14-01-10

Haïti werd zwaar getroffen door een aardbeving.

media_l_3437890

Haïti is al zo arm als een luis, en werd nu ook nog eens getroffen door een grote aardbeving en verschillende naschokken. Wel, er zijn niet veel onheilsberichten die nog raken, maar dit is toch wel heel erg!

De president van Haïti spreekt van een half miljoen dodelijke slachtoffers. Veel hadden de mensen er niet en nu hebben ze niets meer, zelfs geen dak boven het hoofd, want de huizen zijn over elkaar geschoven en in elkaar gezakt als kaartenhuisjes.
Er is zelfs niet genoeg voeding voor iedereen en waarschijnlijk zullen er daardoor nog slachtoffers vallen.

Bijna 24 uur na de vreselijke aardbeving die Haïti trof, liggen de straten van hoofdstad Port-au-Prince volgens getuigen nog vol met lijken. De communicatie met Haïti verloopt zeer moeizaam, omdat er door de verwoestingen nauwelijks telefoon- en internetcontact mogelijk is. Ook zou de verkeerstoren van het vliegveld zijn ingestort, zodat er geen regulier vliegverkeer mogelijk is.

De VS liet al weten dat illegale Haïtianen in het land voorlopig niet zullen uitgewezen worden. Heel wat landen helpen meteen hulpploegen, medicijnen e.d. gestuurd. Ook de groep van dokter Beaucourt is er vandaag aangekomen.

Maar de pers…liet weer de meest gruwelijke beelden zien. Dat ze de wereldbevolking wakker willen schudden via foto’s is begrijpelijk, maar dat ze bijvoorbeeld een levende vrouw die enkel het hoofd en een arm boven het puin uitsteekt en duidelijk om hulp smeekt, fotograferen snap ik niet. Een eerste reactie zou moeten zijn dat ze de brokstukken van die arme vrouw halen. Maar nee, een foto is voor de pers veel belangrijker. Hoe schokkender de foto, hoe beter ze hem kunnen verkopen.
Schandalig gewoon!

Ik ben niet echt een fan van het Rode Kruis, ( ik heb nochtans vroeger mimosaboeketjes voor hen verkocht van deur tot deur) ... in dit geval wil ik hen steunen, ook via deze oproep.
Het Rode kruis vraagt financiële hulp. Wie zijn steentje wil bijdragen kan dat doen door: te storten op rekening nummer 000-0006566-67 (boodschap 'aardbeving Haïti') van het Rode Kruis. U kan ook meteen online storten bij het Rode Kruis, alweer met de vermelding 'aardbeving Haiti').
Giften vanaf 30 euro zijn fiscaal aftrekbaar.

14:54 Gepost door Janice Laureyssens in Algemeen | Permalink |  Facebook |

Commentaren

Tillen Ik vind dat er daar heel veel lopen te niksen ipv stenen op te tillen.

Gepost door: Wannes | 14-01-10

Doorvoed Men vraagt zich af waarom in aardbevingsgebieden zulke zware betonnen constructies worden neergezet, en waarom de halve bevolking in miljoenensteden gaat wonen ipv in hutten op het platteland, waar ze zelf voor voedsel kunnen zorgen. Tussen haakjes, voor 'het armste land vh westen' te zijn, zien die mensen er nog heel behoorlijk doorvoed uit.

Ik stel voor dat ze in 't vervolg huizen bouwen op basis van zeecontainers naast en op mekaar, die vallen niet in.

Hoe rabiaat links onze pers wel is, valt vandaag goed op in hln, waar ze een artikel uit ...The Guardien vertaald hebben, het meest fanatiek-linkse blad vh westelijk halfrond. En ntl is weer alles de schuld vh westen, de US op kop. Waarom de Dominikaanse Rep, op hetzelfde eiland gelegen, veel welvarender is, wordt er gemakshalve niet bijverteld.

Gepost door: Wannes | 14-01-10

Als "oproep" is .... het een mooi gebaar tegenover de bevolking aldaar.
Verdere commentaar wil ik niet leveren om niet "tegen Uw kar" te rijden in verband met het R.K.
U zoudt zich mogen vasthouden aan de schouderbandjes van Uw bh om niet omver te vallen indien U zou horen hoéveel er van dat gestortte geld ervan afgaat als "administratieve kosten".
Helaas, die oude mufgeworden bewijsstukken heb ik weggegooid wegens "verlopen tijden" toen ik verhuisd ben naar Zeebrugge, doch 'k zweer met hand op het hart, dat ze indertijd zéér compromitterend waren en het einde betekenden van een jarenlange vriendschap met Carl Vande Kerkhove.(daarom stonden die ook in een grote doos op zolder)

Gepost door: Victor Van Vosselaer | 14-01-10

De liefde van God ,Allah en zijn "rechtvaardigheid..... is niet te onderschatten Het leed van die arme drommels is onvoorstelbaar,ze hebben al niks en nu pakken ze dat niks ook nog af...hoogste tijd om te gaan bidden , God , Allah of wie dan ook ,op de blote knieen of met het achterwerk in de lucht te bedanken voor zijn oneindige liefde... en rechtvaardigheid...het is duidelijk zullen die supergelovige idioten zeggen ...het is een straf van " de allerhoogste" maar waarom ze die straf verdienen blijft een raadsel.

