31-08-09

Minder criminaliteit dan in de jaren '60????

Hebt u het ook gehoord? De huidige jeugd zou braver zijn dan 40 jaar geleden. In de jaren ’60 werd je al opgepakt voor het pikken van een appel in de tuin van de buurvrouw of het stelen van een boterham. Nu moet je al een moord plegen om opgenomen te worden in de criminaliteitsstatistieken, en dan nog…

Bovendien was je in de jaren ’60 maar pas meerderjarig vanaf 21 en nu al vanaf 18. Vanaf 1965 werd de strafrechtelijke minderjarigheid namelijk vastgelegd op 18 jaar. En onder het beleid van Onckelinx werden kleine criminele feiten vanaf 2005 niet meer strafbaar gemaakt, (criminele feiten van minder dan drie maanden opsluiting) en dus ook niet opgenomen in de statistieken. Dat was haar oplossing op maat van de PS, omdat er teweinig plaatsen vrij waren in gesloten instellingen voor jeugdige criminelen.

En wordt er tegenwoordig al eens een PV opgemaakt zijn de boefjes sneller vrij dan dat het papierwerk in orde is. Bovendien was de politie in de jaren ‘60 veel alerter en kregen de boeven lik op stuk. Nu worden die PV’s verticaal geklasseerd. Iedereen die de jaren ’60 heeft meegemaakt zal kunnen beamen dat dit rapport van criminologe Charlotte Vanneste dikke zever is. Ik vraag mij af waarom men met alle geweld de bevolking dergelijke verhaaltjes wil doen geloven. Heeft ze over het hoofd gezien dat er nog mensen in leven zijn uit die tijd?

Als voorbeelden werden de 18-jarige Hans Van Themsche en Kim De Gelder (20 jaar en dus meerderjarig) aangehaald, twee moordenaars van 'eigen bodem', maar de moordenaars van Guido De Moor, Patrick Mombaerts, Budts, Joe Van Holsbeeck en nog zovele anderen... waarom werd er over hen gezwegen in de kranten? Omdat de meesten er vanaf kwamen met een 'berisping' en waarschijnlijk evenmin vermeld werden in de statistieken ?

00:11 Gepost door Janice Laureyssens in Algemeen | Permalink |  Facebook |

Commentaren

tegenwoordig Tegenwoordig weigert de politie zelf klachten op te nemen.
Dat is wel goed voor de statistieken voor hun gemeente, en de belgische staat.
Minder criminaliteit, ja, als men het niet wilt zien.

Gepost door: Siberx | 31-08-09

De commentaren zijn gesloten.