13-08-08

Georgië in oorlog met Rusland

4a0024d4-522c-45cd-adf8-432409990c99In 1804 werd Georgië een integraal onderdeel van het Russische Rijk. Het koninkrijk Imeretië (West-Georgië) volgde in 1810, nadat de opstand onder leiding van Salomo II was neergeslagen. Tussen 1803 en 1878 werden de overige gedeelten van het huidige Georgië veroverd tijdens een aantal Russisch-Turkse Oorlogen (Batoemi, Artvin, Achaltsiche, Poti en Abchazië). Georgië was vlak na de Russische revolutie tussen 1918 en 1921 drie jaar onafhankelijk als de mensjewistische Democratische Republiek Georgië, waarna het Rode Leger het heroverde en daarop de Sovjet-Unie Georgië eerst samen met Armenië en Azerbeidzjan de Trans-Kaukasische Socialistische Federatieve Sovjetrepubliek vormde om in 1936 te worden afgesplitst als de Georgische SSR, in het Nederlands meestal 'Groezië' genoemd naar de Russische naam Groezische SSR voor het gebied.

De huidige republiek Georgië is ontstaan bij het uiteenvallen van de Sovjet-Unie in 1991. Een onafhankelijk Georgië is dus al zeer lang een doorn in het oog van de Russische – al dan niet communistische – machthebbers. http://nl.wikipedia.org/wiki/Georgi%C3%AB

Kort na de ineenstorting van de Sovjet-Unie in 1991, werden etnische Georgiërs uit de pro-Russische regio Abchazië verdreven en scheidde het zich af van Georgië.

De Ossetiërs leven in een noordelijk en een zuidelijk deel van Ossetië, gescheiden door de internationale grens tussen Rusland (waartoe Noord-Ossetië behoort) en Georgië (waartoe Zuid-Ossetië behoort). LEES HIER DE GESCHIEDENIS VAN NOORD-OSSETIE

kaartgeorgie

Vorige week, meer bepaald woensdagnacht al waren Georgische en separatistische krachten uit Zuid-Ossetië in een vuurgevecht verwikkeld geraakt waarbij verschillende doden en gewonden zijn gevallen. Dat was het begin van de huidige oorlog.


Dat was de aanzet tot de inval van Georgië in de nacht van vorige donderdag op vrijdag in het separatistische Zuid-Ossetië en dat was duidelijk niet zo een bijster goede zet. “Georgische regeringstroepen hebben controle verworven over bijna geheel Zuid-Ossetië, inclusief de hoofdstad Tschinvali.” Zei de Georgische president Michaïl Saakasjivili vrijdag in een televisietoespraak. Hij had, de geschiedenis indachtig, moeten weten dat de Russen daar gewoon zaten op te wachten.
Deskundigen in de Georgische hoofdstad gingen ervan uit dat dit initiatief het signaal zou kunnen zijn voor een mogelijk omvangrijker oorlog in het zuiden van de Kaukasus en gelijk hadden ze.

Rusland stuurde troepen naar het gebied. Volgens hen zijn het vredestroepen want Abchazië riep, net als Zuid-Ossetië, eenzijdig zijn onafhankelijkheid uit begin jaren 1990. En, hoe kan het ook anders, de twee regio’s werden toen al ondersteund door Moskou.

Hoeveel sympathie ik ook mag hebben voor separatisten omdat ik geloof in een Europa der volkeren, de gewapende tussenkomst van Rusland is in geen geval te verrechtvaardigen. Zij hebben zich niet te bemoeien in een conflict dat ontstaat in een buurland. Georgië is een onafhankelijke staat waarvan Zuid-Ossetië tot nu toe deel van uitmaakt. Dat zou hetzelfde zijn als dat Frankrijk ons land zou binnenvallen, Vlaanderen aan flarden schieten, omdat we een conflict hebben met Wallonië…

Volgens de Georgische president Mikhail Saakasjvili wil Rusland de pro-westerse regering van zijn land ten val brengen en vervangen door vazallen. In een vraaggesprek op de website van de Franse krant Le Monde heeft de Georgische viceminister van Buitenlandse Zaken Giga Bokeria Rusland ervan beschuldigd een "moderne Sovjetunie" te willen creëren, waarbij de "inzet voor Moskou niet in Zuid-Ossetië of Abchazië ligt, maar in Georgië, een onafhankelijke, soevereine staat ten zuiden van zijn grenzen".

Maar er zit meer achter.

