30-11-09

Zwarte schapen

“Ik beschouw het als een zonde niet te prediken onder moslims.” Dat was het devies van de 35-jarige Russisch-orthodoxe priester Daniil Sysojev, die naar eigen zeggen tachtig moslims tot het christendom heeft bekeerd. Vorige week is hij in Moskou doodgeschoten in zijn eigen kerk. Hij laat een vrouw en twee dochters achter. De identiteit en het motief van de gevluchte schutter zijn niet bekend. Vader Daniil had uit islamitische hoek echter al vele bedreigingen van onthoofding gekregen. Moslims zijn sterk vertegenwoordigd in Moskou en vormen de tweede religieuze groepering in Rusland. Bovendien groeit die sterk. Dit was Daniil een doorn in het oog: “De islam is geen godsdienst zoals wij die opvatten”, stelde hij. “De islam kan beter vergeleken worden met projecten als het nationaal-socialisme of de communistische partij. Zij willen Gods koninkrijk op aarde realiseren met aardse middelen.”

Vader Daniil Sysojev wilde niet suggereren dat de gemiddelde moslim een nazi is, noch iets wat daarop lijkt. Wel dat de islam een utopisch maatschappelijk project behelst, waar het alleen maar tijdelijk van kan afwijken. Dit is iets wat Nederlandse politici maar niet begrijpen. Moslims beginnen bijvoorbeeld met de scheiding tussen mannen en vrouwen, maar geleidelijk gaat men druk uitoefenen op alles wat niet strookt met het eigen project of dat ‘beledigt'. Radicale types laten het ook daar niet bij, maar grijpen naar een wapen, zoals vader Daniil vermoedelijk heeft ervaren.

De orthodoxe Kerk kent een H. Achmed (+1682), een Turkse martelaar die zijn bekering met de dood moest bekopen. Hij staat daarmee model voor de problemen en het levensgevaar waarvoor bekeerlingen uit de islam, maar ook missionarissen als Sysojev zich geplaatst zien. De koptische priester en islamkenner Zakaria Botros, die in televisie-uitzendingen de islam aan de kaak stelt, is door Arabische media uitgeroepen tot publieke vijand nummer een. Volgens een islamitische geestelijke op Al-Jazeera bekeren zich jaarlijks zes miljoen moslims in het geheim tot het christendom, en hij schrijft dit voornamelijk toe aan Botros. Ietwat subtieler dan Geert Wilders, die de koran wil verbieden, eist Botros van moslims dat zij althans afstand nemen van enkele haatzaaiende verzen. Ook wil hij excuses van moslimlanden voor de manier waarop zij christenen behandelen.

Als westerse christenen kijken we hier wat vreemd van op. Wij hebben de neiging aan ‘dialoog' de voorkeur te geven boven bekering. Dat is ook gemakkelijker, vooral als je van de islam nog niet veel last hebt. Missionair zijn is riskant. Niet alleen naar moslims toe, ook ten overstaan van ongelovigen voelen we ons snel opgelaten. “In mijn jeugd was het prestigieus om anders te zijn dan anderen”, zei vader Daniil. “Ik geloof dat we die traditie weer in ere moeten herstellen. Een zwart schaap is een nobel dier.” De jonge Russische priester heeft zo'n “zwart schaap” durven zijn en de hoogste prijs betaald.


27-11-2009 -
Bron: Henk Rijkers - katholiek nieuwsblad

11:42 Gepost door Janice Laureyssens in Algemeen | Permalink |  Facebook |

Commentaren

Eén Ik blijf bij mijn stelling: één godsdienst of ideologie per land.

Gepost door: Wannes | 30-11-09

Ja Wannes, zo denken zij er ook over. Moslimgeweld in Egypte: koptische christenen smeken om hulp
Egypte, november 2009
Vanaf de vroege morgen van 21 november vinden in de Egyptische stad Farshoot zeer ernstige gewelddadigheden tegen christelijke Kopten plaats. Het geweld is inmiddels overgeslagen naar een aantal nabijgelegen steden.
Er zouden zeven koptische vrouwen zijn ontvoerd. De menigte stak koptische eigendommen in brand terwijl de Kopten zich trachtten schuil te houden in hun huizen, aldus Assyrian International News Agency (AINA). Een koptische priester werd zwaar mishandeld. Vrijwel alle koptische winkels zijn inmiddels volledig platgebrand, in een vermoedelijke poging de koptische economie plat te leggen.

