10-05-08

“Vlaamse vrienden”

“Vlaamse vrienden, ik heb genoeg van jullie beledigingen”, zo klinkt de furieuze aanhef van een opmerkelijk opiniestuk in De Standaard (08.05.08). Auteur is een zekere Christian Napen, parlementair medewerker van de Parti Socialiste. Zijn vrije tribune is één langgerekte scheldtirade aan het adres van de Vlamingen en staat bol van baarlijke nonsens. Als je dit leest, begrijp je meteen waarom Vlamingen en Walen het over niks meer eens geraken en België ten dode is opgeschreven…

“Vlaamse vrienden, jullie hebben nooit veel van dit land gehouden (hoe zou dat nou komen, nvdr), maar jullie hebben het altijd voor het zeggen gehad”. Geschiedenis is nooit het sterkste vak geweest van de PS-medewerker, zoveel is duidelijk. “Door jullie numerieke meerderheid moeten wij voortdurend naar jullie pijpen dansen.” Hallo? Heeft die man een zonneslag opgelopen? “Geen enkele Waalse eis kon ooit ingewilligd worden tenzij hij in de Vlaamse doelstellingen paste. Betekent het begrip ‘federale trouw’ wel iets in het Nederlands?” Wablieft? Het fameuze vreemdelingenstemrecht vergeten, dat er tegen de Vlamingen in werd doorgedrukt?

“Doorheen onze geschiedenis waren de slagen onder de gordel talrijk, en het gaat van kwaad naar erger. Van verhogingen van het btw-tarief die het elan van de Waalse bouw afremmen, tot de vertragingen in de plannen voor de doortocht van de TGV in Luik.” Je moet maar durven. De aangekondigde (en intussen weer afgeblazen) btw-verhoging voor bouwgronden was bedoeld om vervuilde Waalse gronden te saneren.
En dat megalomane TGV-project in Luik was niet meer dan een nutteloze geldverspilling die de NMBS opzadelde met een gigantische schuldenberg. Het dossier stinkt bovendien ook uren in de wind naar regelrechte corruptie.

Misschien zou mijnheer Napen dus beter maar een toontje lager zingen. Maar hij raaskalt vrolijk verder. “Van de herhaalde pogingen om de export van Waalse wapens te verhinderen (…) tot een anti-tabakswet die vast veel minder dringend was geweest als de Grote Prijs Formule I in Zolder had plaatsgevonden.” Napen vergeet er even bij te vertellen dat Waalse politici met een institutionele atoombom hebben gedreigd als de wapenhandel niet zou worden geregionaliseerd. En dat ze - alweer met pure chantage – een uitzonderingsmaatregel hebben bedongen op de anti-tabakswet om Francorchamps te redden… Tot zover de ‘federale trouw’ van de Franstaligen.

Napen ergert zich aan de rechtmatige Vlaamse eis dat Franstalige inwijkelingen die zich in de Vlaamse rand rond Brussel vestigen, een inspanning zouden doen om zich aan te passen en een mondje Nederlands te leren en te spreken. En hij schuwt daarbij geen grote woorden. “Pesterijen, apartheidsmaatregelen en taaldiscriminatie”. En “etnische zuivering”. Ach ja, waarom ook niet? Als je overdrijft, kan je maar beter goed overdrijven.

“Vlaamse vrienden”, zo brult de auteur vol opgekropte haat en frustratie, “zal ik jullie vertellen hoezeer ik genoeg heb van dit soort beledigingen?” (…) “Ik heb genoeg van jullie nationalisme dat zich verspreidt tot in de wegbermen bij alle wielerwedstrijden.”

“Al jarenlang dwingen jullie mij om het grootste gedeelte van mijn politieke activiteiten te verbeuzelen aan institutionele ruzies. Ik geef toe dat ik van iets anders droomde.” Wij Vlamingen ook, mijnheer Napen, wij ook!

En als u dat rotslechte huwelijk met de Vlamingen beu bent? Wie of wat belet u dan om uw koffers te pakken? Wij houden u niet tegen.


Overgenomen van Vlaams belang Nationaal

17:18 Gepost door Janice Laureyssens in Algemeen | Permalink |  Facebook |

Commentaren

ja saluu Het was misschien een slechte vertaling van het Frans in het Nederlands , zo idioot kan die Napels toch niet zijn...ons geld opslurpen en dan ons uitschelden ,zoiets kan toch niet

Gepost door: Rene | 10-05-08

hij begint toch met "Vlaamse vrienden" !!!! amis flamands....verkeert begrepen hoor Janice !!

