19-10-08

Sarkozy steunt niet langer een onafhankelijk Québec

Voorstanders van een onafhankelijk Québec hebben vrijdag een zware klap geïncasseerd. President Nicolas Sarkozy van Frankrijk maakte tijdens een bezoek aan de gelijknamige hoofdstad van de Franstalige provincie van Canada duidelijk dat hij niets ziet in afscheiding.

,,In alle eerlijkheid, als er iemand is die me zegt dat de wereld meer verdeeldheid nodig heeft, dan bezien wij de wereld niet op dezelfde manier'', aldus Sarkozy tijdens een top van Franstalige naties.

De uitspraak betekent een breuk met het verleden. Voorgangers van Sarkozy spraken vaak al of niet impliciet steun uit voor de onafhankelijkheidsaspiraties van Québec. Zo schreeuwde Charles de Gaulle in 1967 als president van Frankrijk tijdens een bezoek aan de provincie 'Lang leve Québec! Leve het vrije Québec!, tot woede van de Canadese regering (die hem meteen het vliegtuig richting Frankrijk heeft gewezen) en tot blijdschap van voorstanders van onafhankelijkheid.

De provincie telt ruim 7,5 miljoen inwoners en was ooit een kolonie van Frankrijk.
Separatisten verloren in de afgelopen dertig jaar twee referenda over afscheiding. De laatste keer gebeurde dat in 1995. Op dit moment is circa 40 procent van de Québeqois voorstander van onafhankelijkheid.

Zou Sarkozy bang zijn dat Vlaanderen zich ook sneller zou losscheuren van Wallonië als gevolg van zijn eventuele Franse steun aan de separatisten in Québec? Of heeft Europa hem de les gespeld dat hij niet hetzelfde mocht doen als De Gaulle.
In ieder geval is Leterme daar niet op zijn plaats. België is geen overwegend francofoon land en dat had hij nu, in tegenstelling tot al zijn voorgangers, eens goed duidelijk kunnen maken door daar niet aanwezig te zijn. Maar er is al geruime tijd geen enkel verschil meer tussen Leterme en al die andere onder de lat kruipende premiers die we al gehad hebben.

02:12 Gepost door Janice Laureyssens in Algemeen | Permalink |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.