18-06-08

Vertrekpremie voor werkloze migranten

Annemie Turtelboom (Open VLD) kreeg de bevoegdheid over Asiel- en Migratiebeleid. Zij wil nu naar Spanje om er de ‘vertrekpremie’ voor werkloze migranten te bestuderen. De Spaanse regering heeft vorige week haar immigratiebeleid grondig gewijzigd en kondigde aan dat ze werkloze migranten financieel gaan stimuleren om terug te keren naar hun land van herkomst.

Aan de premie hangt een voorwaarde vast. Ze moeten heel de familie meenemen en zeker niet binnen de drie jaar naar Spanje terug keren. Spanje hoopt dat er op die manier één miljoen migranten gaan vertrekken.

Ons land heeft dit al eens in alle stilte geprobeerd. Een ‘oprotpremie’ betalen aan terugkerende migranten maar dan zonder daar voorwaarden aan te koppelen. Met als gevolg dat diezelfde migranten enkele maanden nadien al terug hier stonden.

Een Chileens gezin, met vijf kinderen waarvan de ouders enkel Spaans spreken, vertelde dat ze in het eigen land niet meer werden aanvaard omdat ze in moeilijke tijden het land waren ontvlucht. Daarom zagen ze geen andere oplossing dan terug naar hier te komen. De 'oprotpremie' hebben ze echter niet terugbetaald.

21:54 Gepost door Janice Laureyssens in Algemeen | Permalink |  Facebook |

Commentaren

Hebben gelijk dat ze hem hebben gehouden,mevrouw.
Men kan dit beschouwen als morele schadevergoeding en herinstallatiepremie.
Er zijn hier al die werkkrachten te kort,onder meer in witte sector,bouw,overheid, dus waarom hier niet opvangen. De Vlamingen vluchten nu ook al naar Wallonië,straks is hier niets meer.
Waarom altijd zo negatief ?

Gepost door: Abdul | 18-06-08

Ze moeten nog willen werken ook hé Abdul (of PDR!)
Ze zijn niet allemaal zoals de Polen die naar hier komen om te werken. Er zijn er veel meer die zich hier komen nestelen in de hangmat van de sociale zekerheid waar anderen voor gewerkt hebben.

Het was trouwens niet de bedoeling dat ze zich hier zouden 'herinstalleren', er hebben er zich hier al genoeg geïnstalleerd die bang zijn van werken. Dat ze die maar eens eerst oproepen voor de werkkrachten die 'tekort' zijn.

De Vlamingen die in Wallonië gaan wonen zijn trouwens geen vluchtelingen, maar vinden daar nog ruimte en goedkopere woningen. Bovendien passen ze zich aan, spreken ze de taal van de streek, maar verdienen ze hun geld nog steeds door te werken in Vlaanderen. (Tenzij ze al met pensioen zijn, natuurlijk).

Gepost door: Janice | 18-06-08

Chileens gezin? Bron? U zou deze blog zoveel geloofwaardelijker maken door bronnen te vermelden, beste Janice.

Gepost door: Gerda | 19-06-08

en nadien! Je vergeet er wel bij te zeggen dat als ze vijf jaar later terug illegaal spanje binnen komen, ze dan automatisch voorrang krijgen t.o.v. de andere illegalen voor het bekomen van de sociale voordelen.
Zo stond het tenminste in de spaanse kranten

Gepost door: (il?)legaal | 19-06-08

Gerda, ik hoef mijn bron niet bekend te maken, maar als je het dan toch wilt weten... Die mensen woonden in mijn buurt en met hen onderhield ik mijn Spaans. Toen ze terug kwamen zijn ze nog één keer op bezoek geweest, want ze woonden daarna ergens anders en verder weg.
En alhoewel ik die mensen sympathiek vind, kan dit volgens mij niet.
Je neemt geen geld aan om weg te trekken en hier daarna, na amper drie weken, terug te staan.

Gepost door: Janice | 19-06-08

Illegaal...dat wist ik niet. Anders had ik het er zeker bijgezet.

Gepost door: Janice | 19-06-08

bekijk, dat eens hoeverre we gekomen zijn :

Gepost door: Blanke Krijger ( Borgerhout) | 19-06-08

Bedankt voor de link.

Gepost door: Janice | 19-06-08

Als ze echt het profitariaat willen aanpakken dat ze dan eerst bij eigen volk beginnen, staatsprofitariaat noemen we zoiets. Niet toevallig dat dit ook altijd diegenen zijn die het hardste klagen en zagen op een ander en... VB stemmen!

Gepost door: Hugo | 19-06-08

@ Janice
Een bron is niet "iemand die ik ken", maar een concreet persoon. Of beter: een verwijzing naar een boek, internetsite, studie, onderzoek ...

Gepost door: Gerda | 19-06-08

Zeg Gerda...ga ergens anders zagen, hé! Ik ken die mensen en dat moet voldoende zijn. Dacht je misschien dat ik hier hun identiteit ging prijsgeven?? Dat zou je wel willen...

Als ik schrijf over een boek, dan geef ik de bron, neem ik een artikel over dan schrijf ik erbij waar ik het haal, gaat het om een onderzoek, dan zet ik dat erbij. Maar wanneer het om mensen gaat die ik persoonlijk ken of zaken die ikzelf heb meegemaakt, dan ben ik de bron.
Of vraag je aan de kranten ook bij elke column of persoonlijke ervaring van de journalist een bronvermelding? Dan zullen er niet veel nieuwigheden meer verschijnen in je krant, vrees ik.
Toen ik nog schreef voor het Vrije Waasland, dan moesten we ook zelf achter onze verhalen aan. De bron is diegene die het schrijft.

Gepost door: Janice | 20-06-08

Staatsprofitariaat Hugo? Hoezo, wat bedoel je met 'het zijn diegenen die VB stemmen'?

Ik heb eerder het gevoel dat de staat van mij profiteert, want van de belastingen die ik betaal kan jij ruim drie jaar leven. We heten niet allemaal Jean-Marie Pfaff, hé! (Ach ja, da's geen VB'er...)

By the way...werk je al terug?

Gepost door: Janice | 20-06-08

"By the way...werk je al terug"

Jeps, sinds 4 sep 2004 en sinds 11 jan 2005 als kantoorbediende. Noteer het ergens want anders vergeet je 't weer.

Gepost door: Hugo | 20-06-08

kantoorbediende :D fijn !!
Waarom moet ik zo spontaan aan de "collega's" denken. Hugo lijkt mij wel de Jomme Dockx van de bende ;)

Gepost door: Ovi | 20-06-08

De commentaren zijn gesloten.