Gepost door: Rene | 10-05-08

Réalité calamiteuse « Comment peut-on être Wallon quand les grands médias francophones pratiquent un parisianisme à la belge et abordent la Wallonie tantôt comme une réserve folklorique, tantôt comme une réalité calamiteuse et gangrenée par le clientélisme et le chômage ? » Zei Napen vlg fr.wikipedia. Geen makkelijke tekst, ik maak er dit van:

"Hoe kan men Waal zijn als de grote franstalige media Parijs na-apen, en Wallonie neerzetten de ene keer als een toeristisch reservaat, de andere keer als een rampgebied aangetast door clientelisme en werkloosheid?"

Hij hoort zichzelf graag bezig, geloof ik, die Napen. Maar hij heeft dus niet alleen op ons een pik, maar ook op de eigen kranten, en op Brussel.

Zelf treffen de Walen ntl geen enkele schuld. Ze leven er nochtans nog altijd zoals vroeger, van de bosbouw, de steengroeven, het toerisme en de overheid. Hun grote bedrijven hebben ze verkocht aan het buitenland (Cockerill), of doodgewoon laten wegkwijnen (Acec). Als ze al eens grote werken uitvoeren, zijn het onrendabele geldverkwistingen zoals het hellend vlak van Ronquières of de scheepslift van Strépi.

Enfin, ze hebben in de EU al lang de status van 'achtergesteld gebied', en dat is toch een affront dat kan tellen, zo midden in het centrum vd westerse beschaving.

Gepost door: Observer | 10-05-08

Cassez vous pauvres cons Amis Wallons, pourquoi donc ne faites vous pas comme vos voisins du nord au lieu de vous plaindre, de mendier ou de faire des clins d'oeil au voisin Français (qui se fiche pas mal de vous au passage, il a ses propres problèmes). Redressez votre économie (oui, le travail c'est dur, mais tellement plus gratifiant que de vivre sur le dos des Flamands, finallement)... Je ne vois pas où est le problème si la Flandre veut poursuivre seule sa route, développer sa culture, sa langue et son économie au lieu de sans cesse payer pour un peuple qui et incapables du moindre effort... Posez vous la question de savoir pourquoi votre économie est une des plus faibles d'Europe de l'ouest et cessez de compter sur les autres pour vous sortir de la M...dans laquelle vous vous êtes mis tout seuls !
Au passage, ne pas oublier que la Flandre est une vraie Nation, qui comme telle revendique le droit de se constituer en état, alors que la Wallonie n'a d'autre objectif que se prostituer a la France... Les Wallons, j'en suis sûr, valent mieux que ça... Alors laissez donc les Flamands faire, une bonne séparation, et on verra bien qui aura le plus a perdre au final...(Je suis pas sûr que ce sont les Flamands) L'économie Flamande n'est pas florissante par hasard, on sait retrousser nos manches et ne pas se faire entretenir par des allocations et c'est la différence he ! Pourquoi ne pas faire la même chose chez vous ? Pareil pour les langues : dire que le flamand est un patois et que ça ne vaut pas le coup de l'apprendre, c'est bien beau (et bien con), mais en Flandre beaucoup parlent au moins trois langues (NL/FR et souvent anglais) alors que côté Wallon...ben on ne veut pas trop se fatiguer, hein... comme c'est facile ! Aidez vous vous même et vous arriverez a faire aussi bien qu'en Flandre peut être !
Vertaling

Waalse vrienden, waarom toch doen jullie niet zoals uw buren in het noorden van het land in plaats van steeds te klagen, te bedelen en te lonken naar uw Franse buren ( die hebben hun eigen problemen en lappen hun laars aan de uwe). Krik uw economie op ( ja, arbeid is zwaar, maar geeft uiteindelijk zo veel meer voldoening als te leven op de kap van de Vlamingen) Ik zie niet in waar het probleem zich stelt als Vlaanderen zijn eigen weg wil bewandelen, zijn eigen cultuur taal en economie verder wil ontwikkelen in plaats van alsmaar een volk te onderhouden die iedere inspanning vreest, stel u de vraag waarom uw economie een der zwakste is van het westerse europa en stopt met te rekenen op anderen om jullie uit de str… te helpen waar jullie door eigen schuld in terechtgekomen zijn.
Ten andere, vergeet niet dat Vlaanderen een echte Natie is en daarom zijn recht op staatsvorming opeist, tegengesteld aan Wallonië die geen andere objectief heeft zich te prostitueren aan Frankrijk, ik ben er zeker van dat de Walen beter willen dan dat, dus laat ons maar doen, een goed geregelde scheiding en we zullen wel zien wie daarna het meeste te verliezen heeft, ( ik betwijfel sterk of dat Vlaanderen zal zijn)
Onze economie is niet per toeval een de sterkste, wij kunnen de handen uit de mouwen steken en laten ons niet onderhouden door uitkeringen, daar zal wel het verschil zitten he.Waarom toch doen jullie niet hetzelfde in Wallonië.
Idem voor de taalachterstand, alsmaar verkondigen dat het Nederlands een dialect is en dat het geen zin heeft het aan te leren, lijkt wel mooi maar dat is pas goed dom, in Vlaanderen spreken velen drie talen ( NL/FR en meestal engels erbij) maar bij jullie? Ja daar wordt je zo moe van he, wel wij worden vreselijk moe van jullie.
Kom uit uw hangmatten verdorie.
Ik zou zeggen, kijk naar ons en doe hetzelfde, help jezelf en misschien, ooit, zal je het even goed doen.

