27-08-09

Gedetineerden naar Nederland of niet!

De afspraak om vijfhonderd Belgische gedetineerden op te nemen in Tilburg zal waarschijnlijk niet doorgaan. Reden? Te duur!
Die deal zou jaarlijks 30 miljoen euro kosten.

Waar zouden ze het geld vandaan halen, vraag ik mij altijd weer af wanneer ik dergelijke bedragen hoor.
Door de deal met België zou Nederland haar gevangenissen nog kunnen openhouden tot 2013. Nederland heeft namelijk cellen teveel, en zoals we al weten hebben wij er te weinig.
Nederland ging akkoord met de deal. Mij lijkt het inderdaad een uitstekende deal…voor de Nederlanders. Dat ze betere onderhandelaars zijn dan onze verantwoordelijken hebben ze in de zaak Fortis ook al bewezen.
Nochtans beweren de Nederlanders dat ze er niets op winnen. Beide partijen zouden er evenveel aan verdienen. Kost één gevangene 60.000 euro per jaar? Hoe zit dat met de goeie ouwe tijd van water en brood?

Stefaan De Clerck, minister van justitie (in tweede zit) wordt er door de Nederlanders aan herinnerd dat er ook nog een andere oplossing is, het huren van de gevangenisboten, want er zijn kapers op de kust, ook Engeland toonde al interesse.

Maar Didier Reynders dwarsboomt ook deze optie, want het zou gaan om 500 Nederlandstalige gevangenen en daaraan wil hij geen federaal geld besteden, ook al komt het merendeel uit Vlaanderen.

Onkelinx ontkende in 2007 al dat er onderhandelingen aan de gang waren met Nederland over de gevangenisboten.

De gemiddelde prijs per gedetineerde bedraagt 125 euro per dag op de Reno, en 168 euro op de Stockholm, 164 euro in een Nederlandse gevangenis terwijl een gedetineerde in een Belgische cel de staat 'slechts' 102 euro per dag kost.

Onder druk van de Nederlandse regering zal België toch een besluit moeten nemen. ‘De Belgische politiek staat op dit moment voor zeer complexe afwegingen’, zegt minister Hirsch Ballin (Justitie in Nederland). ‘Maar wij hebben nog steeds het voornemen op dit punt met minister De Clerck een deal te sluiten die in beider voordeel is. Ik wacht de besluitvorming in de Belgische ministerraad af.’

Mocht de deal niet doorgaan, dan moeten ze een andere oplossing vinden voor het personeel, liet de Nederlandse minister aan de Tweede Kamer weten, omdat anders de voorziene sluitingen van de penitentiaire inrichtingen Noordsingel (Rotterdam, 2010) en Bankenbosch (Veenhuizen, 2011) zouden doorgaan en niet kunnen worden opengehouden tot 2013.

Zelf gevangenissen bouwen is een andere optie, maar dat zou volgens de minister te lang duren. Je moet er minstens vier jaar voor rekenen...maar ze zeggen het al minstens vijftien jaar dat er gevangenissen moeten gebouwd worden. Ooit zullen ze toch de knoop moeten doorhakken.

Inplaats van gevangenisboten te huren voor ettelijke miljoenen per jaar, zou de overheid eens een prijs kunnen vragen bij het Belgisch bedrijf "Besix" die gevangenisboten maakt voor Nederland.


18:54 Gepost door Janice Laureyssens in Algemeen | Permalink |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.