | 12-05-08

Kan nog iemand volgen? Misschien moeten ze maar eens stoppen met speculeren op voedsel...

Gepost door: Janice | 13-05-08

De commentaren zijn gesloten.