09-06-08

Hetero? Gezond en autochtoon? Sorry, dan krijgt u geen werk!

De stad Antwerpen wil enkel nog werken laten uitvoeren door bedrijven die een minimum aan homo’s, gehandicapten of allochtonen in dienst hebben. Hoe moet dat dan gaan? Moet je als werkgever aan elke man die je in dienst neemt vragen of hij homo is? Is dat geen inbreuk op de privacy?

Wij hebben vroeger een leerjongen in dienst gehad die homo was, maar we hebben het maar pas geweten nadat hij al bij ons weg was en als zelfstandige een eigen zaak had opgestart. Pas daarna wisten we dat hij een vriend had. Ik vraag mij dus af wie dat wat aangaat.

En dan gehandicapten. Die mensen leveren schitterend werk achter een bureel en een computer, maar je kunt ze toch geen ladder opsturen wanneer ze bijvoorbeeld zouden werken voor een loodgieter, electrieker of één of ander aannemersbedrijf? Hoe zien ze dat in Antwerpen? En sommige handicaps zie je zelfs niet meteen, zoals in veel gevallen van autisme. Ik ken iemand waaraan je het absoluut niet merkt tot je hem meerdere opdrachten tegelijk zou geven en hem daar dan nog bovenop zou vragen hoe laat het is. Pas dan slaat hij tilt, maar waarschijnlijk hoef je daar niet eens autistisch voor te zijn.

Bovendien zet de overheid altijd wel een grote mond op, maar doet zelf niets. Ik ga bijvoorbeeld elk jaar naar een benefietavond ten voordele van ’t Werk. Een beschermde werkplaats waar men de heerlijkste dingen in chocolade maakt. Die mensen die daar werken zijn allemaal in meer of mindere mate autistisch en leveren, ondanks de financiële problemen, prima werk.

Waarom krijgen die mensen geen subsidies i.p.v. niet gespecialiseerde bedrijven te verplichten die mensen in dienst te nemen voor jobs die meestal niet voor hen geschikt zijn?

En wat met diegenen waar je het niet aan merkt? Moet je dan een medisch onderzoek eisen???

Het Antwerps stadbestuur voert dan wel een campagne van 600.000 euro om uiteindelijk één allochtoon te kunnen aanwerven voor de taak als politieagent. Maar zouden ze niet beter dat geld gebruiken om dergelijke initiatieven te steunen en te subsidiëren? Antwerpen zet blijkbaar liever werkgevers onder druk om allochtonen aan te werven die zich niet eens komen aanbieden om te werken. De andere twee categorieën van werknemers die ze in één adem noemen, zijn voor hen in feite totaal onbelangrijk!

Vorige week stond in het Nieuwsblad dat een groot industrieel bakkersbedrijf 150 mensen zocht om aan te werven. Tot nu toe kwam er zich niemand aanbieden. Ook geen allochtonen.

En hoe zit het verder met het project waar Antwerpen enkele jaren geleden mee begon? Ze hadden toch overeenkomsten afgesloten met privébedrijven om allochtone werknemers via de stad op te leiden om ze dan na drie maanden klaar te hebben voor de privé?
Ik weet wat er gebeurde. Want de mensen die aan de haven verplicht werden mee te werken aan dit project hebben het verteld. De allochtone werknemers kwamen uren telaat op het werk. Ze lachten de ploegbaas uit wanneer hij hen een opdracht gaf en gingen rokend en drinkend in de kantine (waar niet mocht gerookt worden) het einde van de arbeidstijd zitten afwachten en trokken zich verder niets aan. Het project werd in alle stilte begraven en de private werkgevers werden verder gestigmatiseerd als ‘racisten’ omdat ze geen kansloze allochtoontjes wilden aannemen..

Dus Monica De Coninck en Patrick Janssens… als jullie personeel kunnen leveren, graag! Een hoop mensen zitten er op te wachten. Maar dan wel mensen die willen werken en bovendien geschikt zijn voor de job. Een werkgever is tenslotte geen OCMW-instelling.

16:58 Gepost door Janice Laureyssens in Algemeen | Permalink |  Facebook |

Commentaren

Gewist Omdat de reacties hier enorm kwetsend waren heb ik alles gewist. Ook de mijne en van Antichrist, want een reactie op een gewiste reactie heeft weinig zin, dus...

Als Julien of Moniekske zich terug geroepen voelen om hier wat gore praat te komen verkopen, zal het evengoed meteen worden gewist.

Gepost door: Janice | 10-06-08

Bravo Gewoon bravo, Janice!

Gepost door: Ropie | 10-06-08

Vrije meningsuiting Als vrije meningsuiting een scheldpartij is, dan hoeft het voor mij ook niet. Een DAME zal Monique dan zeker wel niet zijn, had niks anders verwacht een ABVV-ster (en sorry aan alle ABVV-ers/sters die wel een opvoeding gekregen hebben).

Gepost door: Bob D, Frankrijk | 10-06-08

"Vrije meningsuiting" komt nogal raar over van iemand die meent te spreken in naam van een organisatie die zich als één van de doelstellingen heeft aangewreven om een welbepaalde politieke partij nog niet eens tijdens een debat van antwoord te willen dienen. Prachtig genuanceerd taalgebruik, ook.

Gepost door: Antichrist | 10-06-08

He Moniekske

Er is wel degelijk een verschil tussen vrije meningsuiting en gratuite beledigingen en scheldpartijen zonder meer die niets bijdragen aan discussies.

Misschien eens een woordenboek nemen om dat eens na te gaan, als het niet te moeilijk is want ik heb zo het gedacht dat jij niet echt een opvoeding gekregen hebt... (en dat is een mening gebaseerd op bewijzen)

Gepost door: Den Amerikaan | 10-06-08

Jessy: en U bent waarschijnlijk een schozifrene afsplitsing van onze aller Hugo...

Gepost door: Antichrist | 12-06-08

De commentaren zijn gesloten.