28-12-09

Een weekendje Ardennen

Ik vertelde al dat we begin december een lang weekend naar de Ardennen zijn geweest, waar we gezellig hebben genoten van lekkere gastronomische gerechten. We logeerden even ver van Laroche als van Durbuy. In Laroche was het erg kalm. De kerstmarkt bestond uit vijf kraampjes en een ijsbaan. Op de kerstmarkt liepen er vier mensen... Wij en verder niemand. De ijsbaan draaide op volle toeren, maar geen kat kwam schaatsen.

De tweede avond trokken we naar Durbuy en daar vonden we een grotere, zeer gezellige en drukke kerstmarkt. Elke boom en struik was verlicht met wel duizenden lampjes en ook daar was er een ijsbaan. Later ontdekten we dat bijna elk Waals stadje of gemeente een ijspiste had.

Tijdens het aperitieven keken we door het raam naar de drukte op het plein en iemand vroeg zich af wat al die verlichting en ijsbaan wel mocht kosten. Aan de tafel naast ons zaten mensen uit Limburg en die hadden het blijkbaar al gevraagd. De generator slikt 40 liter stookolie per uur. Ik ‘googelde’ het daarnet nog even op en vond de informatie. Een generator voor een ijsbaan verbruikt naargelang de grootte tussen de 25 en 40 liter stookolie per uur. Reken maar even uit…

Ik wou het wat luchtig houden en reageerde; “ach, Vlaanderen betaalt wel en in Kopenhagen weten ze het niet”, waarop iedereen begon te lachen en het gesprek een wending nam naar het schattige kleine hondje dat die mensen bij zich hadden.
Maar dat was blijkbaar niet naar de zin van een dikke Nederlandse matrone die wat verderop tegenover een man zat.
Ze begon plots te schelden en riep dat Vlaanderen helemaal niets betaalde aan Wallonië, want ze had in de krant gelezen dat Vlaanderen meer dan 50% werklozen had. "Het zal dan wel eerder andersom zijn", riep ze nog.

Ik was net als iedereen verbaasd en aan het nadenken of ik haar meteen een mep zou geven of gewoon antwoorden toen mijn man onder tafel al tegen mijn benen schopte.

Maar dat was niet nodig. Want ondanks dat viswijf bleef doorgaan was ik niet van plan onze avond te laten bederven door een betweterige ‘Ollandse’, dus reageerde ik niet alhoewel ik al op kookpunt stond. Ze bleef de rest van de avond maar doorgaan en ik hoorde haar regelmatig nog aan de man tegenover haar uitleggen hoe arm Vlaanderen wel was, en hoeveel werklozen we hadden tot ze eindelijk (tot grote opluchting van mijn echtgenoot) weggingen.

In feite is het wel treurig hoe weinig onze noorderburen van ons afweten. Ze kennen ons niet, ze kennen onze geschiedenis niet en dachten tot voor een paar jaar dat we hier allemaal Frans spraken. Zo kwam ik ongeveer vijftien jaar geleden met de trein terug uit Parijs en zat ik tegenover een Nederlands koppel waarmee je natuurlijk begint te praten tijdens de reis. Ze vroegen waar ik vandaan kwam en zelfs nadat ze wisten dat ik uit Vlaanderen kwam vond het koppel het ‘geweldig’ dat ik zo goed Nederlands kon praten…

Ik ben blij dat ik binnenkort Geert Wilders ontmoet bij Pro Flandria. Misschien kan ik hem vragen de Nederlanders wat te onderrichten in verband met Vlaanderen of de vroegere Zuid-Nederlanden?

00:26 Gepost door Janice Laureyssens in Algemeen | Permalink |  Facebook |

Commentaren

Ik zou mij daar niet zoveel van aantrekken. Betweters vinfdt je overal. En heel veel Nederlanders weten verdomd goed hoe in België de vork aan de steel zit. Had, toen ik nog in Deurne woonde veel niet-professioneel contacy met Nederlanders. DIE "ollanders" waar jij het hier over hebt zijn diegenen, die één keer per jaar uit hun hutje op de hei komen en zich dan moeten manifesteren. Kan je wel begrijpen, maar mijn echtgenote had mij niet kunnen tegenhouden. Ik was gewoon doorgegaan tot dat mens bleitend buitengegaan was.

Gepost door: Bob D, Carnac | 28-12-09

Komisch !! Meer kan ik er niet over zeggen. Zelden zo gelachen op de dag van de onnozele kindertjes.

Gepost door: p0p4rt | 28-12-09

Niets Ontypisch voorbeeld toch. De belgenmoppen gaan altijd over onze domheid, niet over onze luiheid. Maar ja, zoals ik soms iets tegen joden heb, zo hebben anderen iets tegen hollanders. Ik kan erin komen.

En die schaatsbaan-generatoren verbruiken bij vriesweer ntl niets, tenzij voor de verlichting...

Gepost door: Wannes | 28-12-09

Mocht je denken dat ik iets tegen Hollanders heb, dan klopt dat. Heel wat Nederlanders hebben ook iets tegen Hollanders van boven de Moerdijk. Tegen Nederlanders heb ik dus helemaal niets...

Gepost door: Janice | 28-12-09

Och Janice wat kan de mening van een Ollands primitief Viswijf jou schelen...het deed me denken aan dat "gezegde" er was eens een soldaat kwaad op de koning.....en de koning trok het zich niet aan ...

Gepost door: Rene | 28-12-09

Ik moet Bob hier gelijk geven, ik zou mij ook niet hebben kunnen inhouden. Zeker al niet als het niet een éénmalige (weliswaar ongepaste) opmerking was, maar blijkbaar de ganse avond verder ging.

Nee, dan had ik haar wel een snelcursus 'België voor beginners' gegeven...

Gepost door: Percy | 29-12-09

Probeer dat maar eens als je wederhelft constant tegen je benen schopt onder tafel... -:)

Het was dan ook nog in het restaurant van Jean de la Bohéme en dat is toevallig ook nog een klant van ons.

Gepost door: Janice | 29-12-09

De commentaren zijn gesloten.