11-07-08

Gelezen in De Tijd - 9/7/2008

Beschuldiging negationisme is fatsoen voorbij
POLITIEK Le Soir en Pierre Mertens over de schreef


'Het steekt mij een beetje dat Le Soir in Vlaanderen het imago heeft een stokebrand te zijn', zei hoofdredactrice Béatrice Delvaux vorig weekend in een interview in De Morgen. 'Terwijl... Overal waar ik maar de kans krijg, leg ik Vlaanderen uit aan Franstaligen.'

Het citaat klinkt hallucinant voor wie gisteren Le Soir las. In het commentaarstuk steunt de Franstalige krant de schrijver Pierre Mertens. Die had in een column in Le Monde N-VA-voorzitter Bart De Wever 'un leader résolument négationiste' genoemd. Daarop kopte Le Soir gisteren: 'Nous sommes tous des Pierre Mertens'.

Even kort de voorgeschiedenis. Toen de Antwerpse burgemeester Patrick Janssens (sp.a) eerder dit jaar zijn excuses aanbood aan de Joodse gemeenschap voor het optreden van het Antwerpse stadsbestuur tijdens de Tweede Wereldoorlog, noemde De Wever die excuses gratuit. Hij bedoelde daar naar eigen zeggen mee dat ze te laat kwamen en vooral een politiek doel dienden: het Vlaams Belang bestrijden. Op basis van die uitspraken vindt Pierre Mertens dat De Wever een negationist is, iemand die het bestaan van de Holocaust ontkent. Bart De Wever diende daarop een klacht in bij het gerecht, waarop Le Soir Mertens ter hulp schoot. Het argument waarmee de Brusselse krant haar edito begint, is dat 'democratisch nationalisme geen kritiek verdraagt'. Vervolgens worden losse associaties met de Tweede Wereldoorlog gemaakt en stelt de commentaarschrijver dat De Wever toch niet kan ontkennen dat de Duitsers in de jaren 30 boeken van intellectuelen lieten verbranden. Waarop de conclusie volgt dat De Wever door een klacht in te dienen tegen Mertens de schrijver naar de brandstapel stuurt.

Voor wie nu even naar adem hapt, misschien nog even het citaat van Béatrice Delvaux herhalen: 'Overal waar ik maar de kans krijg, leg ik Vlaanderen uit aan Franstaligen.'

Gratuit

Maar goed. Omdat de gemoederen in dit debat zo verhit zijn, kan het geen kwaad stap voor stap nog eens het incident te overlopen. Om te beginnen: waren de excuses van Janssens aan de Joodse gemeenschap gratuit? Tegenover de Joodse gemeenschap zijn excuses voor wat in de Tweede Wereldoorlog is gebeurd nooit gratuit.

Maar daar had De Wever het niet over. De N-VA-voorzitter vond dat Patrick Janssens - een controlefreak in communicatie - met de excuses politiek wilde scoren. Als politieke tegenstander van de Antwerpse burgemeester stoorde hij zich daaraan. Of het dan weer verstandig is de excuses gratuit te noemen, wetend dat een deel van de Joodse gemeenschap zich geviseerd zal voelen, is een andere zaak.

Dat bleek ook de dagen nadien, toen De Wever zich persoonlijk ging verontschuldigen bij de Joodse gemeenschap. Wat zijn uitlatingen te maken hebben met het ontkennen van het bestaan van de holocaust is een raadsel. Nergens heeft hij zoiets gezegd. En voor wie er alsnog aan mocht twijfelen is hij zijn nederige excuses gaan aanbieden.

Het tweede argument dat in Franstalig België nu te horen valt, is dat het niet verstandig is om 'een intellectueel' als Mertens voor de rechter te dagen, omdat zoiets bewijst dat je niet tegen kritiek kan. Doorgaans gaat kritiek in twee richtingen. Maar nog belangrijker: negationisme is in ons land een misdrijf. Wanneer iemand je daarvan beschuldigt, is het niet zo raar dat je voor de rechter je onschuld wil aantonen. Dat heeft niets te maken met iemand naar de brandstapel leiden. Het heeft alles te maken met je rechten verdedigen via de procedures waarin een rechtstaat voorziet.

Je kan in de politiek voor of tegen de N-VA zijn. Maar De Wever een negationist noemen is het fatsoen voorbij. Die stelling dan nog eens verdedigen op basis van een losse associatie met de Tweede Wereldoorlog is dat ook. Helaas zit dat los associërend emotioneel denken diep verweven in het politieke denken. Nationalisme is in Franstalig België een woord voor Vlaanderen en veel minder voor pakweg het protectionistische Frankrijk dat de door het Engels gedomineerde globalisering het liefst wil tegenhouden. Want Frankrijk is de bakermat van de Franse cultuurwereld waartoe schrijvers als Pierre Mertens behoren.

