29-08-08

Bellens blijft?

Didier Bellens, de grote baas van Belgacom, blijft zeer waarschijnlijk ook de volgende zes jaar de gedelegeerd bestuurder van Belgacom. Hij heeft gisteren tegen middernacht positief geantwoord op de vraag van de federale regering om loon in te leveren. Maar uit het antwoord van Bellens kon men volgens diverse kranten suggereren dat de gesprekken nog aan de gang zijn over het in te leveren bedrag.

Bellens moest woensdag tegen middernacht een antwoord geven aan de regering of hij al dan niet akkoord ging met een loonsvermindering van bijna 1 miljoen euro per jaar. Indien hij niet akkoord ging dan zou zijn contract, dat tegen maart volgend jaar afloopt, niet hernieuwd worden en kon hij ook geen aanspraak maken op de ontslagpremie van meer dan 8 miljoen euiro. Hij antwoordde woensdagnacht op de valreep in een nogal onduidelijke mail aan Vervotte, dus het ondubbelzinnige antwoord waar de regering op had aangedrongen kwam er in eerste instantie niet. Vervotte vroeg Bellens daarom om verduidelijking. Die moest er vandaag tegen 16 uur komen. In de verduidelijking verklaarde Bellens zich uiteindelijk akkoord met het bezoldigingspakket van de raad van bestuur. Dat pakket valt, met een maximum van 2,05 miljoen euro, een stuk lager uit dan het voorstel van Bellens en dan zijn huidige loon, maar meer dan wat Vervotte wou.

Bellens, is ondanks zijn Vlaamse naam een Franstalige. Woensdagochtend had de regering alvast geanticipeerd op een negatief antwoord van de Belgacom-topman. Ze sprak af dat de volgende gedelegeerd bestuurder weer een Franstalige moet zijn. Waarom dat zo moet zijn is weer zo een communautair raadsel eigen een overheidsbedrijf en bovendien met een meerderheid aan Vlaamse klanten.

Belgacom is het enige grote overheidsbedrijf met een Franstalige aan het hoofd en dat willen de Franstalige regeringspartijen cdH, PS en MR graag zo houden. Onder andere daarom namen zij de voorbije weken en maanden de verdediging van Bellens op zich. Als België ophoudt te bestaan, dan vallen ook deze mistoestanden weg. Bovendien zou het veel beter zijn mocht men Belgacom privatiseren. Dan worden de lonen voor de (politiek gekozen) topmanagers niet bepaald door ministers, maar door hun firma die hun dan betaald naar kennis en resultaat.

00:19 Gepost door Janice Laureyssens in Algemeen | Permalink |  Facebook |

Commentaren

Belgacom privatiseren? Deprivatiseren en volledig een overheidsbedrijf van maken, ja! Concurrentie in de telecomwereld werkt niet in Vlaanderen/België. Door het officieuze duopolie van Telenet en Belgacom betalen Vlamingen aanzienlijk meer voor telecom dan alle andere Europese landen.

Vooral op het gebied van internet is het schrijnend. Bij Telenet en Belgacom betaal je €40/maand voor een internetverbinding met een limiet van 20 GB (Telenet) of 25 GB (Belgacom). In Nederland bvb betaal je €30 voor onbeperkt internet! België en Portugal zijn de enige Europese landen waar nog downloadlimieten van toepassing zijn.

Gepost door: Gerda | 29-08-08

Ja, ik weet het, maar hier kan je toch niet spreken over echte privébedrijven die met elkaar concurreren? Bij Belgacom is bv. de staat de grootste aandeelhouder dacht ik?

Gepost door: Janice | 02-09-08

Inderdaad. En de Vlaamse regering heeft denk ik een klein aantal aandelen in Telenet. Maar grotendeels zijn die bedrijven (en zeker Telenet) tamelijk autonoom. maar het is ofwel volledig geprivatiseerd (al denk ik echt niet dat we daar dan beter van worden) of helemaal in handen van de staat.

Gepost door: Gerda | 02-09-08

De commentaren zijn gesloten.