Gepost door: Rene | 14-01-10

Ik denk dat een bedrag (groot of klein) storten die mensen al een heel pak verder zal brengen.

Gepost door: 1MT | 15-01-10

Hulpverlening Wat mij wel opvalt is:

1) het feit dat de USA-hulpverleners weeral de laatsten waren om te komen helpen (alhoewel ze maar een dikke 1000 km ervan af zitten). Maar gaan wel "alles in (hun eigen) goede banen leiden". Maar ja, Haïti heeft geen natuurlijke rijkdommen zeker? Dat Hillary Clinton daar in de weg gaat lopen is natuurlijk groot nieuws.

2) Dat Japan en China weer schitteren als grote afwezigen. Maar eisen wel dat de halve wereld bij hen gaat helpen als er iets misloopt. Opmerking rijkdommen geldt hier ook, niet?

3) Dat er vanuit Poco-België nu GEEN stemmen opkomen om massaal Haitianen te gaan binnenhalen en regulariseren. Deze mensen hebben het tenminste NODIG om ECHT geholpen te worden. Geen eer of geld uit te halen zeker?

4) Dat de armoede in Haiti de schuld is van de hele Westerse wereld. Hoelang hebben zij Papa en Baby Doc niet hun (tirannieke) graaigangen laten gaan?

Zijn gewoon enkele gedachtenspinsels, maar wou ze toch even kwijt.

Gepost door: Bob D, Carnac | 16-01-10

Cuba Tja, het westen kan nu eenmaal niet ALLE problemen met dictators in de wereld oplossen, want dan wijst Links onmiddellijk met de vinger ("er zal daar wel olie zitten zeker?"). Ieder land is verantwoordelijk voor z'n eigen leiders.

En idd, het westen was beter weggebleven uit Irak, en dat volk zijn eigen problemen laten oplossen ipv ons te beliegen met "WMD-verhaaltjes".

Wie niet in staat is zelf een revolutie te beginnen tegen zijn (on)geliefde dictator (Cuba?), is het ook niet waard om geholpen te worden om de man te verdrijven.

Gepost door: Wannes | 16-01-10

Moeder Theresa Zopas op Canvas een reportage van Channel4 gezien, die zijn toch wat objectiever als de zwaar linksdragende BBC. En wat blijkt? De hoofdoorzaak vd impasse waarin het land zich al tijden bevindt is ...hun verslaving aan gratis voedselhulp. En dat gaat tot in de eeuwigheid duren vlg een plaatselijke pastoor. De grond is er zeer vruchtbaar, maar geen mens die een poot uitsteekt ntl, alles wordt gratis door de VN geleverd. Identieke situatie als in palestina, Soedan, Somalie, enz enz... Ze zullen het nooit leren, de mensen met hun aangeboren Moeder Theresa complex.

Gepost door: Wannes | 16-01-10

zojuist gelezen op... de site hln; buitenland; titel : Het rode kruis heeft 73 miljoen euro nodig voor Haïti.
Lezersreactie van (20:50 uur) J.K Zele (LETTERLIJK)

Het rode kruis vraagt. Zoals destijds met de overstroming in Ruisbroek.
Een collega zend via het rode kruis 1.000frank naar zijn broer, ontvangen 500 frank, rest administratiekosten. In die tijd was 1.000 frank heeel veel geld.

De eventuele fouten zijn voor de reageer(der/ster) U kan het nagaan op de site.

Begrijpt U nù waarom dat de jarenlange vriendschap tussen mij, en C Vd K plots verdween door het uitkomen van dergelijke gevallen,die al jarenlang ongeweten gebeurden ?
Mijn weggegooide muffig stinkende bewijzen zijn dus niet meer nodig om mijn beweringen te staven.

