07-10-08

Hebben wij nog iets van waarde in België? Of werd alles al verkocht aan Frankrijk, Nederland en Luxemburg.

144614_YL104_427_179119eHet water staat tot hier....
De Nederlandse overheid heeft de aandelen verkregen in Fortis Bank Nederland (Holding) N.V., inclusief de participatie in RFS Holdings B.V. die de overgenomen activiteiten van ABN AMRO omvat, Fortis Verzekeringen Nederland N.V. en Fortis Corporate Insurance N.V. Deze onderdelen functioneren thans zelfstandig, onder eigenaarschap van de Nederlandse staat en los van de beursgenoteerde Fortis Groep en de onderdelen die naar BNP Paribas gaan.

Fortis België en Fortis Luxemburg worden deels eigendom van de Belgische respectievelijk de Luxemburgse Staat en deels eigendom van BNP Paribas. BNP Paribas neemt op die manier eveneens de bankactiviteiten in Turkije (ex-Disbank) en de bankactiviteiten in Polen over. De Franse groep neemt ook de Belgische verzekeringsactiviteiten (Fortis Insurance Belgium) en Fortis Lease over. Fortis Insurance International zal onder de Fortis Holding blijven.

De Nederlandse overheid heeft alleen het Nederlandse deel van Fortis (inclusief de door Fortis over te nemen delen van ABN AMRO) overgenomen omdat zij als primaire taak heeft om de belangen van de Nederlandse klanten van Fortis te beschermen. Ook potentiële gevolgen voor de vitale financiële functies en de reële economie in Nederland worden zo voorkomen. De Belgische en Luxemburgse overheden investeerden op 29 september in delen van Fortis die respectievelijk de Belgische en Luxemburgse klanten betreffen.Reweghs berekende vandaag in Trends dat onder de heerschappij van gewezen Fortistopman Maurice Lippens niet minder dan 50 miljard aan beurskapitalisatie verloren ging. Het is veel erger dan Lernaut en Hauspie, zegt hij.

Ondanks Nederland al een zeer goede deal had gesloten trapte de Nederlandse minister van Financiën Wouter Bos (PvdA) nog even na. Hij sprak van “besmettingsgevaar”. Nederland, zei hij, had nu een gezond bedrijf dat niet langer het risico liep geïnfecteerd te worden door de problemen bij Fortis Bank België.

Wij zaten hier dus met het “ongezonde deel”, waar de portefeuille met zogenoemde credit default swaps waren ondergebracht, risicovolle ruilcontracten die de bezitter verzekeren tegen wanbetalingen. Die dag werd er 45 miljard weggehaald bij de Fortisbanken, waardoor er in Brussel een spoedvergadering werd bijeengeroepen en de premier ging onderhandelen met Sarkozy.

Wat Wouter Bos heeft gedaan, schrijft De Ruyter, bewijst dat hij “geen greintje staatsmanschap in zich heeft”.

Donderdag zei de PvdA-minister in het Kamerdebat over Fortis dat hij, als grootaandeelhouder van Fortis Nederland, kon melden dat Feyenoord zijn UEFA-kwalificatieduel tegen het Zweedse Kalmar had gewonnen. "We snappen zijn lol niet", zegt een medewerkster van Fortis. "Als hij zijn oor te luisteren legt, weet hij dat mensen ondanks de ingreep 's nachts niet slapen." Nog altijd moeten 7800 banen weg. "Bos mag wel wat serieuzer worden als hij dit bedrijf stuurt."

Yves Leterme: „Minister Wouter Bos doet wel vaker ongelukkige uitspraken. Dat hangt kennelijk samen met mijnheer Bos”

Fred Chaffart was gisteren te gast bij Phara. In de jaren 1990 was hij topman van de grootste bank van ons land, de Generale Bank, het latere Fortis. Hij is dan ook de geknipte man om de ondergang van Fortis en de wereldwijde kredietcrisis te becommentariëren.

Chaffart:“De Nederlanders rollen nu over de grond van het lachen. Eerst hebben ze zich enorm verrijkt toen ze in oktober 2008 hun aandelen ABN Amro aan het bankentrio verkochten tegen 71 miljard euro - waarvan Fortis 24 miljard voor zijn rekening zou nemen. En nu betalen ze een beetje daarvan terug, 17 miljard, maar in ruil krijgen ze veel meer: niet alleen ABN Amro, maar ook alle Nederlandse bank- en verzekeringactiviteiten van Fortis. En daarmee gaan ze een grote Nederlandse bank construeren. Dat is toch een betere ontwikkeling dan in België. Ik ben jaloers op de Nederlanders.”

