13-01-09

Onder Erdogan herleeft Hitler terug in Turkije

www. AD.nl

aleveiten_205357dIn november 2008 betoogden Alevieten in Ankara voor godsdienstvrijheid in Turkije.


‘Tijdperk van Hitler herleeft’ <
Door MARC GUILLETISTANBOEL - De situatie in Turkije begint steeds meer te lijken ‘op het tijdperk van Hitler en Mussolini’.
Op een politiestaat waar elke criticus van de regering bang is voor de klop op de deur.

Die zware beschuldiging is afkomstig van de Turkse vereniging van rechters en openbare aanklagers als reactie op de nieuwe golf van arrestaties van gepensioneerde generaals, academici en een voormalig hoofd van de eenheid bijzondere operaties van de nationale politie.

Tijdens een huiszoeking werd bij de laatste een plan ontdekt voor de moord op twaalf bekende Turken, onder wie *alevitische leiders, kort voor de verkiezingen van maart.

Alle arrestanten zijn bekende critici van de islamitische AKP-regering van premier Erdogan. Inmiddels zijn er ruim honderd prominente Turken gearresteerd op verdenking lid te zijn van het schimmige Ergenekon-netwerk dat dit jaar een staatsgreep zou willen plegen tegen de AKP-regering die vorig jaar werd herkozen. Zowel Nobelprijswinnaar Orhan Pamuk, als premier Erdogan staan op hun dodenlijst.

Het strafrechterlijk onderzoek naar Ergenekon dient te worden afgeschermd tegen politieke beïnvloeding aangezien ‘Hitler en Mussolini de macht grepen met juridische middelen’, aldus Emin Agaoglu, hoofd van de vereniging van rechters en openbare aanklagers. Minister Shahin (Justitie) ‘dient zijn schaduw over de rechterlijke macht weg te nemen’, verklaarde hij. Shahin reageerde onmiddellijk en beschuldigde de vereniging ervan zich te gedragen als een politieke partij.

Geestverwanten van de verdachten in de politiek en de media beschuldigen de regerende AK-partij van een ‘heksenjacht’ en een wraakactie tegen al degenen die in 1997 betrokken waren bij de militaire en juridische interventie tegen de regerende islamitische Welvaartspartij, de voorloper van de AK-partij. Die partij werd later door het Constitutioneel Hof verboden.

De opwinding over de arrestaties en de groeiende polarisatie zijn begrijpelijk. Nooit eerder zijn zulke hoge militairen gearresteerd op verdenking van het smeden van een coup. Het leger heeft sinds 1960 vier staatsgrepen gepleegd. Liberale analisten noemen het proces een historische kans om de democratie in Turkije te consolideren. Oppositieleider Baykal verdedigt de Ergenekon-verdachten en moedigt de generaals aan opnieuw een staatsgreep te plegen ‘omdat de AKP het secularisme ondermijnt en er een regime à la Khomeiny voor in de plaats wil’.


* Alevieten: Alevieten zijn etnische Turken en spreken ook Turks. In tegenstelling tot de islamitische leer zijn mannen en vrouwen gelijkwaardig en kiezen ze ook zelf hun huwelijkspartners. De mens staat centraal - ieder is vrij hoe hij zijn of haar geloof belijdt. Ze bidden nauwelijks en eremoorden bestaan niet bij de Alevieten. De vrouwen dragen geen hoofddoeken. Alevieten zijn eerder westers georiënteerd. Tot een paar jaar geleden bestond er een website waarin de Alevieten, Europa waarschuwden over de ‘vijfde colonne’ en de gevaren van de islam, maar die is intussen verdwenen.
Op de 70 miljoen inwoners van Turkije zijn er minstens 20 à 25 miljoen Alevieten.

Meer info: http://users.skynet.be/wereldwijd.geloven/docs/Religies/IslamAlevieten.htm

13:03 Gepost door Janice Laureyssens in Algemeen | Permalink |  Facebook |

Commentaren

En? Geen reacties? 't Gaat wel over een Turkije dat binnenkort deel zal uitmaken van de Europse Unie en met 70 miljoen inwoners een serieuze impact zal hebben op ons westers leven.

Gepost door: Janice | 16-01-09

Wederkerig Als Turkije eu-lid wordt, krijgen niet alleen 72 milj turken vrije toegang tot europa (plus nog tientallen milj etnische turken in de buurlanden, tot de Oeiguren in China toe), maar mogen ook alle europeanen zich vrij in Turkije vestigen. Of Turkije daartegen bestand gaat zijn is twijfelachtig: in 1923 werden 1 milj Turkse Grieken gewoon 'omgewisseld' met 400 duizend turken die in Griekenland woonden, kwestie van een homogene turkse natie te worden. En dan zwijg ik nog over de armeniers en de joden. En dat terwijl de turken zelf eigenlijk een europees-aziatisch mengvolk zijn.

Gepost door: Wannes | 16-01-09

De commentaren zijn gesloten.