12-03-09

Weeral een bloedbad

Scholieren sterven met de pen in de hand, schrijft de Nederlandse Volkskrant . En ‘de meeste slachtoffers waren vrouwen’.
De 17-jarige dolle schutter, Tim Kretschmer heeft gisteren in Duitsland tussen de dertien en negentien mensen koelbloedig vermoord (de nieuwsberichten verschillen nogal) en uiteindelijk ook zichzelf.

Wat is er toch aan de hand tegenwoordig?? Ieder normaal denkend mens vraagt zich af ‘waarom?’ Niemand weet het.
Waar komt tegenwoordig al dat geweld vandaan? Opgekropte frustraties in de ‘maakbare everybody must be happy’maatschappij? Gewelddadige spelletjes die ze omzetten in het werkelijke leven?

In het Nieuwsblad van vandaag kwam zelfs iemand met het illustere idee dat het lag aan het feit dat er ‘geen oorlogen’ meer waren, waar jonge mannen zich eens konden uitleven. Ja, zeg!!! Je vraagt je af hoe het mogelijk is dat sommige mensen dergelijke ideeën hebben.

Deze keer ben ik het eerder eens met de strafpleiter Vermassen, sommige jongeren kunnen geen verschil maken tussen realiteit en de gewelddadige ‘games’ waarmee ze elk vrij moment, en vaak tot diep in de nacht mee bezig zijn.

Er bestaat trouwens ook een film, waarvan ik de titel ben vergeten, en die gaat over twee jongeren die na een dag en nacht gewelddadige games te hebben gespeeld, in de auto stapten en hun game voortzetten in de echte wereld. Ze reden mensen omver en schoten oude mensen en vrouwen dood. Ondertussen telden ze hun punten op…

Een tweetal jaren geleden vroeg Filip Dewinter in het parlement om die extreem gewelddadige games te verbieden, maar zoals het zo vaak gebeurt wanneer het Vlaams Belang een oplossing aanreikt, werd ook dat voorstel weggelachen.

13:49 Gepost door Janice Laureyssens in Algemeen | Permalink |  Facebook |

Commentaren

Verder zoeken U bent nog koud :-)

Gepost door: Siberx | 12-03-09

Apart Frustratie omdat men niet is wie men wenst te zijn. Een looser ipv succesvol bij vrienden en vrouwen bv. En de overtuiging dat daar niets aan te doen is. De maatschappij en vooral zichzelf haten. Maar waarom is deze golf pas in de jaren 90 ontstaan? En zou het geen idee zijn om opnieuw jongens en meisjes in aparte scholen te plaatsen? De daders zijn immers altijd jongens, zo zouden de meisjes dit lot bespaard blijven. Zij doen dit niet, omdat ze beter tegen hun verlies kunnen. En dit is geen compliment, maar een vaststelling. Hun ambities liggen (er zijn uitzonderingen) veel lager.

Gepost door: Wannes | 12-03-09

Toch logisch Kijk eens rond. Evalueer de maatschappij eens.
U zaait wat u oogst.

En die oogst bestaat af en toe uit een stel losgeslagen, vanaf hun 6 jaar overgestresseerde, objecten die misschien wel terecht weerwraak nemen op de maatschappij.

Als ik zie hoe kinderen worden opgevoed verbaasd mij dit niks. Als ze ambetant zijn zet je ze voor tv, bederf ze rot met allerlei rommel en als puntje bij paaltje komt moeten ze maar bij moemoe gaan slapen. Als dat al kan. Meestal is het in de creche. totaal geen familieliefde.

En wat gebeurt er dan als men tot die vaststelling komt?
Dan gaat men de gevolgen bestrijden ipv de oorzaken.
Wapens gebruiken, games spelen, daar ligt het allemaal aan zeggen ze dan.

Met zo weinig verstand in de maatschappij ga je nog vele losgeslagen gekken tegen komen.
Dat heb je namelijk wanneer je kinderen zo kweekt.

Och och, hoe is het toch mogelijk? Hoe komt dat toch allemaal?
Terwijl de antwoorden voor het rapen liggen.

