13-05-09

Leve de verzorgingsstaat!

Soms heb ik het gevoel dat de media het jammer vindt dat de recessie, net al de varkensgriep, niet erger is, dan ze nu is.
Want laten we eerlijk zijn. Ik denk dat de recessie de mensen voor een groot deel aangepraat wordt en de bevolking daardoor een afwachtende houding gaat aannemen. Ze laten het geld minder gemakkelijk rollen. Ze kopen minder dingen die ze niet echt nodig hebben en wachten nog even af om een reis vast te leggen. ‘t Is trouwens in heel wat landen bijzonder onveilig of/en misschien worden de reizen nog wat goedkoper.

Anderen profiteren dan weer van de situatie om voor hun bedrijf, dat al tientallen jaren kampt met slechte cijfers en zware verliezen door overproductie en werken met geld van de bank, staatssteun te vragen.
Steun die kleine KMO’s of zelfstandigen niet moeten verwachten wanneer het bij hen slecht draait of ze de deuren moeten sluiten.

Ik weet het niet, maar soms heb ik dus echt het gevoel dat alles fel overtrokken is. In onze zaak draait alles nog prima, en diegenen die slecht betalen, betaalden vroeger, zonder recessie, ook slecht.

Wanneer ik bijvoorbeeld naar een shoppingcenter ga, of op een zondag eens in Hulst ga wandelen, zie ik de mensen massa’s geld uitgeven. Recessie? Niets van te merken.

Colruyt klaagt nu ook dat ze minder verkopen, maar zou het niet kunnen dat ze klanten hebben verloren omdat ze een uitgebreid assortiment halalvoedsel te koop aanbieden? Ik ga er in ieder geval niet meer naartoe. Wie dierenleed ondersteunt, moet niet meer op mijn steun rekenen. Bovendien zijn de waren in de Nederlandse supermarkten goedkoper en trekken dus heel wat ‘belgen’ op zondag daarheen om met volgeladen karretjes terug huiswaarts te keren.

Vakbonden trekken zich trouwens ook niets aan van jobs die dreigen verloren te gaan. Zij zetten hun leden gedurig aan tot staken. Eigenaardig, want na de recente ontslagen in de auto-industrie, moeten er toch mensen staan aanschuiven om jobs van werkonwilligen over te nemen? En, als het zo slecht gaat, waarom vinden ze bij De Lijn, de NMBS en vooral bij heel wat KMO’s geen personeel?

Daar zou ik wel graag eens een antwoord op hebben, want wie een loodgieter of een elektricien nodig heeft krijgt steeds hetzelfde antwoord. Wachten, want hij vindt geen personeel!
Leve de ‘verzorgingsstaat’!!

11:10 Gepost door Janice Laureyssens in Algemeen | Permalink |  Facebook |

Commentaren

Ik werk in de toelevering van Ford Genk.Wij werken nog 60% vd normale tijd.Mijn "normaal" loon ligt iets hoger dan het gemiddeld pensioen in de privé en de helft lager dan een ambtenarenpensioen.Wij autochtonen worden al jaren in concurrentie gebracht met nieuwkomers en oostblokkers die positief gediscrimineerd worden.Bij ons zit de crisis niet tussen de oren.
75% vd actieven verdienen minder dan 1.500 Euro per maand netto.Diegenen die niet te lijden hebben vd crisis zijn politici en andere uitkeringstrekkers waarvan er meer dan 4.000.000 zijn. 1.000.000 ambtenaren, 1.200.000 werklozen, 2.200.000 gepensioneerden, honderdduizenden "ziekekassers" etc. Zij hebben "vastheid van betrekking" en loon. Mijn loon is echter een pak minder dan een half jaar geleden en toen kwam deze gewone besteder al met moeit rond.Inderdaad, het zit tussen mijn oren, die crisis!

Gepost door: Anoniem | 13-05-09

Tiens, en nog geen week geleden werd bekend dat Colruyt steeds geliefder werd bij de mensen

(http://www.standaard.be/Artikel/Detail.aspx?artikelId=DMF07052009_058&ref=nieuwsoverzicht)

En dat die populariteit zich ook doorzet in een een steeds stijgend marktaandeel.

http://www.standaard.be/Artikel/Detail.aspx?artikelId=DMF07052009_058&ref=nieuwsoverzicht

Of verwart u Colruyt nu met het tanende Carrefour?

Gepost door: 1MT | 13-05-09

Die laatste link moet deze zijn:

http://www.standaard.be/Artikel/Detail.aspx?artikelId=CC29S4GV&kanaalid=11

Gepost door: 1MT | 13-05-09

goe bezig Ja, goe bezig, Janice!
Tis van uw collegas dat ge't moet hebben.
Het water staat mij en andere middenstanders aan de lippen en gij komt hier een beetje vertellen dat er feitelijk niets aan de hand is.
Ja en maak tegelijk ook nog maar wat reclame voor die grote shoppingcentra die de markt verkl. en daar bovenop ook nog eens voor de Hollanders waar al die grensbewoners naartoe lopen.
Tis van uw "eigen volk" dat ge't moet hebben zeker?
Ge zijt wreed wel bedankt en ik zal op 6 juni ook ne keer aan u denken. Naar mijn stem kunt ge nu wel fluiten hoor.

Gepost door: Thierry VDW | 13-05-09

T'is waar Inderdaad, ik denk dat de crissis erin gepraat is .
Maar dat heeft een crissis veroorzaakt uiteraard .
Want de gewone burger ervaart het wel .

Gepost door: Siberx | 13-05-09

Schiten op de pianist Ik maak toch geen reclame voor de shoppingcentra? Ik ben bijvoorbeeld nog nooit in Wijnegem binnen geweest. Ik ga veel liever naar een winkel waar de verkoper nog de baas is. Ik moest stalen gaan afgeven in het shoppingcenter in Sint-Niklaas en ik meld hier gewoon wat ik zag. En dat is, dat de mensen wel nog geld uitgeven, maar aan andere zaken, zoals kledij, GSM's, en winkels met videospelletjes of elektrische apparatuur.

