04-11-09

President van de EU

De ratificatie van het Verdrag van Lissabon werd na enkele strubbelingen uiteindelijk goedgekeurd. Zelfs na het ‘ja’ van Ierland, probeerde Tsjechië het nog wat te rekken, maar boze EU-collega’s en een beetje ‘aanmoediging’ van Barroso heeft hen uiteindelijk over de streep getrokken. Ondanks de meeste landen nog steeds de onbegrijpelijke teksten niet verstaan, en het verboden werd om het uit te leggen aan de bevolking, is de ratificatie nu een feit. Wat dat zal betekenen voor de lidstaten valt nog af te wachten, maar één ding staat vast. Europa heeft nu een dikke vinger in de pap over het interne beleid in alle EU-lidstaten.

Herman van Rompuy wordt waarschijnlijk de eerste president van de Europese Unie.

Na de ratificatie van het verdrag van Lissabon werd beslist dat het beter is om geen politici van grote landen president te laten worden. De Europese Unie heeft om begrijpelijke redenen liever geen socialisten. Dus werd kandidaat Blair al meteen afgeschoten.

Wie bleef er dan over? De Beneluxlanden. Waarbij Nederland waarschijnlijk niet erg veel kans maakt als ‘straf’ voor het ‘neen’ op het referendum tegen het Verdrag van Lissabon. In Frankrijk was er zelfs een grondwetswijziging nodig om het Verdrag te kunnen goedkeuren en Ierland werd door de rest van Europa zwaar onder druk gezet, waarbij zelfs dreigende taal werd gesproken. Wie blijft er dan nog over? Jean Claude Juncker van Luxemburg? Maakt weinig kans nu hij zich tegen Blair heeft uitgesproken in de media.

Europa wil een grijze en onopvallende muis als nieuwe president, een onopvallende lintjesknipper en wie is daar beter voor geschikt dan Herman Van Rompuy. Hij krijgt dan tijd genoeg voor zijn dagelijkse haiku in HLN. ’t Ja… maar dat heeft hij nu ook al dank zij zijn regering van stilstaande zaken.

15:00 Gepost door Janice Laureyssens in Algemeen | Permalink |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.