Gepost door: stradi | 01-12-09

Omdat er weinig mensen op de links klikken... Moslimgeweld in Egypte: koptische christenen smeken om hulp

Egypte, november 2009

Vanaf de vroege morgen van 21 november vinden in de Egyptische stad Farshoot zeer ernstige gewelddadigheden tegen christelijke Kopten plaats. Het geweld is inmiddels overgeslagen naar een aantal nabijgelegen steden.

Er zouden zeven koptische vrouwen zijn ontvoerd. De menigte stak koptische eigendommen in brand terwijl de Kopten zich trachtten schuil te houden in hun huizen, aldus Assyrian International News Agency (AINA). Een koptische priester werd zwaar mishandeld. Vrijwel alle koptische winkels zijn inmiddels volledig platgebrand, in een vermoedelijke poging de koptische economie plat te leggen.

Een aantal koptische families werd uit hun huis verjaagd; er wonen nu moslims in hun huizen. De politie deed niets om de Kopten te beschermen. Alle kerkdiensten zijn uit angst afgelast.

De aanleiding tot het geweld is de verkrachting door een koptische man van een moslimmeisje. Kopten zeggen dat de verkrachting als voorwendsel wordt gebruikt. Advocaten hebben geen enkele toegang tot de ‘dader’ die zit opgesloten in het plaatselijke politiebureau.

Volgens bisschop Kirollos deden studenten van het Al-Azhar instituut mee aan het geweld. Een bewoner zegt: ‘we zijn nog nooit zo bang en vernederd geweest. De menigte stak houten kruizen in brand’. Een andere bewoner: ‘ als de internationale mensenrechtenorganisaties zich niet uitspreken over wat er nu met de Kopten in Egypte gebeurt, hebben ze geen enkel bestaansrecht’.Bekijk ook de film over het miserabele leven van christenen in een moslimland.

Gepost door: Janice | 01-12-09

Keizer Vroeger was het de koning of de keizer die besliste welke godsdienst in het land gold, en die eventueel het ganse gebied in één keer omschakelde vd ene religie op de andere. Die wijze gewoonte is men nu vergeten, met alle gevolgen vandien, zeker als de onverdraagzame islam in het spel is. Maar ook op Sri Lanka waren er enorme problemen tussen hindoes (Tamils) en boedhisten (de rest vh land). En in India zijn er dikke wrijvingen tussen hindoes en christenen. Om van de vroegere conflicten ts protestanten en katholieken in europa maar te zwijgen. (NIET in noord-ierland, want zelfs als de ingeweken schotten ook katholiek waren geweest ipv protestants zoals de inheemse ieren, was de ellende even groot geweest)

In de UK mag nog altijd alleen een protestant op de troon, maar dat gaan ze afschaffen zodat ook moslims koningin van Engeland kunnen worden. (Officieel heet het: om ook katholieken toe te laten)

Gepost door: Wannes | 01-12-09

Vroeger was het de koning of de keizer die besliste welke godsdienst in het land gold... Albert en Paola zijn goed bevriend met de koning van Marokko!!

Tijdens de 9/11 aanval zaten ze ook samen te dineren (stond in de gazet).

Gepost door: Janice | 01-12-09

Een goeie Deze is steengoed:

Iran heeft een ziekenhuis in Bolivie 1.2 milj dollar geschonken. Voorwaarde is wel dat alle verpleegsters een hoofddoek gaan dragen! Dat is zelfs voor de linkse bolivianen een stap te ver!

Gepost door: Wannes | 08-12-09

Hybride Terwijl de orthodoxe christenen nog wat weerstand bieden aan de islam, verzuipen de katholieken in hun blinde verafgoding vd moslims. In Milaan werd door de clerus een groep opgericht die een hybridereligie (katholicisme-islam) moet bekijken, 'want er is tenslotte maar één God'. Want zo, op de rug vd moslims dus, hopen de katholieken terug wat wereldlijke (politieke) macht te verwerven. Ze kwijlen immers nog altijd als ze terugdenken aan de tijd toen de paus van Rome zowat als de opvolger werd gezien van de keizer vh Romeinse Rijk. Geen koning af keizer was definitief gekroond voordat de paus hem gezegend had.

Gepost door: Wannes | 15-12-09

De commentaren zijn gesloten.