En dat de mensen naar Holland trekken is ook waar, dat is geen reclame maken, maar gewoon de feiten weergeven zoals ze zijn.
En dat ligt niet aan mij, maar aan diegenen die de mensen dagelijks bang maken in de media en door de veel te hoge belastingen en taksen die de prijzen hier de hoogte induwen.

Ik zeg hier dus vooral dat de mensen bang worden gemaakt en daardoor minder gaan kopen, en wie voelt dat eerst? Middenstanders zoals jij. De mensen weten niet goed wat te doen omdat je in tegenstelling tot andere landen, steeds weer hoort dat het ergste nog moet komen.

In Nederland zegt men in het nieuws, dat het ergste voorbij is.

Ook al merken veel mensen zelf niets van de recessie, ze wachten af!!!

En beste Thierry, daarom staat het water aan de lippen van sommige middenstanders. De mensen worden dagelijks bang gemaakt voor wat nog moet komen.

Ik schreef trouwens: "Steun … die de kleine KMO’s of zelfstandigen niet moeten verwachten wanneer het bij hen slecht draait of ze de deuren moeten sluiten."Dat het in de horeca slechter gaat is ook een feit, maar dat ligt ook aan het rookverbod en omdat er minder alcoholische dranken verkocht worden. Een verbod op roken waarvan men zegt dat Europa het voorschrijft, maar waar elk land uiteindelijk zelf mag over beslissen of ze het uitvoeren of niet, heb ik onlangs gehoord.

Wat ik zeg over GM is ook niet nieuw. Ik weet uit goede bron, (familie die daar jaren heeft gewerkt), dat er al tientallen jaren problemen bestaan en dat de mensen al heel lang bang zijn hun job te verliezen. De Astra ging hun redden, maar je ziet toch ook dat het rekken is? Als ze de auto-industrie willen redden, dan moeten ze geen hulp uit het buitenland verwachten, want die zorgen ook voor ‘eigen volk eerst’. Het enige wat ze kunnen doen is zelf een auto-industrie uitbouwen in de bestaande fabriek, die meer gericht is op milieuvriendelijke wagens met bijvoorbeeld biodiesel. Ik ken daar niet veel van, maar dit is toch meer toekomstgericht, denk ik. Een soort stadswagentjes.

Ik denk dat heel wat bedrijven, zoals o.a. ook Bekaert, nu profiteren van de recessie om mensen af te danken zonder de eventuele problemen te kennen die ze anders wel zouden hebben gehad. Waarom denk je dat ze overal werken met contractuelen? Omdat ze die moeiteloos kunnen afdanken, bij andere werknemers kan dat niet en het zijn nu net die contractuelen, die ondertussen al allemaal werden afgedankt, ook bij Volvo. Dank de vakbonden daar maar voor!

Want uiteindelijk danken sommige multinationals niet af omdat het slechter gaat, maar omdat ze naar China zijn getrokken vanwege de lage lonen, zoals bvb. Bekaert.


Ik zeg ook niet dat er niets aan de hand is, ik zegt dat het overroepen is en dat de mensen daardoor niets meer kopen. Ze wachten af.

En als gevolg daarvan gaat onze economie nog meer achteruit, waarvan jij en nog veel meer kleinere bedrijven en middenstanders het slachtoffer worden of nog zullen worden. Wij merken het nog niet, maar je weet dat wanneer je een bedrijf hebt, alles kan veranderen in amper een paar maanden tijd.

Bovendien zijn er veel te veel mensen (en daarom niet meteen het 'eigen volk') die leven op de kosten van de staat, en dat is ook niet nieuw, dat is al jaren aan de gang en de massa die leeft van steun groeit nog steeds. Wat ooit werd uitgevonden voor 'het eigen volk' in tijden van nood, wordt nu opgesoupeerd door mensen die er nooit voor gewerkt hebben.

Het 'eigen volk' heeft er wel voor gewerkt en afgedragen. En als er dan afdankingen gebeuren, zijn zij de eersten die er moeten kunnen op bouwen.

Jullie schieten hier gewoon op de boodschapper. Schiet op diegene die het hier erger voelbaar gemaakt heeft dan in andere landen. Verhofstadt en zijn kliek bijvoorbeeld…

Gepost door: Janice | 13-05-09

Siberix dat is het nu net wat ik bedoel.

Gepost door: Janice | 13-05-09

typisch Kijk dat vindt ik nu weer eens typisch zie. Ik heb jullie lang geloofd en ik heb jaren lang voor jullie gekozen maar ik geloof julie niet meer.Er komt daar maar een muziekje uit: tis altijd het schuld van de anderen. T'zijn de vremde die het gedaan hebben of de vakbonden of de tseven, maar nooit hoor ik eens een deftige oplossing. Ja staan schreewen aan de zijkant dat kunnen jullie goed. Maar het is niet zo simpel, dat geloof ik niet. Jullie zouden het wel oplossen met al die vremde buiten te steken. Alsof die niets kopen en alsof die niet werken. En alsof het alleen maar de buitenlanders zijn die aan den dop staan. Als ik mannen grachten zie graven voor het water of de electriciteit zijn dat altijd bruine of zwarte mannen. Ons "eigen volk" is daar te schoon voor zeker? Jullie spelen nu gewoon op de crisis - dat is een schone zaak voor jullie want dan kan je weer met modder smijten zonder iets op te lossen. Hoelang is het nu al dat ze u buiten de regering houden? Zoud ge niet beter eens een beetje kalmer zijn en een beetje redelijker en een beetje minder racistisch? Dan zou je misschien ook eens mogen meedoen en kunnen bewijzen dat ge het wel kunt. Maar ik geloof niet dat ge het kunt. Ge zijt precies benauwd om eraan te beginnen en daarom blijft ge maar schelden en de vremde uitmaken zodat de andere u er zeker niet zouden bijpakken. Dat website hier is het schoonste bewijs: zo spreekt ge toch niet over mensen hé.
Het is allemaal zo simpel niet zoals ge hierboven schrijft, dat geloof ik nooit. En het is daarom dat ik uw kliekske van het Vlaams Blok niet meer betrouw. Kzal dus de eerste keer in héél lang niet het bolleke va het VB kleuren, want het is toch geen avance.

