23-03-09

Uitverkoop Borgerhouts erfgoed

1961-1235400227795_d2_newBorgerhout verkoopt het reuzenhuis op de Turnhoutsebaan dat tot 1889 het gemeentehuis was van Borgerhout. Dit is niet alleen zeer jammer maar een echte schande. Binnenkort heeft Borgerhout niets meer authentiek.

Het probleem is dat Borgerhout niet over de nodige financiële middelen beschikt om het gebouw te onderhouden en het stadsbestuur van Antwerpen, als eigenaar is van het patrimonium, het gebouw jarenlang liet leegstaan en verkommeren. Het gebouw dat dateert uit 1833 wordt nu te koop aangeboden voor een luttel minimumbod van 250.000 euro. Het gebouw werd nooit als beschermd erfgoed genoteerd, nochtans vraagt de verkoper Vespa om de gevel als waardevol stadsgezicht te vrijwaren ‘gezien het bijzonder erfgoedkarakter’.

Borgerhout heeft echter een rijke geschiedenis en men zou er heemkunde kunnen in onderbrengen. Met, om geld in het laatje te krijgen, eventueel een kleine cafetaria. In Engeland doet men dat in het graafschap Kent ook vaak.
Een heemkundig museum zou waarschijnlijk minder kosten dan de vele euro’s die nu voor andere, en minder interessante projecten over de balk worden gegooid.

De Heemkundige Kring Borgerhout heeft een spoedbeschermingsdossier ingediend om het Reuzenhuis alsnog tot beschermd monument te verheffen. Dat zal een verkoop waarschijnlijk niet kunnen verhinderen, maar misschien wel de voorwaarden. In ieder geval zal daar vanavond op de districtsraad en de gemeenteraad nog een hartig woordje over gesproken worden.


Verkoopsadvertentie

15:58 Gepost door Janice Laureyssens in Algemeen | Permalink |  Facebook |

Commentaren

Dubbele Het lijkt mij wel een huis 'groot van buiten, maar klein van binnen', maar voor minder als het dubbele zie ik het toch niet vertrekken.

Gepost door: Wannes | 23-03-09

Het werd gisteren een eerder emotionele districtsraad. Toch zijn we het er allemaal over eens geworden dat we met alle middelen moeten proberen het Reuzenhuis te behouden en vragen we aan de stad om de eventuele verkoop uit te stellen tot de volgende legislatuur in de hoop ondertussen een oplossing te vinden.
Het grootste probleem om het te behouden zijn de kosten. Vooral de installatie van een lift (verplicht door de wet voor gehandicapten). De kosten voor een lift en opknappen zouden bijna op het dubbele van de verkoopprijs komen.

Gepost door: Janice | 24-03-09

Idioot Wat een idiote wet dat alle overheidsgebouwen een lift moeten hebben voor als er eens een rolstoel passeert. Dat er een minimum aan evenredigheid moet bestaan tussen kosten en baten daar hebben ze in Belgie nog nooit van gehoord. Geen wonder dat we het meest failliete westerse land zijn, en het wordt nog erger hoor ik vandaag. Wij zijn (gelukkig) geen land van gehandicapten, en daar mag ook eens rekening mee worden gehouden. Maar overdrijven is nu eenmaal een sterk punt van ons.

Gepost door: Wannes | 24-03-09

't Ja, niets aan te doen. Het is nu eenmaal zo.

Gepost door: Janice | 25-03-09

Sluwe aannemers Een mooi vb van hoe de overheid, en dus de belastingbetaler, opgelicht wordt door de sluwe aannemers lijkt mij wel het zwemdok in de Veldstraat in Antwerpen. 20 miljoen euro aub voor nieuwe tegeltjes en vers water! De oorspronkelijke contractprijs was al een veelvoud van wat zelfs de grootste pessimist ooit voor mogelijk had gehouden, dank zij het systeem der meerprijzen en de laksheid der overheid ('t is toch hun geld niet) is daar nog eens 8 milj bijgekomen. Chapeau voor die aannemer.

Gepost door: Wannes | 25-03-09

Ja, maar 't Stad wou 'speciaal gebakken tegeltjes' inplaats van gewone...

Gepost door: Janice | 01-04-09

Urbanus Ik zie dat Urbanus er net zo over denkt als ik: "Maar als je over het geknoei van justitie en de huidige kabinetten leest, besef je dat ons belastinggeld veelal verkwist wordt aan decadentie en onkunde. De helft van onze belastingen is volgens mij pure plundering”.

Speciale tegeltjes of niet, het geheel (de hamman) trekt op niets op de journaalbeelden. En de prijs dierven ze er uit eerlijke schaamte zelfs niet bijzeggen op de vrt.

Gepost door: Wannes | 01-04-09

De commentaren zijn gesloten.