Gepost door: Pascal | 12-03-09

Je hebt gelijk, Pascal. Maar het zou je verbazen te zien hoe jongeren vaak reageren op die gewelddadige spelletjes.

Ik heb zelf gemerkt dat mijn kleinzoon, twee jaar geleden in Miami doodsbang was dat we in de buurt van Little Havana zouden terecht komen, want hij had gezien in zijn ‘games’ dat ze daar iedereen, zonder pardon doodschoten of met een mes bewerkten. Om hem te overtuigen dat de realiteit in die games niet altijd overeen komt met de werkelijkheid, zonder hem inderdaad wel op de gevaren te wijzen van de rivaliserende bendes in die buurt, zijn we er door gereden (in sommige buurten nogal snel) en zijn we aan de rand ergens in een Latino restaurantje iets gaan eten bij enorm vriendelijke mensen. Je zag dat hem dat verbaasde.

Daarna wou hij in Miami zelf niet in een hotel logeren waar veel zwarten waren. We hebben hem gewoon moeten dwingen om binnen te gaan. We hebben daar zeer aangename gesprekken gehad met sommige mensen die uit Louisiana kwamen en met vakantie waren tijdens de ‘Mardi Gras’. Ze vertelden over de overstromingen en waren zeer geïnteresseerd om te weten waar wij vandaan kwamen.
En ik was heel blij dat ze ook tegen hem begonnen te praten zodat hij zijn angst kon overwinnen. Een angst die hij niet van thuis uit had meegekregen maar gewoon door die stomme games. Nu is dat gelukkig allemaal voorbij.

Enne, moemoe's doen het soms wel goed, hoor! In ieder geval veel beter dan die stomme creches waar kinderen maar een nummer zijn.

Gepost door: Janice | 12-03-09

Moemoe's doen het te goed :)

Als die jongen spelletjes interpreteert als echt, dan is dat misschien een probleem dat ouderen zich niet interesseren voor die spelletjes en het verschil tussen echt en fictie niet eerder duidelijk maken, dan heb je zoiets.

Maar heden meer geweld?(zoals ik 1 of ander te veel verdienend debieltje hoorde zeggen in Ter Zake) Een pak minder als je het mij vraagt(bij de autochtone jeugd toch). Vroeger werden er ook levensechte en gevaarlijke spelletjes beslecht met de blaaspijp en wat dan nog. Maar toen mocht dat nog en werd dat met een draai om de oren opgelost.
Nu mag dat niet meer. Kinderen worden vaak gedrild in het keurige ideale zoontjes profiel.
Alles kropt op en ze leren hoe zich te gedragen om probleemloos te passen in de maatschappij. Ze blijven innerlijk achter met allerlei gevoelens zoals agressie en wat nog allemaal.
Dat kan niet geuit worden, dat blijft maar draaien in die molen van boven.

En dan krijg je gekken. Veelal zeer brave mensen die vaak ook redelijk intelligent zijn.
Nogal wiedes, die hebben meer mogelijkheden om hun molen te laten draaien.

De dag van vandaag zie ik meer en meer kinderen die zich gedragen als volwassenen. Nette maniertjes, propere woordjes, perfect fittende inpassing in zijn omgeving.
Zelfs de discussies tussen vriendjes en vriendinnetjes worden gevoerd op volwassen wijze.

Doe toch allemaal eens normaal ipv zich te beschouwen als een uitzonderlijk volk.
t Zou heel wat oplossen.

Let op, wij zijn dieren. Normaal is dus niet : netjes in de pas lopen bij alles en zich gedragen alsof je het voorbeeld der maatschappij zelve bent.

Dat is namelijk abnormaal.

Gepost door: Pascal | 12-03-09

Wat ook weer niet wil zeggen dat het extreme daarvan normaal is...