Gepost door: Thierry VDW | 14-05-09

Die mannen die je ziet werken op straat zijn Turken, geen Arabieren of Maghrebijnen. Vraag het hen zelf, dan weet je het. Bovendien is de term' bruin mannen' iets dat ik NOOIT gebruik. Je verwart waarschijnlijk de reacties met wat ik zelf schrijf.

En daarbij, ga kijken in Borgerhout, Hoboken, Molenbeek en nog veel andere gemeenten en je ziet een heel ander beeld. Mannen in lange gewaden wandelend door de straten, of in theehuizen, waar ze de hele dag niets anders doen dan met elkaar wat zitten babbelen terwijl andere mensen op het werk zijn. En vrouwen, niet alleen met hoofddoeken, maar helemaal gehuld in zwarte lange kleren, zelfs met zwarte handschoenen en helemaal gesluierd op de ogen na.

Denk je nu echt dat die mensen werken of werk zoeken? Wie gaat die zo aannemen? Jij?
En dan de vele illegalen die hier rondlopen, die wel geld krijgen maar waar zich verder niemand iets van aantrekt. Is dat humaan? Ik denk het niet! Het zou veel humaner zijn als ze geholpen worden in de landen van herkomst. Niet door geld te geven aan de tirannieke en corrupte leiders, die het geld niet gebruiken voor de arme bevolking omdat anders de geldstroom vanuit het westen ophoudt, maar door zelf scholen, klinieken en huizen te bouwen. Door watervoorzieningen aan te leggen en voor elektriciteit te zorgen. Door ze te leren hoe ze voor eigen voedsel moeten zorgen etc?...
Maar ik vrees dat al diegenen die zo graag roepen dat 'wij' de racisten zijn, zich nog niet teveel aantrekken over hoe die mensen ginder moeten leven. Verwijt ik hen dat ze proberen naar hier te komen? Nee, ik verwijt de regering!!! Ik verwijt Europa!!!
Dus ja, ik heb kritiek, en veel kritiek.
Maar dat is natuurlijk racisme in jouw ogen, net als mijn blog hier.

Oke, dan is dat maar zo. Wij betalen zoveel belastingen als wat sommige mensen op een heel jaar verdienen, dan vind ik dat ik wel mijn zegje mag doen over wat ze met dat geld aanvangen.

Ik betaal ook niet graag de veel te hoge weddes voor politici die er meestal niets voor doen, en meestal niet aanwzig zijn, zoals nog maar pas in de krant stond. Maar het zijn wel diegenen die staan te krijsen dat het VB aan de kant staat te roepen, terwijl ze zelf, om aan de macht te kunnen blijven, rond de oppositie een stevige schutskring hebben gelegd.

Ik sta niet aan de kant te roepen, en jij praat gewoon de socialisten na. Ik geef oplossingen, maar blijkbaar wil je het niet zien en niet horen.

Laat die mensen eerst en vooral Nedelands leren, en dat ze zich kleden in gewone kleren, dan zullen ze ook werk vinden.

Je zegt dat je middenstander bent. Ik weet niet wat je doet en of je al dan niet personeel hebt. Wel, wij wel.
En bij ons heeft een Marokkaan en een Kosovaar gewerkt. En waarom? Omdat ze gewoon deden wat ze horen te doen...zich aanpassen, collegiaal omgaan met de anderen, stipt op tijd beginnen en vriendelijk zijn tegn de klanten. Wij vragen niet of ze moslim zijn of niet, maar aparte gebedsruimtes krijgen ze niet, en vijf maal per dag stoppen met werken om te bidden kan ook niet. Geen religie op het werk. Aanvaarden ze dat, dan hebben wij er geen probleem mee.

Ik spreek trouwens niet 'zo' over mensen, ik spreek wel 'zo' over de islam. Eén van de meest gevaarlijke doctrines die er bestaan. Maar dat zal je binnen een jaar of tien wel beseffen als je het nu nog niet weet. Want dan komen de 'jongeren' die nu door de koranscholen werden gevormd...

Wat die oplossingen betreft? Uiteraard lees je niets in de kranten over wat het VB doet of voorstelt. Het is wel zo dat ze al decennialang hun stempel drukken op het beleid. Wie had ooit gedacht dat een partij als de CD&V de verkiezingen zou winnen met een Vlaams discours en zou pleiten voor Vlaamse bevoegdheden? Dat was tot nu toe enkel en alleen ons thema. En dat wordt nu door alle andere partijen overgenomen. Ze kregen hun mandaat en wat hebben ze ermee gedaan? Ze stonden zelfs niet eens aan de kant te roepen, je hoorde ze helemaal niet!

Het ergste is, dat wanneer er al eens een goed idee wordt geopperd, er nooit veel van in huis komt. Dan denk ik bijvoorbeeld aan de vereenvoudiging van de papierwinkel voor zelfstandigen. Merk jij daar iets van?

Of de biodiesel, waar kan je die tanken? Het is zelfs zo dat de boeren die gewassen telen voor biobrandstoffen, hun waren niet meer kunnen verkopen, omdat de bedrijven die het verwerken geen opslagplaats meer hebben, door de laksheid van de overheid die het niet komt ophalen. Hoe kan je iets verkopen, als het niet wordt aangeboden? En dan maar liggen zeveren over milieuvervuiling!!

Maar als jij vindt dat de anderen het beter doen dan wij, 't ja, dan moet je voor diegenen stemmen die tot nu toe bewezen hebben hoe fantastisch goed ze het doen. Volg je hart zou ik zeggen.
Niet dat ik het niet zou willen doen, ik zou zelfs onbezoldigd gaan zetelen in de hoop iets te kunnen veranderen aan de uizichtloze situatie waarin Vlaanderen zich bevindt. Maar vanaf de 11de plaats zal ik wel heel veel stemmekes moeten krijgen om dat te kunnen bereiken. Dus maak ik mij geen illusies, we zien wel...

