02-02-09

The Rubbish People - De mensen van het stort in Caïro

Ik ben zelf al een paar keer in Egypte geweest, en ik heb inderdaad de 'rubbish people' gezien.

Ongeveer 25 jaar geleden reed ik in gezelschap van een Egyptische gids door Caïro. Wat opviel in die heksenketel was de botsing tussen de geneugten van de westerse wereld vol auto's, toeristen, drukte en lawaai en daartussen de kamelen, de magere paarden en de al even uitgemergelde ezeltjes volgeladen met plastieken zakken vol rommel.

In een bepaald deel van de stad zag je niets anders en dat trok mijn aandacht omdat er zo enorm veel kinderen bij waren die blijkbaar geen school liepen. Mijn gids vertelde mij dat dit de 'rubbish people' waren, die de hele dag op de storten op zoek waren naar bruikbare dingen en voedsel. Verschrikkelijk vond ik dat, maar mijn gids leek er geen probleem mee te hebben.

Op een zeker moment wou een karretje, getrokken door een graatmagere ezel, vertrekken en het dier viel vlak voor onze auto steendood.

Omdat ik in die tijd zelf ook ezels kweekte, (ik had er toen ongeveer 22) was ik totaal over mijn toeren bij het zien van zoveel ellende voor mens en dier. Ik vroeg mijn gids mij later te komen oppikken want ik wou uitstappen en met die mensen praten.
Ik kon er echter niet bij geraken en ik mocht, ook al dacht ik er niet meteen aan op dat moment, evenmin foto’s nemen.
Even later stond mijn gids terug naast mij en zei dat ik maar beter kon instappen. Hij vertelde mij dat er een Britse organisatie in de stad was om die mensen hun dieren te helpen. Ze namen zieke ezels op om te verzorgen en ondertussen kregen die mensen andere dieren. Want zonder ezels waren ze werkloos.
Maar de eigenaars van de zieke ezels verzetten zich tegen het ophalen van hun zieke dieren en het duurt lang vooraleer ze beseffen dat het voor hun goed is en dat ze vervangdieren in de plaats krijgen, vertelde hij.

Ik ging later nog terug, maar veel was er niet veranderd. Alleen had ik de keren erna veel meer meegenomen om uit te delen, maar dat is maar een druppel op een hete plaat. Waar die mensen vandaan kwamen en waarom ze de hele dag, tot het donker wordt, op die storten zitten te ploeteren, kwam ik nooit te weten. Tot Stradi deze film in de reacties plaatste. Dit is een grote schande, maar die mensen zullen wel niet op de sympathie en steun van de 'selectief' woedende linkse menigte kunnen rekenen.
Watch Egypt's Rubbish People - Unreported World.divx in How to Videos  |  View More Free Videos Online at Veoh.com

15:06 Gepost door Janice Laureyssens in Algemeen | Permalink |  Facebook |

Commentaren

Moren Is ook al op tv geweest, BBC geloof ik. Geeft ons te denken tot wat we veroordeeld zijn als de moslims hier ooit in de meerderheid raken.

Was dat trouwens ook niet de oorzaak van de Reconquista in Spanje? De moren die zich gedroegen als pacha's en al het werk door de christenen lieten doen? Een beetje zoals nu de arabieren in de golfstaten de buitenlandse arbeiders behandelen. ("Go home Chinese")

Gepost door: Wannes | 02-02-09

Ha ja, dat heb ik ook gezien. Was dat niet in de Weg naar Mekka dat die Saoediër die Chinese gastarbeiders van straat wou? Die waren rap weg...je zou dat hier eens moeten proberen!

Gepost door: Janice | 02-02-09

Dit soort klasse discriminatie gebeurt ook nog altijd in India, je weet wel waar al onze bedrijven naartoe gaan en IT alles offshored.

Indiers spreken daar over hun eigen volk zoals wij dat nooit zelf zouden doen.

Zelfde in Roemenie, daar hebben de Roemenen geen goed woord over voor de Roma. Ze vinden dat de Roma hun reputatie kapotmaakt in het buitenland en dat het luierikken zijn. (CGKR, niet mijn woorden he) En dan druk ik mij nog beleefd uit.

En racisten, tja wie zijn de grootste slavenhandelaars van de wereld geweest....

Gepost door: Den Amerikaan | 03-02-09

De Arabieren waren inderdaad de grootste slavenhandelaars destijds, maar in bepaalde landen bestaat slavernij nog steeds. Zoals op het Arabische schiereiland, Oman, Jemen en ook Saoedi-Arabië. Maar ook in ons land.Een tijd geleden werd nog een moslimmadam gepakt omdat ze meisjes als slaven hield op een volledige bovenverdieping van een hotel. Maar wat er met haar is gebeurd weet ik niet.

Wij hebben Indische klanten gehad die slaven hadden in huis. Ze moesten in de keuken op een matje slapen, hebben geen papieren en mogen niet buiten, tenzij om met 'madam' boodschappekes te doen. Zelfs in de winter zie je ze dan schaars gekleed en op sandalen als pakezels achter hun meesteres lopen.

Dat noemen ze hier dan de 'rijkdom van de diversiteit' waaruit we kunnen leren.

Nog even vertellen dat die slaven, ook al verstonden ze zelfs geen lap engels, een pak vriendelijker waren dan hun bazen... en dat uiteraard niet alle Indiërs over slaven beschikken of zelfs maar even rijk zijn als sommige anderen.

Gepost door: Janice | 03-02-09

De commentaren zijn gesloten.