Gepost door: Pascal | 12-03-09

oorzaak een verkeerde opvoeding in e verkeerde correcte politiek Gewelddadige games verbieden heeft niet veel zin maar het idee is prima ,spijtig dat het werd weggelachen uiteraard ,het kwam van het VB...idem indertijd toen FDW een avondklok wilde instellen voor minderjarigen die een stuk in de nacht op de straat rondhingen,dat werd ook naar de prullenmand verwezen.
We leven nu eenmaal in een "kan en alles mag maatschappij" er is geen respect meer, voor niks of niemand ,integendeel "we leren "haten" Ik zie niet veel verschil tussen die kinderkribbe moordenaar van bij ons en die minderjarige gek in Duitsland of een Hans van Temsche ,allemaal gedreven door haat , zieke geesten,deels producten van een "trek uwe plan" opvoeding. Weer voer voor psychiaters ,analyses ,universiteits studies ,strafpleiters en een heel legertjes van geleerde bollen met de vraag "hoe kan dat nu"...Feit is ,in mijne jonge tijd was het uitgaan aan Grote Markt ,Stadswaag nog plezant en "veilig" heden ten dage heb je als uitgaander "geluk" dat je geen pak rammel krijgt...reden "haat" ,of zomaar voor de lol...en dan schrijft een bepaalde professor ik geloof "Walravels" of zoiets ( humo van december) dat er niets aan de hand is met "jongeren" alles OK ....een lap rond de oren , een oude maar beproefde pedagogische manier van opvoeden ,inplaats van al die geleerde zever !!....er kan meer liefde zitten in een "klets" dan aan een pak geschenken....
Wat te denken over de "haat"religies die hun kinderen bewust in hun opvoeding bijbrengen dat Joden en ongelovigen in het algemeen,"varkens" en "apen" zijn ...In Irak gaat er geen dag voorbij of een product van dergelijke opvoeding blaast zich op en sleurt een hoop onschuldigen mee de dood in...ieder mens is het product van zijn of haar opvoeding...gelukkig zijn wij VB ers en geen groen rode correcten ,wij haten niet wij trachten er iets aan te doen,wij proberen tenminste,.... de anderen laten begaan en bepamperen ...wanneer de volgende slachtpartij en waar ,ik ben benieuwd ?

Daarom voel ik me thuis in Thailand ,de bouwvakkers die ik hier ,elke dag mijn woning zie voorbijgaan om 4 euro 55 tot 9 euro per DAG te gaan verdienen,wuiven me vriendelijk toe...ze denken niet , die vreemde"rotzak" heeft meer dan ik ,neen hoor, integendeel...de "beschaving" zoals wij die kennen is hier (gelukkig) nog niet doorgedrongen....

Gepost door: Rene | 12-03-09

Ja, ik ken dat, die kleine freaks die praten als volwassenen, en dan heb je weer anderen waarvan de agressie van hun gezicht druipt.

Ik denk ook wel dat kinderen die het vanaf hun babyjaren bijna zelfstandig moeten rooien, maar verder alle welvaart en luxe hebben die ze maar kunnen wensen en dus alles krijgen wat ze maar willen, op een ander gebied veel missen. Gevoelsmatig dan, zoals affectie en een warm nest waarin ze niet alleen een huis, maar een thuis vinden. Gebroken huwelijken, samengestelde huwelijken, samenwonen, twee mama's of twee papa's...

En sommigen zetten dat waarschijnlijk om in extreme agressie.

Jongeren kunnen ook geen tegenslagen meer verwerken, ze zijn het niet gewoon dat er iets kan verkeerd gaan. Omdat ze al hun hele korte leventje alles onder hun achterste geschoven kregen.

Gepost door: Janice | 13-03-09

fuck you mensen die zoals ik geboren zijn op het einde van de oorlogsjaren kregen van hun ouders nog een bepaalde waarde mee in hun opvoeding,die mensen wisten uit ervaring wat het betekende in elende en angst te leven,dat is nu allemaal verwatert,voorbijgestreeft...hoe dikwijls heb ik moeten horen zelfs als "politie-agent" fuck you.