Gepost door: Janice | 14-05-09

och Janice... den Thierry is weer zone typische naieve brave Vlaamsche mensch die een folderke van groen of rood onlangs in zijn bus gekregen heeft Ik had er zoveel commentaar en tijd niet ingestoken om hem van antwoord te dienen . VB is nu eenmaal de zondebok voor alles wat er maar kan mislopen...hij ziet liever ons eigen volk grepels graven terwijl de "vreemdelingen" erop staan te kijken alvorens ze naar het OCMW gaan voor steun... Vreemdelingen die werken daar heb ik nog respect voor..Den Thierry moet eens dringend in bepaalde delen van Brussel gaan rondtoeren maar dan liefst onder begeleiding en met een safaribuske,zeker geen foto's nemen want dat is te gevaarlijk. Met veel recht ,Janice kun je spreken over de Islaaaam "het"grote gevaar waar zovelen blind voor zijn..Allah heeft als profeet een gangster uitgekozen ne knappe god als ge het mij vraagt , dan zijn er die geloven dat het een vredelievende godsdienst is ,hoe kan dat nu als de stichter ervan een "massamoordenaar" was..een groot verschil met Jezus die deed niks dan "goe"

Gepost door: Rene | 14-05-09

Ook weer een onderwerp dat oorspronkelijk van ons komt.

Gepost door: Janice | 14-05-09

Werken begot! Het zou er nog aan mankeren dat die derdewereldimmigranten geen grachten wilden graven. Ze komen toch vrijwillig naar hier of niet soms? Wij de grachten graven zeker, en zij meestergast spelen, hahahaha. Dop voor immigranten afschaffen ipv inburgering, ze zullen veel sneller aangepast zijn, net zoals in de US. Geen beter leerschool dan arbeid. En na gedane arbeid terug naar huis, zoals bij de arabieren. Gezinshereniging in eigen land, geen stemrecht of politieke mandaten hier. Zo, meer moet dat niet zijn voor vandaag.

Gepost door: Wannes | 14-05-09

bijgeleerd Ik heb uit bovenstaande reacties weer zeer veel bijgeleerd(neen, en niet alleen uit die van uw bezoekers, Janice - want daar steekt ge u de laatste tijd wat teveel achter weg).
Al deze platvloersheden, veralgemeningen, halve waarheden en populistische (jaja) uitspraken sterken me in de overtuiging dat jullie het helemaal fout voorhebben. En ik ben zeer blij dat ook andere mensen (zoals een Thierry bv.) dat beginnen door te krijgen. Dat belooft voor 6 juni. Ik denk dat ik eens een hele lekkere fles wijn zal mogen ontkurken om de schuchtere terugkeer van de rede en de nuancering te vieren.

Gepost door: Hendrik | 14-05-09

er bloeit iets moois tussen Hendrik en Thierry

Gepost door: Rene | 15-05-09

Het CBS meldt dat de Nederlandse economie de eerste drie maanden van dit jaar met 4,5% gekrompen is ten opzichte van diezelfde periode vorig jaar. Niet alleen de export en investeringen namen af, ook de consumptie van de gezinnen was voor het eerst gedaald. Consumenten bezuinigen het meest op nieuwe auto's, elektronica en kleding.


Analisten voorspelden dat de economie met 3% zou krimpen ten opzichte van het eerste kwartaal van vorig jaar, en met 1,5% ten opzichte van het voorgaande kwartaal. De cijfers zijn slechter dan verwacht en ze spreken dan ook van de grootste krimp na de Tweede Wereldoorlog.

Gepost door: Anoniem | 15-05-09

Europa nog dieper in recessie

ReageerMailShare / Save Bent u nog niet geregistreerd? Registreer nu!
Bent u uw wachtwoord vergeten? Klik hier.
Aanmelden
Onvoldoende rechten
Gebruiker niet gevonden
E-mail of login: Foutief wachtwoord
Wachtwoord: Wachtwoord onthouden ?
Aanmelden
gelieve uw naam in te vullen
Uw naam *
Geldige email invullen
Uw email *
Gelieve een reactie te geven
Uw boodschap
Geldige email invullen
Email ontvanger*
Spam protection: * Gelieve de som in te vullen
is de som van 7 + 6
Verzend De recessie in Europa schakelde in het eerste kwartaal van 2009 nog een versnelling hoger. Dat blijkt vrijdag uit bbp-cijfers van de eurozone en van enkele grote Europese lidstaten. 'Het gaat van heel slecht naar verschikkelijk', aldus een econoom.
(tijd) - In de 16 landen die de euro delen is de economie in het eerste kwartaal met 2,5 procent gekrompen. Dat is de grootste terugval ooit, blijkt uit cijfers van Eurostat. Economen hadden op 2 procent gerekend.

De terugval is groter dan in de andere mature economieën. In de VS was er een krimp van 1,6 procent van het bbp, in het VK viel de economische activiteit met 1,9 procent terug in het vierde kwartaal.

Economen leiden uit de cijfers af dat ook de werkloosheid op het hoogste peil ooit belandde in het eerste kwartaal. Ze gaan er tevens van uit dat over heel 2009 er een recordkrimp zal zijn.

Duitsland

De economische activiteit in Duitsland, de grootste economie van Europa en de vierde van de wereld, is in het eerste kwartaal met 3,8 procent achteruitgegaan. Het is het vierde negatieve kwartaal op een rij voor de belangrijkste handelspartner van België en de grootste terugval van de economische activiteit op kwartaalbasis sinds het begin van de metingen in 1970.

De krimp is groter dan verwacht. Economen geraadpleegd door het persagentschap Bloomberg rekenden op een achteruitgang van het bruto binnenlands product (bbp) met 3,0 procent. Bij Dow Jones Newswires lag de gemiddelde verwachting op 3,2 procent.

In het laatste kwartaal van 2008 was er een inkrimping met 2,2 procent, een licht neerwaartse herziening van het eerdere cijfer van 2,1 procent. Op jaarbasis bedraagt de inkrimping van de Duitse economie 6,9 procent.

Vooral de terugval van de export en van de industriële investeringen drukten het bbp. De overheids- en privé-uitgaven namen daarentegen licht toe.