Gepost door: stradi | 10-05-08

De paniek komt naar boven! Alleen al het feit dat die Napen ons 'vrienden' noemt is verdacht.
Ziet die Napen dan nog niet dat Wallonië geslachtofferd wordt om het parasitisme van enkele misdadige franskiljons uit het Brusselse, maar wonende in Vlaanderen,te kunnen blijven voortzetten?
Vlaanderen is ongevoelig geworden voor alle lawaai komende uit Wallonië en zéker uit Brusselallahbath, zeker als dat lawaai komt uit een van de corrupste partijen in Europa, niets voorstellend maar enorm gedreven in sjoemelen, nepotisme én cliëntisme.
Het enige wat wij doen met dergelijke ‘noodkreten’, dat is eens hartelijk lachen, wij weten, én zij weten dat dit land ophoudt te bestaan, en dat op zéér korte tijd, alles hebben ze beschadigd, er is géén vertrouwen meer in franskiljons, er is geen vertrouwen meer in Vlaamse volks- én landverraders, daarom zullen wij kappen met die waanzin, het circus heeft al veel te lang mogen optreden, wij hebben aan die totaal overbodige federale waanzin géén behoefte, integendeel, wij walgen van dat misselijk zootje misdadigers, want dat zijn het, iemand die welvaart, welzijn, veiligheid aan z’n laars lapt, zelfs de bevolking schade aanbrengt is een misdadiger.
Dat ze nu niet denken dat ze onschendbaar zijn, ha ha, NIEMAND IS ONSCHENDBAAR.
Wij zullen de ‘democratie’ laten zegevieren, dèmos = volk en Crateo = regeren.
Het tuig krijgt géén vrijbrief om te doen wat ZIJ willen, zij hebben de opdracht gekregen om uit te voeren wat WIJ willen, en dat zal ook zo gaan gebeuren, hetgeen zij willen interesseert ons geen bal.
Ter verduidelijking: WIJ WILLEN EEN ONAFHANKELIJKE VLAAMSE REPUBLIEK, een republiek die haar eigen waarden, normen, wetten, taal en cultuur heeft, een republiek die zich niet bezighoudt met middeleeuwse folklore, een republiek die zich niet laat delegeren door een bende onbetrouwbare zakkenvullende sjoemelaars uit die Europese instellingen.
De pot op met die waanzin.

Gepost door: Jean | 11-05-08

baarlijke nonsens Wat, Vlaamse vriend, betekent "baarlijke nonsens"? Dat is mijn eerlijke vraag, dat zou ik graag weten. En in welke combinaties kun je het bijvoeglijk naamwoord "baarlijk" nog gebruiken? Ik stel deze vragen, niet zozeer omdat ik schoon Vlaams wil leren schrijven, maar omdat ik het Vlaams onder de knie wil krijgen, om het dan op te nemen in het grotere geheel van de Nederlandse taal. Dank bij voorbaat.

Gepost door: martin | 12-05-08

jean Een cultuur die zich geen zak interesseert in wat de anderen "willen", is dat wel een cultuur - is dat niet eerder een gebruiksaanwijzing voor beulen, of voor degenen die onschuldige dieren naart het slachthuis voeren?

En ben je er wel zeker van dat demos volk betekent? Je vergeet misschien het onderscheid tussen de betekenaar, het betekende en de betekenis - en alles wat zich daar tussen en onder bevindt? Eens nadenken over je woorden kan nooit kwaad, zeker niet in een mooie taal als het Nederlands.

Gepost door: martin | 12-05-08

schrijven Stradi, iemand die niet behoorlijk kan schrijven maar wel, ongeletterd, de "anderen" de les spelt, maakt niet alleen zichzelf belachelijk, maar werpt ook een smet op zijn eigen, tot dusver Nederlanstalige, cultuur. Of wilt u toch een soort Frans invoeren in uw onafhankelijk Oost- en West-Vlaanderen? Dat zou in zekere zin billijk zijn; dan kunnen de echte Nederlandstaligen zich verder bezighouden met het smeden van vriendschapsbanden en verbroedering.

Gepost door: martin | 12-05-08

Met de M van Muggenzifter ! Of is het Muggezifter, martin ?

