21-05-08

Staking NMBS

hanstrein13De NMBS-werknemers waren gisteren niet alleen om de hele dag het werk neer te leggen, heel wat werknemers hebben er mee van geprofiteerd om een dagje verlof te nemen of gewoon niet te komen opdagen op het werk. Een slechte dag voor de economie.

De voorspelde megafile bleef uit, het was zelfs rustiger rijden dan anders tijdens de spitsuren, want veel mensen waren al vertrokken om 6,00 uur ’s morgens en de meeste verkeersproblemen deden zich dan ook voor tussen 6 en 7,00 uur.

De vraag is nu of overheidspersoneel het land mag gijzelen zoals ze gisteren hebben gedaan. Militairen mogen toch ook niet staken, waarom zij dan wel? Als tegenmanifestatie zouden treinreizigers misschien ook eens een dagje kunnen staken en de trein laten links liggen?

De voormalige kabinetschef van Johan Vande Lanotte, Jannie Haek, bleef dan maar spoorbaas na zijn mislukte poging om het tot staatssecretaris te schoppen. Als rechtgeaarde socialist vond hij echter dat hij er met zijn wedde maar bekaaid af kwam. 335.820 euro per jaar was niet genoeg in vergelijking met spoorbazen uit andere Europese landen. Daarom wou hij zijn wedde, bij de verlieslatende NMBS, tot tweemaal toe wat opkrikken en kende hij zich een loonsverhoging toe. Hij werd echter teruggefloten, maar uiteraard zet dit eveneens kwaad bloed bij de overige ambtenaren van de NMBS. Inplaats van de reizigers gratis te laten reizen, bestraften ze echter de pendelaars die ook maar ‘om den brode’ met de trein reizen.

Hebben werknemers in overheidsdienst het recht om het land plat te leggen?

Iedere werknemer heeft het recht om te staken. Dit recht op staken heeft in België echter geen uitdrukkelijke wettelijke grondslag, maar werd wel erkend door het Hof van Cassatie als ‘sociaal recht’.

Dit stakingsrecht is echter niet absoluut en onbegrensd. Het recht op staken mag niet misbruikt worden.

De rechtspraak en rechtsleer stelt dat een recht misbruikt wordt, wanneer het wordt uitgeoefend op een wijze die ‘ kennelijk de grenzen te buiten gaat van de normale uitoefening van dat recht door een voorzichtig persoon’. Het komt aan de rechter toe om te oordelen wanneer er sprake is van rechtsmisbruik. Wat gisteren gebeurde was kennelijk ‘rechtsmisbruik’ omdat andere middelen, zoals sociaal overleg nog niet ten einde waren en er andere en meer efficiënte middelen waren om de NMBS zelf te treffen.

Iedereen vraagt zich terecht af of die veelvoudige sociale onlusten bij de NMBS wel te verantwoorden zijn. Mogen treinbestuurders staken omdat ze te vroeg moeten beginnen werken? Mogen ze staken omdat ze dagelijks vroeger mogen stoppen met werken en daardoor het teveel aan uren niet meer mogen opnemen in verlofdagen?
Mogen ze daarom het land platleggen?
Nee, dat kan niet en daar zal elk bedrijf en elke treinreiziger het mee eens zijn.
Want de wet zegt, dat elke werkwillige die gehinderd wordt door stakers een klacht kunnen neerleggen, waardoor de stakers verplicht kunnen worden om tot 1000 euro per persoon te betalen aan diegene die zijn werkplaats niet kon bereiken.

14:59 Gepost door Janice Laureyssens in Algemeen | Permalink |  Facebook |

Commentaren

vraag goede dag is er donderdag 12 novemeber staking nmbs ik moet het weten voor school te gaan a.u.b antwoord terug dank u (voor trein nmbs )

Gepost door: jimmy | 10-11-09

De commentaren zijn gesloten.