De Tijd: “Een bradeerprijs als die 16,8 miljard voor het leeuwendeel van wat ooit een internationaal topbedrijf was, kan slechts op twee manieren verklaard worden. Of Fortis en ABN AMRO zaten in nog veel slechtere papieren dan we dachten, of de Nederlanders hebben de voorbije dagen veel beter blufpoker gespeeld dan de Belgen. In elk geval, de Nederlanders muisden er gisteren vanonder zonder ook maar een deel van de verantwoordelijkheid te nemen voor de faliekante beleggingen van Fortis. Het Engels heeft daar een heel toepasselijke uitdrukking voor: ‘They’re laughing their way to the bank.”

In 1998 zorgde het persoonlijk ingrijpen van Koning Albert ervoor dat de Generale Bank niet in handen viel van het Nederlandse ABN-Amro, maar van Fortis. KLIK HIER - Generale Bank-Fortis-alliantie De talrijke pogingen van het koningshuis om persoonlijk door te wegen op politieke en economische besluitvormingen, zoals bijvoorbeeld het koninklijke veto tegen de samengaan van KLM en Sabena en de keuze voor een Zwitserse maatschappij, zorgden wel vaker voor slechte deals op verkeerde momenten.

NCR-Handelsblad: De felheid van reacties in België heeft niet alleen met de inhoud van de zaak te maken, al speelt dat zeker mee. Het verhaal rond Fortis heeft al een lange voorgeschiedenis. Tien jaar geleden was het de Nederlandse bank ABN Amro die probeerde de Generale Bank over te nemen. Dat veroorzaakte emoties in België, tot in het Koninklijke paleis. De Generale Bank was opgericht door de Generale Maatschappij van België en die ‘moederholding’ was niet zomaar een bedrijf. De Generale Maatschappij zat in geld, energie, staal en werd de vierde macht van België genoemd. Uiteindelijk was het niet ABN Amro, maar Fortis – onder leiding van Maurice Lippens – dat de Generale Bank mocht overnemen.

Toen Fortis vorig jaar een deel van ABN Amro kocht, was er sprake van enig leedvermaak in België: de rollen waren deze keer omgedraaid. Het was de nationale banktrots van Nederland die werd verkocht. Dit weekeinde wezen commentatoren in België erop dat de Nederlandse regering waarschijnlijk een beetje revanche had willen nemen.”


Terwijl onze ministers momenteel rondlopen als kiekens zonder kop, werd aan de haan gevraagd op Dexia uit het moeras te trekken. Jean-Luc Dehaene en Pierre Mariani, topman van BNP Paribas, zijn aangezocht om Dexia te leiden.
Voormalig premier Dehaene wordt voorzitter van de raad van bestuur van Dexia, Pierre Mariani is de nieuwe CEO. Hij volgt Axel Miller op. Dat heeft premier Leterme vannacht bekend gemaakt.
Wordt zeker vervolgd...

13:43 Gepost door Janice Laureyssens in Algemeen | Permalink |  Facebook |

Commentaren

we hebben nog héél veel zandmannekes, een manneke pis, ne koning en een versleten trekpaard !

Gepost door: jos | 07-10-08

't zal toch nog uitkomen La Belgique serra latin, ou ne serra pas dans toutes les facettes.

Gepost door: pol | 07-10-08

Dit artikel missen de grond van de zaak en is heel zwak !
Deze mega-oplichting van de eeuw is nog erger ; voorkennis, misleiding van de aandeelhouders,
net na sluiten van de beurs, opgezette val de week daarvoor, vriendjes op tijd ingelicht....

Volgens specialisten is er ook sprake van marktmisleiding in dit dossier. De Nederlandse overheid had toegezegd en verklaard om 4miljard euro in Fortis Bank Nederland te injecteren. De Nederlandse staat is nooit met die 4miljard over de brug gekomen. Marktpartijen spreken van misleiding van beleggers, een ernstig misdrijf. Mogelijk is er ook sprake van handel met voorkennis. Afgelopen donderdagnacht verkocht Fortis zijn Nederlandse activa aan de Nederlandse staat maar dat werd pas vrijdagavond bekendgemaakt. Ondertussen verkochten vrijdag heel wat partijen aandelen Fortis. Heel wat institutionelen wisten wat er aan de hand was.