Frankrijk
De Franse economie ging voor het tweede kwartaal op rij achteruit en is dus officieel in recessie beland. Frankrijk is na Duitsland de grootste economie van het continent. De economische acitiviteit kromp met 1,2 procent. In het laatste kwartaal van 2008 was er een krimp met 1,5 procent. Het is de eerste recessie in Frankijk sinds 1993.

Oscar Bernal, econoom bij ING: 'Frankrijk lijkt iets beter bestand tegen de recessie dan andere landen, vooral door een kleinere afhankelijkheid aan export en door hogere sociale uitgaven. Hoewel we nog steeds een krimp van 2,6 procent verwachten voor 2009, zijn er steeds meer signalen dat het ergste voorbij zou kunnen zijn.'

Nederland
De Nederlandse economie is in het eerste kwartaal van 2009 met 2,8 procent gekrompen ten opzichte van het laatste kwartaal van vorig jaar. Dat blijkt vrijdag uit de eerste, voorlopige raming van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Een zo grote kwartaal-op-kwartaalkrimp is door het CBS niet eerder gemeten.

Vooral de export en de investeringen liepen heel fors terug, aldus het CBS. Voor het eerst in jaren was ook de consumptie van huishoudens lager. De overheidsbestedingen namen nog wel toe. Ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar kromp de Nederlandse economie in het eerste kwartaal met 4,5 procent.

Italië
In Italië ging de economische activiteit met 2,4 procent achteruit. Dat is de grootste krimp sinds de start van de metingen in 1980. In de laatste drie maanden van 2008 ging de economie al met 2,1 procent achteruit.

Roel Verrycken


11:38 - 15/05/2009 Copyright © De Tijd

Gepost door: Anoniem | 15-05-09

Oeps Uit de berichten van Anoniem blijkt dat u via deze blog alweer verkeerde informatie op het net gooit, deze keer over de situatie in Nederland. U laat zich de jongste weken wel érg veel betrappen op kleine bijsturingen van de actualiteit. Zou dat met de nakende verkiezingen te maken hebben?

Gepost door: Pedro Ingelsheim | 15-05-09

Oké, ik geef toe dat wat ik schreef verkeerd werd ontvangen bij sommige mensen die direct of indirect met de recessie te maken kregen.

En dat is jammer, de reacties bewijzen dat de boodschap niet echt werd begrepen. Maar dat zal dan wel aan mij liggen.

Ik kreeg trouwens nog geen antwoord op mijn vraag waarom bepaalde jobs niet ingevuld geraken in deze bar slechte tijden.

Ik denk nog steeds, en ben ervan overtuigd, dat de dagelijkse onheilspellende berichten die we in de kranten lezen, de mensen - (laat staan de overheid) - de moed zal geven om ertegen te strijden. Er wordt een afwachtende houding aangenomen, nefast voor de economie, terwijl net nu het geld zou moeten rollen.

En wat Hendrik wil zeggen met 'je steekt je weg achter je bezoekers' snap ik al helemaal niet. Is het niet zo dat je in een debat ook naar andere meningen mag luisteren zonder daarom sommige 'uitdrukkingen' over te nemen?

Gepost door: Janice | 15-05-09

?? Is dat diezelfde Hendrik die nu over populisme en platvloers durft te spreken die in mei onderstaande reactie plaatste? Amaai...

Wat de linkse pers neonazi's noemt, zijn eigenlijk de enige mensen die de handschoen durven op te nemen tegen anarchistisch gespuis en moslim-ongeregeld. OK, ze shockeren soms door de symbolen die ze dragen, maar ze hebben het hart op de juiste plaats. Respect!

Gepost door "Hendrik"

Gepost door: Janice | 15-05-09

Morgen De Tijd kopen.

"De Eurozone kent de zwaarste recessie sinds W.O.II. Waarom houdt de Belgische economie beter stand dan de Duitse?"

Janice heeft gelijk, in de media lijkt het er soms op alsof ze jaloers zijn op het buitenland als het daar slecher gaat of er daar iets erger gebeurt dan hier bij ons.

Toen ze konden melden dat er hier ook iemand werd gespot met de Mexikaanse griep, scheelde het niet veel of zie riepen op den belze TV "joepie!!!"

Gepost door: JP | 15-05-09

'' Ja...ik denk dat het vergeefse moeite is om het uit te leggen.

Gepost door: Janice | 15-05-09

Lemmingen Lees het artkel in de tijd en een gevoel dat het einde vd wereld nadert overvalt u. "Grootste terugval ooit, werkloosheid op hoogste peil ooit, krimp groter dan verwacht" enz enz. Men vraagt zich af of de pers de crisis meldt of maakt?

In ieder geval, de beurzen zijn de laatste weken al met 25-30% gestegen, en die lopen zo'n 6 maanden voorop. Als ge uw geld wilt verliezen op de beurs, moet ge vooral 'de tijd' en hun 'belegger' lezen.

Gepost door: Wannes | 15-05-09

Het gros van de mensen zal inderdaad weinig of niets voelen van de crisis, maar mensen die hun job verloren hebben daarentegen. Bovendien gaan de mensen minder consumeren, waardoor bedrijven minder moeten produceren, waardoor ze minder arbeidskrachten nodig hebben, waardoor ze mensen ontslaan, waardoor mensen minder consumeren, waardoor bedrijven minder produceren, waardoor ... Een vicieuze cirkels dus, net als in de jaren 1930.

Dat de media meteen springen op die verhalen, is logisch. Men moet de mensen immer waarschuwen. Dat de Mexicaanse griep in België opdook, was natuurlijk groot nieuws. Maar het tweede geval was al geen hoofdpunt meer en toen ik net naar Het Journaal van 19 uur keek, had men nog niet gerept over de twee nieuwe gevallen (rond 19u15).

Gepost door: 1MT | 15-05-09

Dat klopt MT, en ik heb ook nooit gezegd dat er geen mensen zijn die hun job verliezen en evenmin dat er geen recessie zou zijn. Ik ken er in mijn onmiddellijke buurt twee die hun job verloren. De ene werkte bij Volvo, de andere in een toeleveringbedrijf voor Ford.
Hij heeft meteen ander werk gevonden in een totaal andere richting. Een schildersbedrijf.