Gepost door: Rene | 13-03-09

Ik sluit me aan bij de reacties van de andere lezers. Volgens mij komt het erop neer dat er in de opvoeding teveel aandacht wordt besteed aan het materiële (het uiterlijk, studeren, een goede job vinden) en teweinig aan het niet-materiële (leren tevreden zijn met het eenvoudige, leren verliezen, echte vriendschap...). De eerste na-oorlogse generatie zorgde nog voor een hoop welvaart (waarvoor dank, en dat is echt gemeend), maar daarna gegon de samenleving sneller en sneller te veranderen. We leven nu in een overvol land, de autowegen slibben dicht en we lopen onszelf voorbij: van werk naar sportclub, van sportclub naar avondschool, van avondschool naar huis, dan e-mails nog nazien en ondertussen ook nog eens kinderen opvoeden als die er zijn. Die kinderen krijgen alles wat ze maar willen: een overvloed aan spullen wacht op ons in de winkels. Veel geld gaat naar de meest onnodige zaken. Om dat te kunnen betalen gaan sommigen bijklussen, anderen kijken aan tegen een torenhoge schuldenberg. Zeer veel kinderen (buiten de uitzonderingen) krijgen ook geen idealen meer mee, laat staan voorbeelden om naar op te kijken. Hoeveel verhalen heb ik al gehoord de laatste jaren van ouders die maar hoeren en boeren en die op reis gaan terwijl hun kinderen thuis moeten blijven. Echte helden kennen we niet meer: enkel maar verwijfde of gedrogeerde rock- en pophelden en idem sporthelden. Er is geen referentiekader meer. Iedereen doet zijn zin, want dit is de pretmaatschappij. We denken dat we vrij zijn, maar hoevelen zijn er niet de slaaf geworden van hun verlangens? De wereld draait zot: de meest labiele personen begeven het. De tol van de zogenaamde vooruitgang.

En hoe onaangenaam het ook klinkt: die lezersbrief uit het 'Nieuwsblad' is zo gek nog niet. Agressie is nu eenmaal eigen aan de mens, bij de ene al wat meer dan bij de andere, dus is het normaal dat er een uitweg voor moet zijn. Denk aan de Eerste Wereldoorlog: mannen uit heel Europa (niet alleen uit Duitsland) trokken juichend en zingend ten strijde. De oorlog werd als bevrijdend aanzien, iets als een goed onweer, waarna de lucht weer zuiver is. De jaren voor de oorlog werden aanzien als saai en vervelend, omdat er werkelijk niets gebeurde.

Ik moet hier ook denken aan een boek van Desmond Morris waarin hij het voetbalspel omschrijft als een oorlog tussen twee stammen, met hun eigen kleuren, rituelen en liederen. Wat is hooliganisme meer dan een overvloed aan agressie dat een uitweg zoekt? Wat is dat meer dan een voortzetting van de vroegere gevechten van buurt tegen buurt (die van't Kiel tegen die van Deurne-Noord)?

Mijn conclusie is: vrede is een tijd van verveling. Agressie vind geen uitweg. Dus moeten er uitwegen gevonden worden. De nadruk bij opvoeding zou veel meer moeten liggen bij lichamelijke activiteiten zoals sport, jeugdbeweging, legerdienst en handenarbeid. Alles liefst in de buitenlucht.

En wat minder nadruk leggen op uiterlijke schijn.

Gepost door: Willem | 13-03-09

En dan heb ik het nog niet eens gehad over de gsm, dat duivelse toestel waardoor je altijd en overal bereikbaar bent (je kan het ook afzetten natuurlijk), zodat je nog meer opgejaagd geraakt.

En relativeren helpt ook altijd natuurlijk! Stress op het werk? Wees blij als je kàn gaan werken! Hoeveel mensen zijn hun job al verloren met de crisis? Hoeveel mensen kunnen niet gaan werken omdat ze lijden aan één of andere vreselijke ziekte? Dàt is pas erg! Zolang je werk hebt en een dak boven je hoofd mag je jezelf gelukkig prijzen. Alle andere materiële rijkdom is luxe. Echte tevredenheid zit in niet-materiële dingen.

Gepost door: Willem | 13-03-09

Helemaal akkoord.

Gepost door: Janice | 13-03-09

Bijna altijd ben ik het met je eens Janice, maar nu even niet. Ik geloof er namelijk geen bal van dat gewelddadige games hier aan de basis liggen, en ik ben dan nog niet eens een gamer. Zoals zo vaak zijn de games maar een stok om een hond meer te kunnen slaan. Het probleem zit dieper, in het verlies van normen en waarden in een maatschappij. Over de 'alles kan, alles mag, niets moet' mentaliteit. Over de 'ik heb rechten, maar geen plichten' visie...