Voordat Modrikamen een procedure ten gronde start, wil hij ook een buitengewone algemene vergadering laten bijeenroepen bij Fortis. Een andere pijl op zijn boog is het laten opschorten van de ontmanteling. De advocaat wil dat de voorzitster van de rechtbank van koophandel in Brussel ook een expert aanstelt die zich moet buigen over de vraag of Fortis wel een correcte prijs krijgt voor de verkoop van zijn activa aan BNP Paribas.


http://www.standaard.be/Artikel/Deta...kelId=UM21FLSQ

Gepost door: Kaiser | 08-10-08

De koninklijke familie was vroeger de grootste aandeelhouder bij De generale. En door hen werd beslist om De generale bank te laten opslorpen door Fortis. Zij zullen daar dus ook wel aandeelhouders geweest zijn. Zij zullen hun aandelen wel op tijd van de hand hebben gedaan zeker??? Zijn het die 49% die misschien werden overgenomen door de regering?
Hun goede vriend Lippens zal de 'zijnen' wel op tijd gewaarschuwd hebben, maar of we het ooit zullen weten betwijfel ik.

Gepost door: Janice | 08-10-08

@Kaiser Alle verdere informatie is welkom! Ik kan uiteraard niemand beschuldigen van iets dat ik niet weet en alle details weergeven die al in de kranten staan was niet mijn bedoeling. Eerder een paar opklaringen over de huidige toestand en een paar citaten...

Ik vind het in ieder geval nu ook weer bijzonder eigenaardig dat een politicus (Dehaene) een bank (Dexia) moet redden. Ik vraag mij af of er geen bekwamere personen in de financiële wereld te vinden zijn. Of wil hij de grootste sponsor van zijn geliefde voetbalclub Brugge redden? Is dat trouwens geen belangenvermenging?

Maar kom, we mogen al blij zijn dat het geen socialist is, want die zijn in een bank nog minder te vertrouwen dan een hond in een hotdogkraam.

Gepost door: Janice | 08-10-08

steun actie gedupeerde aandeelhouders :

www.fortisactie.be


Belangrijk is ook de voorkennis, de val , sluiting van de beurs, het weekend, de vriendjes die op tijd verwittigd werden.


Belegger.nl start rechtszaak tegen FortisWOENSDAG 8 OKTOBER 2008, 17:40 | 411 keer gelezen
Belegger.nl start een rechtszaak namens gedupeerde Fortis-beleggers. Deze week lanceert Belegger.nl een site waar Nederlandse en Belgische beleggers zich hiervoor kunnen aanmelden.

Belegger.nl is van mening dat aandeelhouders van Fortis zijn misleid. Namens Fortis-gedupeerden wordt gerechtigheid en financiële compensatie geëist. Hiervoor is een gespecialiseerd advocatenkantoor in de arm genomen.


Deze holp-up op ons geld krijgt nog een staartje.... 800 000 slachtoffers !!!


Gepost door: Kaiser | 08-10-08

bijdrage van een Fortis personeelslid Is de regering nu al 3 dagen aan het zoeken naar een oplossing voor Fortis-aandeelhouders of zijn ze excuses aan het zoeken om hun ons-kent-ons gedrag te verbloemen ? Ik ben externe medewerker op de hoofdzetel van Fortis en heb geen aandelen, wel in volle crisis nog een extra Fortis-spaarrekening geöpend. Leterme en co hebben Fortis en 25000 jobs "GERED". Even nuanceren : op de hoofdzetel werken ongeveer 7000 personen, benieuwd hoeveel er hier nog zullen van overblijven binnen 3 jaar ?? Een overname is goed voor de aandeelhouders en meestal slecht voor het personeel wegens afvloeiingen. Bij een nationalisatie krijg je het tegengestelde. Onze regering is er mooi in geslaagd om het voor beide partijen te verknoeien, behalve voor de medewerkers in de agentschappen,enfin,ik ken het personeelsbeleid bij BNP-Paribas niet en hoop dat deze jobs werkelijk gered zijn. Ook de "kleine" aandeelhouders zijn op een achterbakse manier te kakken gezet, onder het motto dat "wie aandelen koopt risico neemt". Inderdaad, een belegging in aandelen vormt een risico, maar als dat risico compleet gemanipuleerd wordt door een bende lamzakken die niet eens in staat is om van een sterke positie gebruik te maken om Bos met zijn rug tegen de muur te zetten (ginder stonden 45000 jobs op de helling, hier 25000), dan nog toelaat dat onze centrale bank de natrappende Nederlander 50 miljard leent om het afgesplitste Fortis-ABNAmro uit het slop te halen want de Hollanderkes hebben massaal spaargeld van hun Fortis-rekening gehaald, dan heb ik sterk mijn twijfels hoe dit apeland nog zal geregeerd worden. De kleine man zal wel eeuwig de melkkoe blijven en bekakt worden door de adelclubs en hun vertegenwoordigers. Kon Leterme niet in 1 zucht de koninklijke familie mee verkocht hebben aan Frankrijk ? Deze verkoop zou waarschijnlijk toch niets opgebracht hebben, maar de besparing aan dotaties kon dan besteed worden om bekwaam, uitgeslapen volk aan te trekken dat niet over 1 nacht ijs gaat om supercomplexe splitsingen en fusies te regelen. Ben benieuwd hoe de Brabantse trekker de perikelen ivm Dexia zal oplossen. Waarschijnlijk deels met dank aan de opbrengst van de Fortis-verkoop. Het is zowel voor aandeelhouders als personeel wraakroepend dat Fortis niet voor langere tijd genationalizeerd werd -waarna het zijn aandelen van de overheid zou kunnen teruggekocht hebben - terwijl men dat met Dexia hoogstwaarschijnlijk wel van plan is. 2 zware hoofden boven water houden is moeilijker dan 1 nietwaar. Ik wens alle Dexia-medewerkers een correcte redding toe en hoop dat KBC nooit in deze situatie terecht komt want dat betekent voor hen terecht komen in het uitstalraam van snoepjeskraam "overheid". Aandeelhouders, verenig u en houdt Fortis boven water. Geplaatst door ha161119 op 08 oktober 2008 om 20:03
De tijd

