09-06-08

Waalse partijen zijn nog maar eens boos.

Marianne Thyssen: 'De 15de juli is de dag van de waarheid, dat beseffen we goed. Dan zal iedereen oordelen, ook wij.'

De Standaard: En als het mislukt, trekt CD&V de stop eruit? Sommigen twijfelen daaraan.

'Dit is ons laatste bod. Wie nu neen zegt en weigert over onze voorstellen te spreken, speelt met de toekomst van het land. Wij zijn nu nog bereid om de interregionale en interpersoonlijke solidariteit te behouden. Als het mislukt, sluit ik niets meer uit.'

Ook geen separatisme.

'In elk geval komen we dan in een systeemcrisis terecht en zal de publieke opinie in Vlaanderen verder radicaliseren. De mogelijkheden om tot een oplossing te komen worden dan alleen maar kleiner.'

Dat was het einde van het interview, maar eerder had Thyssen al gezegd dat de CD&V niet uit was op een splitsing van België en dat Brussel Halle Vilvoorde niet op de eerste plaats kwam. Ze wou het ‘meest gevoelige pakket, niet eerst op tafel laten komen, daarvoor moest je eerst de juiste sfeer scheppen, zei ze.

Voor de Franstalige partijen zal de juiste sfeer om over B-H-V te praten er wel nooit komen. Bovendien moet er niet over gepraat worden, de grondwet moet gevolgd worden, meer niet!

De vier Franstalige partijvoorzitters zijn pisnijdig op Thyssen en in het RTBF-dicussieprogramma Mise au point sprak CDH-voorzitter Joëlle Milquet of ‘Madame NON’ van ‘chantage’, en Jean-Michel Javaux van Ecolo over een "nieuwe provocatie".

"Altijd die dreiging met het einde van België om ons alles te doen aanvaarden, dat is geen argument", zegt Milquet nog. Nochtans is de helft van de Vlamingen er al van overtuigd dat een splitsing van België de enige oplossing is. In dit land kan niets meer gerealiseerd worden omdat Wallonië altijd tegenwerkt als ze nog maar vermoeden dat het voordelig zou kunnen uitkomen voor Vlaanderen. Vlaanderen blijft economisch ter plaatse trappelen met het Waalse blok aan het been.

PS-voorzitter Elio Di Rupo vroeg zich in de marge van het debat af waarom het steeds moet gaan over "uitsluiten, uitsluiten en uitsluiten". "Sommige Nederlandstaligen willen duidelijk een onafhankelijk Vlaanderen. Dat is niet wat wij willen."
Uiteraard niet. Di Rupo begrijpt niet dat ze aan de andere kant van de taalgrens met vuur spelen. Ze zijn er nog steeds van overtuigd dat hun wil wet is en Vlamingen hun wensen en eisen en hun eeuwige ‘non’ maar moeten blijven slikken. Ze snappen niet dat Vlamingen het beu zijn om zoveel belastingen te blijven betalen om te kunnen voldoen aan de Waalse geldhonger.

11 miljard euro betalen we jaarlijks , terwijl er hier geen geld is voor gepensioneerden en gehandicapten. De ziekenzorg gaat achteruit omdat de centen op zijn. Patiënten moeten meer en meer zelf betalen. Er is geen geld voor rusthuizen, geen geld voor sociale woningen.
Beseft er wel iemand wat we zouden kunnen doen met dat vele geld dat we aan Wallonië geven? Er is geen geld om een brug te bouwen over de Schelde, met dat geld zouden we wel 20 bruggen kunnen bouwen…

MR-voorzitter Didier Reynders is "bezorgd" over een Vlaanderen "dat zich in zichzelf keert". Hij voegde eraan toe dat een van de oorzaken van de institutionele blokkering de toenemende kloof tussen de gewesten is. Hij snapt het spreekwoord ‘geven en nemen’ niet goed. Voor Franstaligen moet het ‘geven’ van Vlaamse kant komen en het ‘nemen’ enkel aan hun kant. Nemen van zowel Vlaams grondgebied als Vlaams geld vinden ze ginder vanzelfsprekend want het is al 178 jaar zo geweest.

00:39 Gepost door Janice Laureyssens in Algemeen | Permalink |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.