Wist je trouwens dat net Duitsland juist één van de strengste landen in Europa is mbt tot het verkopen van gewelddadige games? Als ze te gewelddadig worden bevonden, dan worden ze ofwel verboden, ofwel worden de makers van de games verplicht aanpassingen te doen aan het spel voordat het op de Duitse markt komt. Bijvoorbeel in een first person shooter worden dan geen mensen meer afgeknald maar zombies of robots, en is het bloed niet langer meer rood gekleurd, maar groen...
Dat dit weer zo'n flutoplossing is voor een probleem waarvan games in feite hoogstens een symptoom zijn, maar zeker niet de reden, toont de zaak van Tim Kretschmer nu wel toch aan. Dat het dan nog net in Duitsland gebeurt, ondanks hun 'extra maatregelen' maakt het dan wel dubbel zo wrang.

Gepost door: Percy | 13-03-09

Ja, het zal wel alles bij elkaar zijn. Je hebt gelijk en Willem uiteraard ook, maar toch denk ik dat labiele jongeren alle realiteitsgevoel kwijtspelen met dat soort games en hun slapeloze nachten.

Vandaag stond in de krant dat hij ook de hele nacht doorspeelde.

Iemand die niet slaapt wordt tenslotte ook gek na een tijdje, met of zonder games.

Gepost door: Janice | 13-03-09

Daar heb je dan weer gelijk in Janice, maar heb je er enige idee van hoe veel zo'n games gespeeld worden? Door MILJOENEN! En heel af en toe draait er dan eens eentje door. Is dat dan de schuld van die games? Dat denk ik niet, zonder die games was die ook wel doorgedraaid. Je kan toch niet iets gaan verbieden wat zovele mensen plezier verschaft omdat het door één zwakke geest zo nu en dan (heel uitzonderlijk dus - gelukkig maar) zou kunnen worden aangewend op een manier waarvoor het helemaal nooit bedoeld is?

Dan kan je zowel alle messen gaan verbieden, want nu en dan wordt er wel eens iemand mee neergestoken. Dit terwijl er dagelijks tientallen miljoenen messen op de correcte manier gebruikt worden, namelijk als een handige 'tool' om het eten mee te versnijden.

Kort samengevat: het heeft geen enkel nut om iets van algemeen nut te gaan verbieden omdat het mogelijks een zwakzinnige zou kunnen aanzetten (of gebruiken) tot zaken waarvoor het nooit bedoeld geweest is. Die personen zelf zijn het probleem, niet de voorwerpen en in dit geval, niet de games.

Drama's gebeuren nu eenmaal. En ja, ze zijn telkens schrijnend en hadden nooit mogen gebeuren. Maar ze gebeuren wel, en zijn niet tegen te gaan. Ook niet als je alle games, gewelddadige films, auto's, voorwerpen die als wapen kunnen gebruikt worden maar er niet voor bedoeld zijn, etc. gaat verbieden... Het is niet meer dan menselijk dat de mensen in de verwerking van hun leed, in een poging de daad te begrijpen, telkens een 'zwart schaap' zoeken als reden voor zo'n drama's (in dit geval zijn dit dus de games - Vroeger waren het bepaalde muziekgenres, of platen die 'verborgen booschappen' hadden als ze achteruit werden afgespeeld...) maar men moet uitkijken dat men daarmee, met zo'n halfslachtig en snel-snel genomen maatregelen uiteindelijk niet meer schade aanricht dan goed doet. Dat heeft bijvoorbeeld ook de nieuwe wapenwet aangetoond. Het enige dat die voor gevolg heeft gehad, is dat een brave burger geen wapens meer in huis heeft om zich te verdedigen tegen het schorriemorrie die zich hier uiteraard geen fluit van aantrekt en vrolijk met de wapens verder doet, zich steeds minder in de weg gelegd voelend... dat was ook een kortzichtige, haast hysterische reactie op een daad van één enkele gek...

Gepost door: Percy | 13-03-09

De commentaren zijn gesloten.