Gepost door: Kaiser | 08-10-08

800.000 slachtoffers. Ik hoop dat het nog een staartje krijgt, want dat aandeelhouders geen inspraak krijgen in de verkoop van het bedrijf waar ze aandeelhouder zijn is iets dat ik niet goed snap.

Gepost door: Janice | 09-10-08

Woede bij Fortis over staatsgaranties Dexia Grote en kleine, binnen- en buitenlandse aandeelhouders van Fortis, maar ook kaderleden en directeurs van de bank vielen gisterochtend van hun stoel toen ze hoorden dat de regering garanties geeft aan de Belgische grootbanken om het kernprobleem van de liquiditeit in de sector op te lossen.

'Men wist vorig weekend al dat er problemen met Dexia waren, maar die bank kreeg prioriteit boven ons. Ethias, Di Rupo, Dehaene, Leterme en Arco hebben allemaal belangen bij Dexia. Een groot deel van het geld van het ACW zit in Dexia. Ze hebben hun eigen probleem opgelost en Fortis is daar de dupe van', zei een bankier gisteren. Ook Lijst Dedecker hekelde gisteren de verschillende aanpak.

BRON / http://www.standaard.be/Artikel/Detail.aspx?artikelId=IN21J3ET&kanaalid=39

Misschien heeft Janice meer info over de banden met Dexia, Ethias en ACW... kan die altijd gebruiken voor vele andere fora. thx

Gepost door: Kaiser | 10-10-08

Nee, niet echt. Maar dit is een mail die de laatste dagen de ronde doet en in Trends deze week staat een hele boel informatie.


VOORAL DE POLITIEKE BANKEN DOEN HET SLECHT

Het is u waarschijnlijk niet opgevallen, nog waarschijnlijker is dat u het niet wist, maar de Belgische banken die voor enkele dagen in dramatische omstandigheden hals over kop van de regering (van de belastingbetaler dus) een immense financiële injectie moesten krijgen, zijn die financiële instellingen die het nauwst bij de politiek en de overheid aanleunen.
M.a.w.: de wereldwijde financiële crisis is in België een fundamentele crisis van het regime. Dit vraagt uiteraard een beetje uitleg:
De twee banken die ei zo na over kop gingen waren FORTIS en DEXIA.

Dexia

Laten we met DEXIA beginnen. Dat bedrijf had o.m. 1 miljard euro van de federale regering en hetzelfde bedrag vanwege de gewestregeringen nodig om te overleven.
Deze bank is in feite de opvolger van het destijds florissante Gemeentekrediet. Vermits het Gemeentekrediet een soort overheidsbedrijf was, kwamen de politiekers bij de overstap mee naar DEXIA en meer in het bijzonder naar de raad van bestuur van deze nieuwe bank.
Volgende personen maken hier o.m. deel van uit:

- Francis Vermeiren, Vlaams Parlementslid en burgemeester van Zaventem (VLD)
- Serge Kubla, Waals Parlementslid en burgemeester van Waterloo (MR)
- Tony Van Parys, Federaal Volksvertegenwoordiger en gemeenteraadslid in Gent (CD&V)
- Jan Renders, Algemeen voorzitter van het ACW