De andere heeft nog geen job, maar zoekt er ook geen. En als ik daar voorbij rij met de auto, dan zijn de gordijnen van de slaapkamer tot 's middags toe. Wel,ik erger mij daaraan, want er is werk genoeg. Het is en jonge gast van 20, nog vrij en kan waarschijnlijk meteen aan de slag bij bvb. dredging. Dat is avontuurlijk en hij zou nog een stukje van de wereld zien. Maar dan moet hij er wel eerst naartoe gaan om te solliciteren, want het komen aanbieden aan zijn bed zullen ze zeker wel niet doen.

De grote baas van dredging zei dat hij bijna geen mensen kan vinden, omdat ze langer van huis zijn, en iedereen liever een job heeft van 9 tot 5. Ze zoeken daar ook ingenieurs en nog andere mensen met een hogere opleiding en ook die kunnen ze niet vinden omdat ze liever elke avond thuis zijn.

Het vergelijken met de jaren '30 doen ze in de media uiteraard heel graag, maar toen bestond er nog geen opvangsysteem voor mensen die hun job verloren en toen was er ook veel minder industrie als nu. Er bestond ook geen VDAB om mensen om te scholen.

Als een gast van 20 nu zijn job verliest en hij krijgt nog 960 euro in de maand, dan heeft die daar genoeg aan. Zeker als hij thuis nog inwoont. Ik ben er bijna zeker van dat er dan een heel deel denkt 'foert'.


Gepost door: Janice | 16-05-09

Ik moet je weer eens geluk wensen Janice met uw blog , onlangs meer dan 1 miljoen bezoekers kunnen noteren ,1 miljoen mensen die uw artikeltjes lezen ,beoordelen en of erover nadenken,de negatieve commentaar (in de meeste gevallen ,te zot om los te lopen ) die je krijgt is te verwaarlozen, hier en daar een marginale poster ,niet in staat tot een zinnige discussie,het kenmerk van correcte slaafjes... voor hen is VB duivels, wat die ook moge zeggen of doen,goed of slecht ,het is steeds verwerpelijk.
Ik ken niks van economie ,maar stel me toch de vraag, hoe het mogelijk is ,dat de wereld nu in een diepe crisis zit,hoe kan dat zo ver komen? zijn al diegenen aan de top ...hetzij politiek,banken,multinationals enz ...allemaal geleerde bollen respectvolle wereldbeheerders,die hebben de crisis niet zien aankomen,konden geen maatregelen treffen om het te voorkomen (uitzondering K De Gucht die kon zijn aandelen verkopen voor de grote crash ,of was het een dankbaar toeval) Feit is niemand van die "top" figuren zullen er armer van worden ,integendeel...vertrekpremies ,bonussen kennen een gulle hand,vooral bij de banken ..de man in de straat kan de bomen in...wat dat betreft is er een groot onderscheid,de inderdaad getroffen werknemers of mensen die er alles aan doen om van hun leven het beste te maken ...en...de profiteurs, dop OCMW ,leefloon.....parasieten die tot de middag in hun bed blijven liggen,terwijl "inderdaad" sommige bedrijven geen "volk" kunnen vinden...ik ken persoonlijk een werkgever loodgieter....tel daarbij de duizenden en duizenden vreemdelingen.....illegalen ..de exodus naar het beloofde land "Belgie" blijft maar duren,waarom zijn wij toch zo populair,waarom kiezen ze geen land buiten Europa ? ,door wat voor lokaas ,waarom blijven die hier maar steun krijgen ? Belgie zal nog verzuipen in zijn zogezegde menslievendheid samen met zijn damiaanfiguren de echte "naastenliefdevolle menschen".......

Ik ben benieuwd...in september ga ik mijn familie bezoeken in Belgie met mijn Thaise echtgenote die een vrij hoge positie heeft bij de regering ,in de financiele sector...maar zelfs haar sociale positie zou niet voldoende zijn. Volgens mijn nl kennis in dezelfde situatie als ik ,zou dat geen waarborg bieden,iemand van de familie in het thuisland moet de verantwoordelijkheid opnemen zelfs een verzekering afsluiten ,onze regering moet er zeker van zijn ,dat ze wel degelijk na een drietal weken weer vertrekt...tenminste als ik mijn nl kennis mag geloven,ik heb de vraag gesteld aan de ambassade en wacht nu het antwoord af....in negatieve zin zal ik ze een "boerka" laten aantrekken ,dan openen alle deuren.....

Hier in Thailand is niet veel te merken van de crisis er is werk voor velen. Ik woon op een groot bewaakt woonerf waar ze nog volop huizen aan het bouwen zijn.Ik zie hier vrouwen soms harder werken dan hun mannen,in de hitte zonder helm soms met sleffers aan hun voeten ,de kinderen lopen vrij rond in de ruwbouw ,wat verdienen ze 300 tot 400 bht per dag ongeveer 6 euro 50 tot 8 euro 70...alle dagen 7 op 7. Verkoopsters in een ultra moderne suppermarkt ,vergelijkbaar met shoppingcentrum te wijnegem 10 uur per dag alle dagen 7 op 7 ongeveer 4050 bht per maand = 88 euro. Heb je boodschappen gedaan in de voeding ,aan de kassa 3 personeelsleden 1 voor het winkelwagentje uit te laden en op band te zetten 2 de kassierster en 3 de man die alles verpakt en terug in je karretje plaatst...iedereen lacht iedereen is vriendelijk....niemand klaagt...voor 100 bht doen ze hier veel en hoe minder ze hebben hoe meer ze er voor willen doen....In Belgie hoe meer ze krijgen ,hoe minder ze er voor willen doen....
niet dat ik die toestanden "schitterend" vindt het gaat hem enkel over de "mentaliteit"
tot een gat in den dag liggen niksnutten en ervoor betaald worden ,terwijl bepaalde werkgevers hopeloos op zoek zijn naar personeel...zoiets noem ik een "rotmentaliteit"

Daarom stem Sottialist en blijf in uw bed liggen

Gepost door: Rene | 16-05-09

Vandaag in Het Laatste Nieuws Ik heb wel een abonnement op HLN, maar lezen ze ook mijn blog?
In de zaterdagbijlage stond dat er 19.155 jobs vrij zijn bij 332 bedrijven.