Gepost door: Ovi | 12-05-08

FDF - Fascistes Des Francophones Wie gisteren nog even naar het debat in 'Mise au Point' heeft gekeken en Maingain (FDF- Fascistes des Francophones) heeft bezig gehoord, zal beseffen dat het zo niet verder kan.
Van vriendschapsbanden en verbroedering kan geen sprake meer zijn.

Waarbij ik er wel wil op wijzen dat de Franstalige Brusselaars, en dan vooral de fascisten en Vlamingenhaters van het FDF het verbrodden voor hun Waalse broeders en niet de Vlamingen.
Teken bij Maingain een snorretje en hij lijkt sprekend op Hitler, niet alleen van uitzicht maar zijn hele lichaamstaal is identiek.

Gepost door: Janice | 12-05-08

Martin, ik zou het ten zeerste op prijs stellen mocht je hier wat minder hoog van de toren blazen en je eerder focussen op de problemen i.p.v. andere deelnemers te 'pakken' op hun al dan niet goed Nederlands.
Bovendien werd de Vlaamse grens niet getrokken aan Oost- en West-Vlaanderen, maar aan het hele gebied waar de Nederlandse taal (of Vlaamse taal) de voertaal is.
Broederliefde wil zeggen dat je de anderen hun eigen stek gunt en niet de 'thuis' van een ander op imperialistische en koloniale wijze wilt inpalmen, maar dat je, indien je er wenst te wonen, de taal aanleert en spreekt - al was het maar uit respect voor de gastheer.

En ook hier eis ik respect voor de andere 'gasten', wie zich daar niet kan of wil aan houden vliegt... Compris?

Gepost door: Janice | 12-05-08

Dit is een deel van de Waalse cultuur waarvoor Napen ten strijde trekt:


Crawieûs åbes.

Crawieûs aubes, vous ki flitche à l'ascate des rîchês,

Û ki fonce vôs rcinêyes dins la rotche des ourlês,

Pou vey vôs ctwardûyes brantches cutayer lu stwayî,

A tchafiant in fustu, dj' m' ascwati a vôs pîs.

[b]Arbres tordus, vous qui vous courbez sur le bord des ruisseaux / Ou qui enfoncez vos racines dans la roche des talus, / Pour voir vos branches tordues découper le ciel, / En mâchonnant un brin de paille, je m'accroupis à vos pieds.[/b]

Crawieûs åbes, vous k' è sté fins cchètlés [k'chètlé] pal tounwâre,

K' è yu vôs dôyes rostiyes, grèyêyes pa l' alumwâr,

Vosse tronce toute suclatiye s' è rnoûri pal sucwace ;

Mågré tous vôs strupiadjes, vous v' ranêroz d' toute fwace ;

[b]Arbres tordus, vous qui avez été entièrement taillés en échardes par le tonnerre. / Vous dont l'attache des racines a été brûlée, rôtie par la foudre / Votre tronc tout en éclats s'est réparé par l'écorce / Malgré toutes vos infirmités, vous redressez la tête, en dépit de tout.[/b]

Crawieûs åbes, vous k' è sté fins spènés pås sårpètes

- Ptites djins ! pou v' subucher l' houpî djusk' al coupète -,

K' è yu vôs coches broustiêyes èt spèpiêyes pås bikètes ;

[b]Arbres tordus, vous qui avez été entièrement ébranchés par les serpettes / - Pauvres bougres, pour devoir vous élaguer la cime, jusqu'au sommet ! (pour nourrir leurs animaux affamés lors de sécheresse) - / Vous dont les branches ont été broutées et rongées par les chevrettes.[/b]

Vous astoz les vîyes djins d' nôs Ârdènes tout scratchés,

Avu leû crawieûse chine, leû cûr mou ratchitché,

Couriants come des vîs stos, après l' tiêne, agritchés.

[b]Vous êtes exactement comme nos vieux Ardennais / Avec leur échine tordue, leur cuir tout ratatiné / Solides comme de vieilles souches accrochées au versant de la colline.[/b]

------------

Op sommige scholen werden tot een paar jaar geleden de kinderen streng gestraft wanneer ze Waals praatten. Dit gebeurde door het schandelijk stelsel van de « plantchète” (= plankje), dat de kinderen tot verklikking aanmoedigde, daar zij de straf slechts konden ontgaan door het beruchte plankje aan een « schuldige » te overhandigen.
Gepost door: Observer | 12-05-08

Ik heb daar vroeger al eens iets over geschreven, maar ik weet niet juist waar het staat. Veel echte Walen zijn er niet, de meesten stammen af van Franse inwijkelingen en Vlaamse arbeiders die destijds naar wallonië trokken.

Op wikipedia staat dit:

Gepost door: Janice | 12-05-08

HLN: Wilders voor NL-Vlaanderen één: al 462 reacties!

Gepost door: Observer | 12-05-08

De commentaren zijn gesloten.