15-12-08

De Fortis Saga

Het Hof van Beroep van Brussel besliste vrijdag dat de ontmanteling van Fortis wordt opgeschort, de aandeelhouders krijgen tijd om een andere oplossing te zoeken of overleg te plegen met de regering. Fortis zegt de gevolgen van dit arrest voor haar juridische positie te bestuderen. 'Het vonnis betekent in ieder geval dat de afronding van de transactie met BNP Paribas, die was voorzien voor begin deze week, zal worden opgeschort', aldus het persbericht.

En dat is misschien geen slecht nieuws, want het was toch wel opvallend hoe snel Didier Reynders, de slechtste minister van Financiën voor Vlaanderen, het zaakje aan Frankrijk wou verkopen. Meer bepaald aan BNP Paribas dat ongeveer een achttal jaar geleden werd opgericht. De bank kondigde meteen ook haar comeback op de Belgische markt aan. België was geen onbekend terrein voor de Franse groep. De twee banken waaruit BNP Paribas was ontstaan, de Banque Nationale de Paris (BNP) en Paribas, waren tot het midden van de jaren '90 actief in België.

‘Desnoods vervolgens we regering voor oplichterij’, zegt de Fortisadvocaat Mischaël Mordrikamen, en gelijk heeft hij!

Laat ons eens kijken wie er zoal de hoofdrolspelers zijn in dit verhaal. En wie vinden we terug? Albert Frére! Waarom stelt zich daar niemand vragen bij?

Zo heeft BNP Paribas 47 procent in handen van ERBE, een tussenholding boven de Nationale Portefeuille Maatschappij (NPM), de spilholding van miljardair Albert Frère. BNP Paribas heeft ook 14,7 procent van het kapitaal en 21,3 procent van de stemrechten van Pargesa, de Zwitserse groep boven Frères andere spilholding GBL. Michel Pébereau, de voorzitter van de raad van bestuur van BNP Paribas, heeft trouwens ook een zitje in de raad van bestuur van Pargesa. (Holding opgericht door Albert Frère)

Wie speelde er een rol in de verloop van Suez? Albert Frère was de grote winnaar van de overnamespeculatie voor de verkoop Suez. De topman van de Italiaanse energiegroep Enel, Fulvio Conti zei toen dat hij een overnamebod op Suez niet uitsloot. Na deze uitspraak laaide de overnamespeculatie rond Suez op. De koers van Suez steeg toen in 2006 tot 6,9 procent tot 32,3 euro. Op het einde van de beursdag was het aandeel 31,89 euro waard. De hoogste notering in drie en een half jaar.

De grote winnaar is de Belgische financier Albert Frère. Hij is de grootste aandeelhouder van Suez. Door de koerssprong van toen werd hij op slag bijna 155 miljoen euro rijker.

Albert Frère
zeiin een interview met de Franse krant Journal des Finances dat de fusie tussen de Franse energiebedrijven Suez en Gaz de France (GDF) "winstgevend" zal zijn voor alle betrokken partijen, inclusief de aandeelhouders. De Belgische miljardair is met 9,5 procent de grootste aandeelhouder van Suez. Suez verkocht zijn aandeel van 35 procent in Suez Environnement in de tweede helft van 2008 aan de Belgische miljardair Albert Frère, zo heeft het tijdschrift Le Point op zijn website gemeld zonder de bron van het bericht bekend te maken.

Albert Frère verdiende vorig jaar als topmanager van de Groep Brussel Lambert (GBL) 5,54 miljoen euro. Het is vooral de bonus van 3 miljoen euro die de rijkste Belg naar de koppositie katapulteert.

Wie is Albert Frère?

Albert baron Frère: (Fontaine-l'Evêque 4 februari 1926) is een Waals-Belgische zakenman die in Gerpinnes woont.Vanaf zijn dertigste begon Frère belangen te verwerven in de Waalse staalindustrie. Toen eind jaren zeventig de staalcrisis zich aandiende, verkocht hij zijn belangen aan de Belgische Staat waarna het boeltje gesloten werd, en nadat de regering er al jaren tevergeefs miljarden had ingepompt. Er is er maar één persoon rijker van geworden…

Het vrijgekomen kapitaal heeft hij opnieuw geïnvesteerd. Zo heeft hij samen met de Franstalige Canadees Paul Desmarais in 1981 de Zwitserse Pargesa Holding opgericht. In 1982 kocht Pargesa de noodlijdende Groep Brussel Lambert (GBL). GBL is anno 2004 aandeelhouder van bedrijven als Bertelsmann (belang van 25,1%), oliemaatschappij Total (belang van 3,6%), SUEZ (belang van 7,2%) en Imerys (belang van 26,4%). Tussen 1986 en de zomer 2004 was hij via zijn Nationale Portefeuillemaatschappij (NPM) (Frans: Compagnie Nationale à Portefeuille) eigenaar van stripuitgever Dupuis.

In 2002 werd zijn vermogen geschat op 1 miljard euro. Frère is de enige Belg die in de lijst van de rijkste mensen op aarde van het tijdschrift Forbes is opgenomen. In 1994 verkreeg hij de adellijke titel baron van koning Albert II.

Denkt u net als ik dat we belazerd worden door Reynders? Misschien toch een onderzoekje waard??

16:22 Gepost door Janice Laureyssens in Algemeen | Permalink |  Facebook |

Commentaren

zulke misdadige woekeraars worden door de eveneens woekerige king Albeir tot baron benoemd!!!

Jan Van De Straat die braaf en eerlijk is en bovendien solidair met de ongelukkige medemens zal NOOIT baron worden!

Gepost door: Jul Crappul | 16-12-08

Eén Belg Er is dan toch één Waal die werkt, en ook één Belg die met aandelen rijk is geworden...

Doe dat maar eens na.

Gepost door: Wannes | 23-12-08

De commentaren zijn gesloten.