"Meer dan zeven op de tien Vlamingen zijn er financieel niet slechter aan toe door de economische crisis. Wie wel lijdt onder de crisis, heeft doorgaans geld verloren op de beurs. Ruim acht op de tien Vlamingen zijn dan weer pessimistisch over een snel economisch herstel. Dat blijkt uit een peiling bij duizend Vlaamse volwassenen, in opdracht van VRT-nieuws."

Lees het volledige artikel hier:

Gepost door: Janice | 16-05-09

Over ons berucht IQ Opvallend was trouwens hoe uit de hoorzitting ook naar voren kwam dat de Fransen reeds lang voordat de Belgische staat ter hulp werd geroepen in de papieren en computerbestanden van Fortis de echte stand van zaken waren komen nakijken met een hele ploeg die dag en nacht haar kundigheid ten beste gaf terwijl bij Fortis zelf niemand op basis van de cijfers die analyse nog ordentelijk kon maken.

Een werkelijk ontstellende vaststelling, niet alleen van het amateurisme van onze politieke leiders maar ook kennelijk van dat van de Fortisleiding want als de verkoop van Fortis aan Frankrijk zogenaamd "onvermijdelijk" was omdat langs de kant van de Belgische staat niemand nog in de mogelijkheid was om een beslissing te (durven) nemen bij gebrek aan de juiste cijfers van de "eigen" bank, dan is de verkoop aan BNP een kwestie van onbekwaamheid en niet meer van opportuniteiten geweest.

De middelmatigheid dus van zowel onze bankbestuurders als onze beherende politici is wellicht de reden waarom we er in het wereldbankgebeuren zo bekaaid vanaf zijn gekomen en waarom we het in onze televisie-uitzendingen moeten doen met ijzige stiltes of met naïeve Petercam-verwijzigingen in plaats van met gedegen dossierkennis zoals de Nederlanders en de Fransen die hebben laten zien toen het er op aan kwam.

Gerolf

Gepost door: Wannes | 16-05-09

Geen stem m:eer voor VB net zoals de crisis tussen onze oren zit, zal de verkiezingsoverwinning van VB tussen jullie oren zitten. Want voor de eerste keer in 16 jaar stem ik geen Vlaams Belang meer. Ik heb er mijn buik van vol om telkens op die onzin te moeten luisteren. Als je nooit in 't fabriek hebt gewerkt en links en rfechts wat presentiegeld en andere politieke vergoedingen kunt vangen, dan zul je de crisis inderdaad niet voelen. Maar de gewone man voelt de crisis goed genoeg. Ik geloof Vlaams Belang niet meer, en wanneer ze zo beginnen (de crisis zit tussen mijn oren), dan zeg ik "saluut en de kost". VB is hier verleden tijd!

Gepost door: Frans Vanhee | 17-05-09

Berlusconi Berlusconi heeft het nu toch ook gezegd: de media en links versterken de crisis door hun niet aflatende ongenuanceerde negatieve berichtgeving.

Gepost door: Wannes | 17-05-09

Frans Vanhee Ik weet niet waar u meent te lezen, dat het tussen de oren zit. Maar behalve dat, geef ik hier mijn persoonlijke mening weer en toevallig ook wel die van zeven op de tien Vlamingen volgens de kranten.
Dus menner vanhee, als u nu niet meer voor het VB wilt stemmen, maar waarschijnlijk voor LDD, werd die beslissing wellicht niet genomen door wat ik hier als 'anarchiste' binnen onze partij schreef, maar wel door een oordeel dat u waarschijnlijk al een hele tijd ervoor hebt genomen.
U gaat er wellicht van uit dat de anderen het veel beter doen omdat ze daar al het bewijs voor hebben geleverd? Misschien ligt het aan hun veelvuldige TV optredens?
Wie zal het zeggen...

Ik kan het alleen maar betreuren.

Gepost door: Janice | 17-05-09

Wannes Waar heb je dat gelezen?

Gepost door: Janice | 17-05-09

C4 Ik heb vrijdag samen met meer dan 20 collega's mijn C4 gekregen. Hoeveel duizenden landgenoten gingen ons al voor? De crisis wordt ons aangepraat, zegt u. Als de deurwaarder komt omdat ik onze lening niet meer kan afbetalen (mijn vrouw is ook al enkele maanden geleden werkloos geworden)zal ik dat argument ook eens proberen gebruiken. In ieder geval bedankt voor de steun vanwege het Vlaams Belang...

Gepost door: Fré Dewulf | 17-05-09

Fré Dewulf Ik vind dit ontzettend erg, maar...

Jammer genoeg werd ook door u niet begrepen wat ik bedoelde met wat ik schreef. Dus zal ik het even heel cru vertalen.

Als de crisis door de media wordt overdreven dan vinden de bedrijven die het al lang slecht doen, en tot nu toe met geld van de bank werkten, nu, om dit moment, gemakkelijk een reden om te ontslaan zonder de vakbonden of de media op hun nek te krijgen.

Maar dank dan vooral de media hiervoor!!

Dat zijn vooral bedrijven die werkten met kaskredieten, dus met geld van de bank. Nu de banken niet meer zo happig zijn om geld uit te geven, komen die bedrijven in de problemen. Zonder crisis zouden ze gewoon failliet gaan, dank zij de crisis kunnen ze mensen ontslaan zonder in de problemen te geraken, snap je het nu? Zij blijven aanmodderen en het personeel wordt op straat gezet.

Zelfs al stem je nu niet meer voor het Vlaams Belang, het is niet hun schuld en bovendien gaan de transfers van 12 miljard per jaar aan Wallonië onverminderd voort, want daar is wel nog Vlaams geld voor! Ook al verliezen onze mensen in Vlaanderen hun job, zij liggen daar beslist niet wakker van.

