17-09-08

Moeten artiesten aan de dop elke job aannemen?

Vandaag verscheen een interview met actrice Antje De Boeck in het Nieuwsblad. Ze kloeg over haar schorsing bij de RVA nadat ze een aangeboden job had geweigerd.

Er moet wel eindelijk eens een deftig statuut opgemaakt worden voor artiesten. Tussen de opdrachten zijn de artiesten werkloos en kunnen ze terecht bij de RVA, wat normaal is als het gaat om een korte periode, iemand die vast voor een interim-bureau werkt, kan dat ook.

De vraag is nu of artiesten dan ook elke aangeboden job moeten aanvaarden. In het geval van Antje De Boeck werd haar door de VDAB een job aangeboden als medewerkster in de vestiaire bij de musical ‘Daens’. En ik kan mij best voorstellen dat deze jobaanbieding voor een artieste als Antje De Boeck best zeer vernederend is, aangezien zij voor de rol in de film ‘Daens’ op het Internationaal Filmfestival in Vlaanderen de prijs kreeg voor de beste Belgische actrice. Maar omdat ze het tijdelijk baantje niet wou aannemen werd ze geschorst door de RVA.

Misschien wordt het tijd om eens eindelijk in een statut vast te leggen hoeveel tijd er mag zijn tussen de opdrachten door om de duurte van de werklozensteun te kunnen bepalen, want België is het enige land in de Europese Unie is waar de werkloosheidsvergoeding nog niet in de tijd beperkt is: men kan bij wijze van spreken na de schooltijd zijn hele “carrière” lang werkloos blijven, om dan naadloos over te stappen naar de pensionering: in Wallonië (en ook bij ons) hebben zo reeds een aantal individuen hun loopbaan succesvol beëindigd.

13:54 Gepost door Janice Laureyssens in Algemeen | Permalink |  Facebook |

Commentaren

Toch opletten Janice,

In principe ben ik akkoord met uw posting, er is echter 1 zinnetje dat ik niet juist vind, namelijk deze :

"En ik kan mij best voorstellen dat deze jobaanbieding voor een artieste als Antje De Boeck best zeer vernederend is,.."

Het geeft impliciet aan dat een "medewerkster in de vestiaire" een jobke is zonder waarde en van een laag niveau, ik denk dat dit niet zo mag gesteld worden. Elke job is belangrijk in een samenleving voor zover ze een toegevoegde waarde heeft voor die samenleving. Ik laat me niet uit over sommige ambtenaren jobkes die er enkel gekomen zijn omdat iemand een job moest hebben....

Dat is iets anders dan de vraag of het werk geschikt is voor Antje, me dunkt dat er genoeg werklozen zijn die jarenlang werkloos zijn, zijn die dan niet geschikt voor zulk een job dat men Antje daar voor oproept ?

Dat stuit me dus wel tegen de borst en daar volg ik u ook in.

Mijn vrouw werkt part time en kreeg nog een kleine aanvulling van de RVA, de papieren die zij daar moest voor invullen en bijhouden waren enorm. Zij heeft voor die aanvulling van ong 600 BEF 2 keer een controle gekregen.

Bij die 2de controle was ze haar papier thuis vergeten, toen ze voorstelde om ze even te halen werd dat haar verboden met als resultaat een echt proces verbaal aub over niet in order met papieren...

Ik heb toen de RVA gebeld om te zeggen dat zij geen afstand doet van haar rechten, maar niet langer die 600 BEF wilde ontvangen wegens de administratie en de ongelooflijke arrogante controles.

Ik vraag mij af of al die 500.000 werklozen, waarvan sommigen amper gewerkt hebben, ooit een controle krijgen zoals mijn vrouw -die dan nog part time werkt- gekregen hebben...

Gepost door: Den Amerikaan | 18-09-08

Nee, die job is inderdaad niet minderwaardig, maar ik stel mij even in haar plaats. Een gevierde actrice in de film van Daens, mag komen opdraven als vestiairedame voor de musical van Daens. Ja, ik kan mij dus echt wel voorstellen dat het voor haar wat moeilijk ligt.

Gepost door: Janice | 18-09-08

Anciaux speelt weer voor God Anciaux wil nu 25 artiesten een bijkomende bonus van 7500 euro geven. Natuurlijk is de rest dan weer niet tevreden, want volgens welke criteria mag iemand het bijkomende bedrag ontvangen en wie niet...

'Nonkel Jef' of Ivo Pauwels kloeg gisteren ook al voor TV. Hij had maar 1600 euro pensioen (wat voor velen al heel veel geld is, want geen enkele zelfstandige heeft zo'n pensioen, en daar moest hij - hou u vast - 725 euro huur van betalen... Dan vraag ik mij af of hij toch niet beter iets kleiner en dus goedkoper kan gaan wonen.

Gepost door: Janice | 19-09-08

De commentaren zijn gesloten.