11-05-09

Franse greep op onze energiemarkt nog groter

2007-06-02%2014-15-16

Foto: http://www.windmolensite.be/

Waarschijnlijk zullen de meeste mensen het zoveelste huwelijk van Lotti veel belangrijker vinden dan de uitverkoop onze Belgische energiemarkt aan Frankrijk, maar toch is het iets om over wakker te liggen. Want Frankrijk versterkt haar greep op onze energiemarkt nog maar eens door een dikke vinger in de pap te krijgen bij Electrabel. De vrees bestaat dat de aandeelhouders in ons land de moed verliezen en hun aandelen zullen verkopen.

“SPE , de enige Belgische uitdager van formaat voor Electrabel, dreigt over te gaan in Franse handen. Die stap leidt tot zure oprispingen bij de verdedigers van een geliberaliseerde energiemarkt met effectieve concurrentie tussen een groot aantal spelers. Dat de beslissing wordt genomen in buitenlandse hoofdkantoren toont aan dat België nog bitter weinig te zeggen heeft over zijn energiemarkt.”, schrijft De Tijd vandaag.

De redactie:

“SPE Luminus is met 1,5 miljoen klanten de tweede leverancier van elektriciteit en aardgas in België na Electrabel. 49% van het kapitaal is in handen van Belgische investeerders en holdings, waaronder Dexia en Ethias.

De overige 51% komt dus nu bij EDF, dat voor 84% in handen is van de Franse staat. Die bezit ook nog eens 35% van GDF Suez, het moederbedrijf van Electrabel.

De nieuwe deal versterkt dus de toch al erg grote Franse greep op de Belgische energiemarkt. Parijs heeft nu een vinger in de pap in zowel Electrabel als zijn belangrijkste rivaal SPE. Critici vrezen dat de toch al beperkte vrije energiemarkt in ons land verder zal uithollen.”


België heeft nauwelijks nog controle over haar eigen energiebeheer dank zij de liberalisering van de energiemarkt, zonder dat er werkelijk concurrenten op de energiemarkt zijn. Alles is nog ondergeschikt aan Electrabel en dan kan men toch moeilijk over ‘liberalisering’ spreken.Als de overheid nu wil ingrijpen, moet ze eerst en vooral voor zorgen dat bedrijven ook werkelijk kunnen concurreren en kunnen werken met leveranciers naar hun keuze.

Ik was geen voorstander van 'een windmolen in elke tuin', maar het ziet er naar uit dat we binnenkort geen andere optie meer zullen hebben dan zelf te zorgen voor onze elektriciteit. Dat Europa in grote mate afhangt van energieleveringen uit het buitenland is een riskant ondernemen, dat hebben heel wat mensen onlangs nog mogen ervaren.

Russengas

12:31 Gepost door Janice Laureyssens in Algemeen | Permalink |  Facebook |

Commentaren

kmo Niet alleen onze energievoorziening, nagenoeg onze ganse bedrijfswereld, op wat kmo's na, is in vreemde handen (gekomen)

Gepost door: Wannes | 11-05-09

Krak En in Engeland is het krak hetzelfde: daar hebben ze ook hun kerncentrales verpatst aan EDF.

Gepost door: Wannes | 11-05-09

Ja, ik heb het gelezen in De Tijd

Gepost door: Janice | 11-05-09

De commentaren zijn gesloten.