10-06-08

Waarom 57 van de 100 Antwerpse allochtonen in armoede leven

20080606152830357 van de 100 Antwerpse allochtonen leven in armoede, een onderzoek van de8 (KLIK HIER) legt uit waarom

Het Nieuwsblad: ANTWERPEN - 'Al voor de lagere school starten kinderen van niet-Belgische afkomst met een achterstand. Die wordt in de loop van de schoolcarrière alleen maar groter en 57procent van hen belandt onder de armoedegrens.' De resultaten van het onderzoek van het minderhedencentrum de8, dat de etnisch-culturele minderheidsgroepen in Antwerpen doorlicht, zijn allesbehalve hoopgevend.

Al eerder had ik vaak de indruk dat de journalisten van het Nieuwsblad het internet afschuimen om onderwerpen te vinden waarover ze kunnen schrijven. Dat is goed, want zo weten ze wat er bij de mensen leeft. En ik heb zo’n beetje het vermoeden dat ze de laatste discussies met onze nieuwe Vlamingen hier ook hebben gevolgd waarin ik schreef dat de taalachterstand bij kinderen de grootste handicap is om te kunnen volgen op school. In Australië is dat bijvoorbeeld helemaal anders. Daar worden de moeders van migrantenkinderen verplicht om maanden mee naar school te gaan en de lessen mee te volgen. Hier zijn twee redenen voor, omdat de moeder ook de taal en de cultuur zou leren en omdat ze haar kinderen zou kunnen helpen met het schoolwerk.
Verder worden migranten verplicht taallessen te volgen. Bij ons gebeurt dit op vrijwillige basis.
Het spreekt vanzelf dat niet iedereen zich daartoe geroepen voelt…

Bij een vorig onderzoek bleek dat zelfs 30 % van de buitenlandse kinderen helemaal niet naar school gaan. Hoe kan me dan spreken over ‘kanslozen’ wanneer de geboden kansen niet met beide handen gegrepen worden?

Het wordt hoog tijd dat er verplichte cursussen aan de ouders wordt gegeven en dat men hen eens eindelijk duidelijk maakt dat hun kinderen mee het beleid van morgen zullen (moeten) uitmaken als de aangroei aan hetzelfde tempo verder gaat zoals de laatste 20 jaar. Want zoals het Nieuwsblad al schreef…het ziet er allesbehalve hoopgevend uit…


LEES HIER HET ARTIKEL

14:10 Gepost door Janice Laureyssens in Algemeen | Permalink |  Facebook |

Commentaren

Zolang er een mentaliteit bestaat om de lat op gebied van onderwijs zo laag mogelijk te leggen dat alle allochtoontjes erover kunnen springen (racisme, weet U wel?) zal er aan dit probleem niets worden opgelost. 't Is immers niet belangrijk welke schoolresultaten iemand behaalt, het is veel belangrijker om als geletterd mens te kunnen functioneren in de maatschappij. En dan gaat het overigens niet alleen over allochtonen, maar het taalgebruik of het gebrek daaraan van veel jongeren is tegenwoordig schabouwelijk.

En dan wordt soms toch nog de vraag gesteld waarom het onderwijs niet kan internationaliseren en een deel van de lessen niet in het Frans of Engels kan worden gegeven. Onbegrijpelijk! (behalve uiteraard voor de taallessen zelf)

Gepost door: Antichrist | 10-06-08

De echte Ik denk dat dit mooi illustreerd wat iedereen weet
maar niet hardop mag gezegd worden.
Een groot deel van de mossel lims, de echte, die hebben schijt aan onze samenleving en zeker aan het onderwijs dat haaks staat op wat er in hun bijbel staat. Enkel de sociale uitkeringen worden gretig aanvaard. Een kleine mossel die niet mee kan krijgt makkelijk een speciaale behandeling waar meer kindergeld aan vast hangt. Veel geld daarvan wordt doorgesluisd naar het thuisland om er eigendom(men) te verwerven.
Hier wordt zogezegd in armoede geleefd.
Laatst was ik in den Doel, er wonen daar een nest aanbelandden in een sociale woning. Voor de openstaande deur was die kakker zijne BMW aan het kuisen, een grote chiken bak.
Armoede?

Gepost door: gilbert | 10-06-08

Dat er nogal wat 'armoedig' leven klopt! maar er is wel degelijk een verschil tussen armoedig en in armoede.
dat ze achterstand hebben in het onderwijs is ook een feit! hoe dat komt? men moet maar eens rond de technische scholen in de steden gaan kijken als 't niet regent en vanaf 15 graden. tekeningskes hoeven er niet bij.

Gepost door: jos | 12-06-08

WAT IS LEVEN IN ARMOEDE? Relatief hoge uitkeringen ontvangen (waarvoor men nooit gewerkt heeft?)
Of zoals veel van onze oudere gepensioneerden, leven van een rijkelijk pensioen van 700 of 800 euro, waarvoor men "in de goede tijd" jarenlang gewerkt en afgedragen heeft?

Sommigen durven niet eens zeggen hoeveel ze elke maand ontvangen langs verschillende wegen!
En de grote kinderlast dikt de bedragen nog aan, en werkloos zijn brengt ook extra vergoedingen mee.
Waar werd het woord "BINGO" ook weer uitgevonden?

Gepost door: Erwin | 22-06-08

De commentaren zijn gesloten.