06-04-09

Boekver(br)an(d)ning door de neo nationaal socialisten

Het artikel staat vandaag in de Standaard en werd geschreven door Bart Brinckman. Ik geef het hier integraal weer, want er hoeft geen commentaar bij:

“De Groene Waterman, een Antwerpse boekhandel in handen van Uitgeverij Epo, haalde de biografie François Mitterrand van de auteur Vincent Gounod uit de rekken. Gounod blijkt een pseudoniem te zijn van Koen Dillen, europarlementslid voor Vlaams Belang. De boekenwinkel gaat er al jaren prat op dat de pennenvruchten van Belangers er niet welkom zijn.

Toch is de boycot merkwaardig. François Mitterrand is helemaal geen extreemrechts schotschrift, maar een uiterst gedetailleerde, wetenschappelijke biografie die de positieve recensies aan elkaar rijgt. VPRO-radio, Klara, NRC... allen haalden ze de superlatieven boven. Toegegeven, niet iedereen was vooraf op de hoogte van de identiteit van de auteur.

In een gesprek met De Standaard beaamt Dillen dat hij niet gelukkig was met het uitlekken van zijn identiteit, juist omdat hij deze reacties wilde vermijden. Aan de andere kant blijft elke aandacht welkom. 'Misschien gaan nu ook mensen uit sympathie het boek kopen. Het onderwerp ligt niet voor de hand. Bovendien gaat het om een duur boek.'

Dillen kreeg zijn fascinatie voor de Franse politiek en geschiedenis van zijn vader (Belangstichter Karel Dillen, red.) mee. Tijdens zijn studies vertaler-tolk raakte hij begeesterd door zijn hoogleraar Franse letterkunde George Adé. Al vijftien jaar schrijft hij voor 't Pallieterke een wekelijkse 'brief' over de Franse politiek. Onder het pseudoniem Maarten van der Roest schreef hij twee jaar geleden een succesvolle biografie over Nicolas Sarkozy.

De auteur bood het manuscript van François Mitterrand anoniem aan bij de Nederlandse uitgeverij Aspekt. Zijn ware identiteit stond een publicatie niet in de weg. Volgens Dillen gaan Nederlanders meer volwassen om met politieke tegenstanders. 'Pim Fortuyn heeft daar echt voor een trendbreuk gezorgd. Ook Geert Wilders, die verder gaat dan Vlaams Belang, kan er op meer respect rekenen.'

'De zelfverklaarde intellectuelen spreken vol afschuw over boekverbrandingen in het nationaal-socialistische Duitsland, maar blijken in de praktijk een goede leerling van dat systeem', schrijft hij in een open brief aan De Groene Waterman. 'Anno 2009 worden boeken van politieke tegenstanders zelfs niet meer verbrand, ze worden gewoon niet uitgegeven.'

Hij hoopt dat er in Vlaanderen nog intellectuelen rondlopen om deze 'dwaze censuur' en de 'hedendaagse brandstapels' aan te klagen.


© 2009 Corelio

Publicatie: De Standaard / Vlaams-Brabant/Brussel West-Vlaanderen Antwerpen Oost-Vlaanderen Limburg Nationaal
Publicatiedatum: maandag 06 april 2009

LEES OOK POLITIEK.NET

11:24 Gepost door Janice Laureyssens in Algemeen | Permalink |  Facebook |

Commentaren

Geweld En die Linkse Ratten, dat zijn dus de mensen die anderen onverdraagzaamheid verwijten...Geweld en intolerantie, de twee hoofdkenmerken van Links en hun bondgenoten, de moslims.

Gepost door: Wannes | 06-04-09

@ Beste Wannes. Ter herinnering: een paar jaar geleden werd hier in de pers een fenominabele nieuwe zanggodin ontdekt; ze droeg de naam Biba Binoche.
Radio Donna draaide haar liedje 4-5maal daags en Leen Demaré prees haar de wolken in, totdat...er een clip gemaakt werd waarbij de gemaskerde Biba een "matchke" aanging met Bernard Vandamme, de Europese catchkampioen.
Na de stoeipartij deed ze haar "loupje" af...grote consternatie, want die grote "ster" bleek Betty Owczareck (van Big Brother) te zijn.
NOOIT werd dat plaatje meer gedraaid !!!
Koen Dillen krijgt nu van hetzelfde laken een broek; terwijl hij eerst ook schitterende commentaren kreeg.
De discriminatiedeur draait maar steeds in dezelfde richting. Grrrr.

Gepost door: Victor Van Vosselaer | 07-04-09

oops, mijn schuld?? Hopelijk ben ik niet verantwoordelijk hiervoor ;-)

Gepost door: Bernard Vandamme | 24-12-09

De commentaren zijn gesloten.