De Russische president Medvedev heeft het bevel gegeven om de militaire operatie in Georgië stop te zetten. “ Moskou zou zijn doelstellingen bereikt hebben”, melden meerdere persagentschappen, maar dat klopt niet. De Russische troepen zouden vanuit Abchazië ondertussen al zijn opgerukt tot de stad Senaki, in het westen van Georgië. De aanval zou gebeurd zijn nadat de Georgische president Michail Saakasjvili met de leiders van Zuid-Ossetië een wapenstilstand had afgesproken. Er zou gepraat zijn over verregaande autonomie voor het gebied en er zou gisteren verder onderhandeld worden.

Die stad ligt niet zo ver van de voor Europa erg belangrijke oliepijpleiding vanuit Azerbeidzjan. Als Georgië wordt opgenomen als lid van de EU, dan zouden de Russen de controle over de leveringen aan het Westen verliezen.

Door Georgie te bezetten zou Rusland de controle willen verkrijgen over twee strategisch erg belangrijke oliepijpleidingen doorheen Georgië. Die vervoeren olie van de Kaspische Zee naar een Georgische haven aan de Zwarte Zee of naar de Turkse haven Ceyhan aan de Middellandse Zee. (en van daaruit naar Griekenland en Italië).

Die leidingen zijn erg belangrijk voor Europa omdat ze buiten de Russische invloedssfeer vallen. Europa riep Rusland al eerder op om normaal te onderhandelen en geen machtspolitiek te voeren met energie.

Het is dan ook verwonderlijk dat Europa zich aanvankelijk niet met de Russische aanval wou bemoeien, om de goede verstandhouding met Moskou niet te compromitteren.

Binnen de EU en de NAVO lijkt nu verdeeldheid te ontstaan over het conflict. Binnen de EU zijn Polen, de Baltische Staten en Zweden bijzonder kritisch over het Russische optreden, maar Italië toont zich een bondgenoot van Rusland.

Italië staat in de NAVO ook tegenover de Polen, de Baltische Staten en de Amerikanen. President George W. Bush heeft de Russische bombardementen onaanvaardbaar en buitenproportioneel genoemd.

Ook NAVO-leider, Jaap de Hoop Scheffer sprak van buitenproportioneel geweld door het Russische leger en een gebrek aan respect voor de territoriale integriteit van Georgië. De Europese Commissie riep Rusland op zich terug te trekken van Georgisch grondgebied.

Er werd nu door Europa een vredesvoorstel voorgelegd. De Russische president Dmitri Medvedev liet na spoedoverleg met zijn premier Vladimir Poetin (de werkelijke president van Rusland) weten dat Rusland het vredesvoorstel verwerpt. Rusland is niet geïnteresseerd in enig bestand zolang het Georgische leger actief is in Zuid-Ossetië.
De Georgische president Michail Saakasjvili ondertekende het voorstel vanochtend wel, in het bijzijn van de Franse minister van Buitenlandse Zaken Bernard Kouchner. Het vierpuntenplan moest leiden tot een staakt-het-vuren, het terugtrekken van troepen, en vervolgens tot vredesonderhandelingen.
Gisteren voerde de Georgische luchtmacht in de voormiddag nog bombardementen uit op de Zuid-Ossetische provinciehoofdstad Tsinvali. Dit ondanks een zogenaamd eerdere staakt-het-vuren. Rusland heeft daarop gereageerd met bombardementen op Georgisch grondgebied.

Het ziet er dus voorlopig nog niet goed uit in onze Europese achtertuin.
Ik weet echter niet zo erg veel over de situatie in Georgië. Er komt hier regelmatig iemand lezen die het wel weet en ik hoop dat hij hier eventueel iets kan aan toevoegen. Maar liefst, zoals aan de Russen werd gevraagd – op een normale manier.

00:13 Gepost door Janice Laureyssens in Algemeen | Permalink |  Facebook |

Commentaren

Er is toch nog 1 lichtpunt! Onze minister van Buitenladse Zaken D.G. is uit vakantie teruggekeerd en die zal nu zijn licht laten schijnen over die netelige kwestie.
Zijn bekwaamheid om de ene mestkever te scheiden van de andere zal hierbij een grote hulp betekenen.Eindelijk zal de wereld kennis maken met onze grote staatsman uit Berlare...
België zal terug op de kaart gezet worden!

Gepost door: Francis | 13-08-08

OOK DIT NOG... Over de hele wereld klonk het:

WHO THE FUCK IS D.G. ?

En ze hebben gelijk!

Gepost door: Francis | 16-08-08

Ik vind dat ze geen oorlog mogen voeren.!
Stouterts.

Gepost door: Chantal | 18-09-08

De commentaren zijn gesloten.