05-11-08

Grote overwinning voor Obama.

Overwinning_131032p
Barack Obama heeft met een ruime meerderheid de verkiezingen gewonnen. Hij kreeg 338 kiesmannen in de verschillende staten achter zich, tegen 158 voor McCain. Een kandidaat heeft er 270 nodig om president te worden. Obama haalde belangrijke overwinningen in onder meer Ohio, Virginia en Florida. Die staten gingen vier jaar geleden nog naar president George Bush.

Obama sprak na zijn overwinning een uitzinnige aanhang in zijn thuisstad Chicago toe. Obama zei dat ‘verandering naar Amerika is gekomen’ om de natie te hervormen. Niemand denkt er nu al aan dat die verandering ook verhoogde belastingen zullen meebrengen. In de VS betalen ze nu een maximum van 17% belastingen. (Wij 52%).

Hij prees zijn verslagen tegenstander John McCain, die hij als een onzelfzuchtige leider omschreef, en zei dat hij met hem wil samenwerken. Ik hoop dat hij zijn ‘veranderingen’ kan waarmaken, maar ik vrees dat het in de VS, zowel als in Europa meer om emo-politiek gaat dan om het gezond verstand. Wij kennen in ons land maar al te goed politici die veel beloven vóór de verkiezingen, en daarna gewoon verder doen zoals alle andere voor hen al deden.

We kunnen nu alleen maar afwachten wat de komende vier jaar zullen brengen op gebied van de Amerikaanse buitenlandse politiek, want als Amerika beslist om haar troepen uit het Midden-Oosten weg te trekken, zit Europa ‘first in line’…

12:41 Gepost door Janice Laureyssens in Algemeen | Permalink |  Facebook |

Commentaren

Amerikanen betalen evenveel In de VS betalen ze inderdaad (ongeveer) 17% op arbeid, maar wanneer je alle taksen en extra belastingen samentelt, dan kom je vrij makkelijk op het niveau van België of andere west-Europese landen. Waarom anders zouden de belastingen zo hoog op de verkiezingsagenda staan? Dan hoefde de kandidaat-president maar te zeggen "in Europa betalen ze 2.5 x meer belastingen" en geen VS-kat zou dan nog klagen. Reken alle belastingen (county, departement, staat en de federale staat) samen en je zit op dezelfde hoogte als België. Zeker als je de basis-ziekteverzekering erbij telt, dan betalen ze zelfs meer. Om die te betalen moeten heel wat Amerikanen daarvoor zelfs een tweede baan aannemen. 60 miljoen Amerikanen kunnen zich zelfs nooit een ziekteverzekering permitteren.

Gepost door: D.V. | 05-11-08

Obama heeft het gehaald , is dat goed ? ,is dat slecht?Ik weet het niet en het interesseert me ook niet . Wat me wel verheugd dat het eindelijk gedaan is met Obama rond mijn oren de slaan. Obama hier , Obama daar ,mens toch , het komt mijn strot uit. Ze maken er hier haast een"heilige" van.Als ge de media hier bezig hoort is er precies geen slechte kant aan Obama.
Dat bewijst hoe men hier in de media ( en ook de rest van Europa )alle zin voor redelijkheid heeft verloren.Precies alsof Obama alle problemen van Europa én de VS in één klap gaat oplossen .Jongens toch !De witte "Pepsodent" glimlach en het vlotte sloganeske circusgedoe zou toch enig argwaan moeten wekken.
Denken die minkukels van de media echt dat Obama
al zijn kiezersbeloften kan waarmaken .
Een torenhoge schuld , een economie die sputtert ,een buitenlands beleid dat niet meer om aan te zien is .Zal de " change van Obama " daar verandering in brengen? Weg uit Irak ,belastingvermindering , een betere gezondheidszorg , och allemaal slogans die we hier ook al zoveel gehoord hebben.
Denken de sukkels hier in Europa dat het Amerika van Obama plots de helpende hand zal reiken .Obama is eerst en vooral een amerikaan en zal als dusdanig eerst de belangen van de VS vrijwaren en beschermen, en hij zal dit doen zonder het minste medelijden .
Wie , zoals ik , Obama ooit zag buiten het verkiezingsspektakel krijgt wel een ander beeld van deze man . De vlotte prater en populist is een aarzelende,niet vlot sprekende man.Steeds zoekend naar de juiste woorden ,niet echt een standvastig politieker. Dit bewijst maar eens te meer hoe nefast de invloed is van de media ," We Make and Break a President" !
Trouwens , Mc Cain scheen me ook allesbehalve dé aangewezen man , een republikein in naam en weinig geliefd in eigen rangen .Van twee kwalen werd de minst kwade gekozen.Wie leeft zal zien hoe het presidentschap van Obama zal verlopen maar Europa moet er niet veel van verwachten . Een Europa dat zelf weinig demokratisch is en nog minder verenigd .

Gepost door: Theo | 05-11-08

Juist Theo, ik denk er ook zo over. Uit twee slechte keuzes werd waarschijnlijk de minst slechte verkozen.

En DV, die weer denkt het beter te weten... ik heb hier al eerder over Obama geschreven en over de chaos in de private medical care verzekeringen. Ik ga het hier niet nog eens herhalen.

De Amerikanen betalen maximum 17% belastingen, daarenboven betalen ze tax op aankopen e.d., maar dat doen wij boven op onze directe belastingen ook. Op alles wat we kopen betalen we BTW. Véél BTW. En we betalen provincie - gemeentebelastingen én solidariteitsbijdragen. We betalen veel te hoge kosten op lonen en vennootschapsbelastingen...kortom, we betalen belastingen op alles wat we doen, eten en kopen. Als je aan een Amerikaan vertelt hoeveel belastingen (directe en indirecte) wij hier betalen, dan vraagt hij zich af waarom wij niet in opstand komen. Maar het is niet te verwonderen wanneer je weet hoeveel regeringen we hier hebben en dubbel zoveel kabinetsmedewerkers dan Frankrijk met 60.000.000 inwoners.
Ik ga vaak naar Amerika, ik heb er vrienden en familie wonen en ik weet er dus wel het één en ander over.
Bovendien erger ik mij dood aan de arrogantie van zowel de media als politici tegenover de VS. Net alsof wij hier in een modelstaat wonen en zij hier eens gaan vertellen hoe het in Amerika moet.

Gepost door: Janice | 06-11-08

Ik vind het best dat Obama gewonnen heeft, de republikeinen bakten er niets van. Wat me wél stoort is dat 'links' hier ook voor Obama is, terwijl hij eigenlijk een kruising tussen Leterme en De Gucht is. Hier zou hij zeker niet de verlichte geest zijn die hij daar pretendeert te zijn. Maar er moest wel iets veranderen natuurlijk, daar kan je niet om heen...

Gepost door: Tarkus | 11-12-08

De commentaren zijn gesloten.