'Het is een voordeel dat ik in Dilbeek woon', zei Béatrice Delvaux nog in het weekendinterview in De Morgen. 'Elke avond stel ik me de vraag: klopt het, wat we vandaag geschreven hebben? Hoe zouden mijn Vlaamse buren het lezen?'

Zouden die buren het haar zeggen? Dat het niet klopt? Dat het de grens van het fatsoen voorbij is? En dat het iets te makkelijk is om een edito waarin je De Wever beschuldigt een negationist te zijn dan maar besluit met de mededeling dat je nu 'sereen zal afwachten tot de onderzoeksrechter ook ons naar de gerechtelijke brandstapel zal brengen'.

Dat laatste argument is er één dat in Vlaanderen het Vlaams Belang wel eens durft te gebruiken. De andere partijen in het Vlaamse politieke debat staan boven dat niveau.


Bart Haeck is chef Politiek & Economie van De Tijd.

19:44 Gepost door Janice Laureyssens in Algemeen | Permalink |  Facebook |

Commentaren

EXCUSES VOLSTAAN NIET! Dat De Wever daar maar eens goed over naden,kt! Dat PJ middels een videoboodschap zijn excuses aanbood aan de Joodse gemeenschap werd het begin van een hele discussie.
Het is natuurlijk de vraag of een uitgekookt man als PJ die excuses zo maar heeft aangeboden.
Was er een verborgen agenda?
De politieagenten van Deurne die bvb stierven in de kampen was dat ook ter verdoezeling van hun Duitse sympathie? Hun familieleden kunnen daar zeker op antwoorden...
In elk geval, ook in hun naam heeft PJ zijn excuses aangeboden.
Wordt het niet de hoogste tijd dat elke Antwerpenaar zijn excuses gaat aanbieden aan de Joodse gemeenschap, ook al werd hij tientallen jaren geboren na 1940 -45.
Maar er is nog iets anders! Paars heeft ook meer dan eens en op verschillende manieren zijn excuses aangeboden voor het leed dat de Joodse gemeenschap heeft ondergaan. Daarbij werden ook niet onbelangrijke bedragen overgemaakt "tot herstel". Heft iemand daar al eens de optelling van gemaakt?
En wat heeft Antwerpen al betaald?
En wordt het niet hoog tijd dat "A" gaat betalen?
Dan pas worden die excuses echt!

Gepost door: Erwin | 11-07-08

Moet je dit eens zien De Franstalige skynetblogs promoten een anti-Vlaamse blog op hun startpagina op 11 juli...Leuk.
En het krioelt er de laatste tijd van zulke blogs.

Gepost door: Tiberius | 12-07-08

Heel snel de Onafhankelijkheid van Vlaanderen uitroepen! Hier in dit onnatuurlijk land mag iedereen ALLES zeggen, mag iedereen grof zijn, brutaal zijn, geweld plegen, vernederen, enz enz. op één voorwaarde, "Het Slachtoffer Moet Een Vlaming Zijn".
Maar owee als die te tolerante en te gulle Vlaming nog maar met een vinger wijst, dan wordt Youssef van het haatcentrum dadelijk wakker, staat binnen de minuut voor de camera's van, uiteraard het links gedrocht, de BRT, de V onwaardig, te orakelen, geen Vlaamse kip die het interesseert, maar Youssef is weer eens in beeld geweest!!!! Kan het nog waanzinniger?
Hoelang laten wij dat circus nog verder spelen???

Gepost door: Jean | 12-07-08

Over niet Vlamingen gesproken...heeft er iemand nog iets gehoord over die Turkse tweedehands autohandelaar die werd 'ontvoerd' en later in zijn onderbroek in Nederland op straat rondliep?

Een gouverneur voelde zich zelfs geroepen om voor televisie om zijn vrijlating te smeken. Maar eens vrij, werd er een algehele mediastilte ingevoerd.

Toch weer een raar geval, vind ik. Ging het om een afrekening in het milieu misschien? En mogen de speurders en de gouverneur nu geen gezichtsverlies lijden?

Maar goed dat de koning en koningin daar ook niet nog even op bezoek waren...

Gepost door: Janice | 13-07-08

De commentaren zijn gesloten.