Gepost door: Janice | 18-05-09

Silvio El Magnifico .

Gepost door: Wannes | 18-05-09

Zou Berlusconi mijn blog gelezen hebben?

Gepost door: Janice | 19-05-09

Ik kan Janice helemaal volgen. De crisis wordt ons aangepraat. Omdat enkele sleutel figuren opeens beslissen dat het nu crisis is vertragen de investeringen. Gaan de beurs in het rood. Aandelen van bedrijven tuimelen naar beneden worden overgenoem in het beste geval. Maar velen overleven dit niet. Ik ben zelf ook aan de deur gezet na 15 jaar dienst. De arbeidsmarkt is zeer slecht op dit moment. Omdat bedrijven schrik hebben mensen aan te werven. En dit allemaal omdat er een collectieve depressie heerst. Crisis is niet meer dan een versassing van geld van arm naar rijk. Volg de geldstroom en dan weet je zo wie er beter van wordt. Er zijn mensen die nu poen scheppen dat het niet meer gewoon is.

Gepost door: Bart | 06-06-09

Ben blij dat er toch nog iemand is die het begrijpt. En ja, het zal nog erger worden en nog veel meer mensen gaan hun job verliezen. Maar dan vooral bij bedrijven die veel mensen tewerk stellen, zaken doen met geld van de bank en tegelijk onder druk staan van de vakbonden.

Veel bedrijven werken met geld van de bank, niet met eigen kapitaal. Veel van die bedrijven voeren al jarenlang een doodsstrijd maar konden door de vakbonden geen volk ontslagen en moesten noodgedwongen aan overproductie doen. Die duizenden auto's staan nu te verroesten. En daarom zijn die bedrijven nu blij dat er een recessie is. Ze kunnen hun overtollig personeel dumpen en de staat (belastingsbetaler) er laten voor opdraaien.
Dat is dubbel crimineel, zowel tegenover het ontslagen personeel als tegenover de belastinsbetaler. Maar dat is niet alleen de schuld van de bedrijven, ook van de overheid die de vakbonden jarenlang heeft toegelaten het onmogelijke te eisen.

Wij hebben ook een bedrijf, werken met eigen kapitaal, stellen mensen tewerk en merken totaal niets van enige recessie.

Gepost door: Janice | 07-06-09

Het erge is dat de socialisten, de groenen, de liberalen en de christendemocraten erop inspelen en de schuld steken op de bankdirecteurs en de (kapitaal)beleggers, terwijl ze hen zelf 25 jaar geleden hebben aangespoord om de economie op te bouwen en in het kader van de toen net opkomende wereldmarkt, te investeren in een betere toekomst. Vooral het paarse beleid (liberaal en socialist) heeft ervoor gezorgd, dat met als doelstelling de vrijemarkteconomie, de weg werd vrijgemaakt voor een overdreven kapitalistisch systeem, waarin naar vrije normen kon belegd en gespeculeerd worden op grote schaal. In de taal van de kleine man uitgedrukt staat dit synoniem voor onbeperkt lenen, zonder loonbrieven voor te leggen en onbeperkt te kunnen terugbetalen zonder interest. De elitaire investeerders hebben hun hart hier kunnen ophalen en nu de loonkost hier te hoog wordt, na het land leeggezogen te hebben, gingen ze reeds lang op zoek naar lagere loonkost-landen als Polen of zelfs China. Vakbonden hebben er alles voor gedaan om de jobs van vele duizenden te behouden, maar paradoxaal als het mag zijn, droegen ze ook bij om het beleid dat aan de oorzaak van het probleem lag in stand te houden, omdat de vakbond niet zonder haar partij kan en andersom. Nu in een normale samenleving had dit alles niet tot de gevolgen moeten komen die we heden zien, ware het niet dat onder het mom van de vrije liberale markteconomie en de utopische wereldstaat, de liberalen zich kwamen inmengen en ons land verkochten aan de "grootaandeelhouders" terwijl we al miljarden schulden hadden en nog steeds de hoogste staatsschuld hebben per inwonener. In de hoop dat zij zich zouden komen vestigen hier en meer fabrieken zouden bouwen, zorgden ze tegelijkertijd voor een enorme loonkost onder invloed van de waalse vraag naar oneindige financiële solidariteit en een niet te onderkennen immigrantenstroom, waardoor heel ons sociale stelstel van solidariteit, opgebouwd door de toen nog belangrijke socialisten, instortte als een kaartenhuisje bij windkracht 10. Het gevolg is 20 jaar zakkenvullerij geweest door buitenlandse investeerders, terwijl de Walen volhielden dat we geen leningen mochten geven aan eigen staat en waarvan vele politici en hun families en vrienden hun graantje hebben meegepikt. Vandaag opperen de socialisten en liberalen een "noodzakelijke" oplossing, voor het probleem dat ze zelf gecreeërd hebben en waarvan ze allen groot zijn geworden.
Het gevolg? We verkochten één van onze belangrijkste banken aan Frankrijk en diegenen die inzage hadden in het dossier en ermee weg kwamen om hun deel te verkopen voor de markt instortte, hebben hun zakken gevuld en spelen de "redder des vaderlands" de dag van vandaag.
De socialisten laten natuurlijk hun kans ook niet liggen en doen wat ze laatste 30 jaar altijd al deden. Ze proberen de bevolking te redden van de "rijken" terwijl ze zelf eerst hun zakken gevuld hebben door samen te heulen met de liberalen in het bos. De partij die het opneemt voor de arbeider, heeft letterlijk geen bal gedaan voor laatstgenoemde.

Gepost door: p0p4rt | 07-06-09

Slaap je ook nog niet?? Ik dacht dat ik alleen een nachtuil was.

Totaal mee eens met wat je schrijft!

Misschien ken ik je, indien niet hoop ik je ooit eens te ontmoeten!

Gepost door: Janice | 07-06-09

Dat komt nog wel...

Ik wens je in elk geval veel succes tijdens de verkiezingen morgen.

Gepost door: p0p4rt | 07-06-09

De commentaren zijn gesloten.