Deze laatste, die een linkse christen-democraat zou zijn, is ook de voorzitter van de raad van bestuur van HIVA (Hoger Instituut voor de Arbeid), ARCOPAR, ARCOFIN, SOCIAAL ENGAGEMENT-CVBA, DUURZAME TOEKOMST VZW en WERELDSOLIDARITEIT VZW. Daarnaast is hij ook nog lid van de raad van beheer van de EXTERNE DIENST VOOR PREVENTIE EN BESCHERMING OP HET WERK en van die van het INSTITUUT VOOR BEDRIJFSVEILIGHEID. Tenslotte is Renders ook nog voorzitter van de raad van beheer van het HUIS VAN DE ARBEID (Excusez du peu).

Niet te vergeten: Patrick Janssens, burgemeester van Antwerpen (sp.a) was tot eind 2007 bestuurder bij DEXIA.

Dan hadden we het nog niet over die bedrijven die grote aandeelhouders van Dexia zijn. Ook in hun leiding vinden we enkele bekende politieke namen terug:
Volksvertegenwoordiger Rik Daems (VLD) en zijn collega Tony Van Parys (CD&V) bij de NV GEMEENTELIJK HOLDING.
Steve Stevaert, gouverneur van Limburg (s.pa) neemt dan weer het voorzitterschap waar van de verzekeringsmaatschappij ETHIAS, die ook bij DEXIA een dikke vinger in de pap te brokken heeft.
In de raden van bestuur van de verschillende onderafdelingen van ETHIAS vonden we ook nog o.m. Bart Tommelein, voorzitter van de VLD-Kamerfractie en Yannick De Clercq, regeringscommissaris van de Universiteit Gent, maar vooral zoon van Willy De Clercq en vader van Federaal Volksvertegenwoordiger en Gentse schepen Matthias De Clercq (VLD), Freddy Thielemans, de beruchte burgemeester van Brussel (PS), Jean-Maurice Dehousse, al even berucht (PS), Daniel Bacquelaine, fractievoorzitter van de Franstalige liberalen in de Kamer en dan slaan we er nog een paar over…
Fortis

De andere bank, FORTIS, ontving 4,7 miljard euro.
De CEO van deze bank was Herman Verwilst (ex-sp.a-senator).
FORTIS is bovendien één van de belangrijkste financiële peilers van het Belgische regime. De instelling is o.m. samengesteld door enerzijds de vroegere GENERALE BANK en anderzijds de Nationale Maatschappij voor Krediet aan de Nijverheid en de ASLK, die in feite overheidsbanken waren.
Dat FORTIS en de GENERALE BANK beiden een oogappel waren van het systeem, bleek o.m. uit het feit dat de politiek het verzet organiseerde toen eind de jaren ’90 de Nederlandse instelling ABN AMRO de bank wilde overnemen. Het was in opdracht van het hof dat FORTIS toen zelf de GENERALE BANK overnam
Ook kon het regime op FORTIS beroep doen om na het faillissement van SABENA onmiddellijk een nieuwe Belgische luchtvaartmaatschappij in het leven te roepen, nl. BRUSSELS AIRLINES. Het is algemeen geweten dat ook het hof hierin een belangrijke rol speelde. Het wekt dan ook geen verbazing dat de grote baas van FORTIS, Maurice Lippens, in de adel verheven werd en voortaan als graaf moet aangesproken worden.

Uit dit alles blijkt overduidelijk dat, wanneer de regering het nodig vond massa’s geld in de betrokken banken te pompen, zij niet alleen de redding van de centen van de kleine man op het oog had, maar ook en misschien vooral de redding van de eigen instelling.
’t Is maar dat u het zou weten…

Maar wat er ook van zij, het zijn de politiekers die verantwoordelijk zijn voor het feit dat FORTIS en DEXIA, die twee parels waren aan de Belgische financiële kroon, nu praktisch volledig in Franse handen zijn.

Een toemaatje: heel wat politici deden verontwaardigd wanneer ze hoorden welke immense uittredingsvergoedingen uitbetaald werden aan de afgezette bedrijfsleiders van de betrokken banken. Ze hadden nochtans zelf destijds de betrokken contracten goedgekeurd. Ze verdienen Olympisch goud in de discipline…schijnheiligheid!

NB: Ondertussen werd Jean-Luc Dehaene (CD&V) aan het hoofd van Dexia benoemd. “Ik zal handhaven” is de leuze van de bewindsvoerders in dit land…


Gepost door: Janice | 10-10-08

De commentaren zijn gesloten.