Gepost door: Victor Van Vosselaer | 17-01-10

De documentaire op Canvas was inderdaad goed, maar toch viel het op dat Frankrijk, (dat zich nu ergert aan de VS omdat ze de orde op de luchthaven in orde brengen) verder buiten schot werd gelaten terwijl ze zelf niets ondernemen om hun vroegere kolonie te helpen.
Wat ook opviel is, dat terwijl er een reporter in het nieuws sprak over te weinig hulp, er achter hem een groot vliegtuig stond met de letters 'US Air Force' en Cuba hen de toelating gaf om over hun land te vliegen.

Het is overigens algemeen geweten dat landen die veel hulp krijgen, zelf geen initiatief meer nemen (zelfs Wallonië doet het niet). In Haïti wachten ze elke keer weer terug op voedselhulp en ondertussen kappen ze alle bomen zodat alle vruchtbare grond wegspoelt en het land erodeert.

Nochtans was Haïti ooit één van de rijkste koloniën die Frankrijk heeft gehad.

Overal waar de Fransen hebben gezeten, moeten anderen, en dan meestal de Amerikanen het gaan oplossen. Zo was het in Vietnam en zo is het ook in Haïti.

Misschien goed om Wikipedia eens te lezen.

Gepost door: Janice | 17-01-10

Goed om weten (Belga) Symantec, een bedrijf gespecialiseerd in computerbeveiliging, waarschuwt dat cybercriminelen nu al misbruik maken van de ramp in Haïti. Ze verspreiden op grote schaal e-mails waarin wordt gevraagd geld te storten voor de slachtoffers. Op die manier verrijken ze zichzelf.

Sommige e-mails worden ondertekend door onbestaande hulporganisaties, maar andere dragen de naam en het correcte adres van het Britse Rode Kruis. De betaling moet echter gebeuren via Western Union, een dienst waar het echte Rode Kruis geen gebruik van maakt. Ook wie in Google de zoektermen Haiti Earthquake Donation invoert, krijgt een aantal sites van oplichters te zien. Symantec raadt aan de mails te negeren en enkel te storten via de officiële sites van de hulporganisaties. Vaak leiden de links in de bewuste mails ook naar websites die virussen en zogenaamde malware verspreiden. Ze worden dus het best onmiddellijk verwijderd.

Gepost door: Janice | 17-01-10

238.000 De Haitianen zouden een voorbeeld moeten nemen aan de chinezen en de één kind per gezin wet invoeren. In 1940 woonden er ...238.000 mensen in Haiti, nu 9 miljoen.

Als Belgie een soortgelijke bevolkingsexplosie had gekend, waren we hier nu met 300 miljoen!

Gepost door: Wannes | 17-01-10

Stel je voor, dan hadden we op elkaars schoot moeten zitten.

Maar wees gerust, die bevolkinsexplosie komt hier nog. Zo begon het in Libanon ook.

Gepost door: Janice | 17-01-10

1.3 miljard Al iemand een moslim zien meehelpen ginder? Zo zijn er toch 1.3 miljard?

nu weten we ook waarom die ploeg van dr Beaucourt 'Be-Fast' noemt: ze zijn rapper terug weg als alle anderen. Ook Broederlijk Delen is met de staart tussen de benen vertrokken, nu ze hen het hardst nodig hebben. Maar die waren vooral bezig met 'mensenrechten' hoorde ik de baas vd club zeggen. Als daarmee maar weer geen lobbywerk voor homo's en abortus bedoeld is.

Gepost door: Wannes | 18-01-10

inderdaad ik heb nog geen enkele verwarde baard ,kopvod noch burka gezien bij de hulpverleners, maar waarom zouden ze,het gaat tennslotte maar om "ongelovigen"

Gepost door: Rene | 18-01-10

Satellietbeelden Op satellietbeelden van Port au Prince is te zien dat de schade zich eigenlijk nog over een vrij beperkt deel vd stad uitstrekt. Lichtgele zones betekenen 0-10% schade, geel 10-40%, oranje boven 40%. Welnu, er zijn nog grote stadsgebieden die helemaal niet ingekleurd zijn, dus geen schade? Ook op google Earth is nog helamaal niets te zien, zo oud zijn die fotos dus al. Toch valt het op dat het land grotendeels onbewoond is, en dat, zoals in alle achterlijke landen, de mensen bijeentroepen in megasteden. Met alle gevolgen vandien, zoals nu blijkt. Voor een stad als Port-au-Prince , met 3 milj inwoners, zijn 75000 doden eigenlijk nog altijd 'maar' 4% vd bevolking. Dus niet alles en iedereen is daar kapot en dood, zoals ze ons willen wijsmaken. Het probleem is dat het land al lang leeft van voedselhulp, en niemand nog weet hoe de handen uit de mouwen te steken.

Gepost door: Wannes | 21-01-10

Arabieren helpen niet http://www.depers.nl/buitenland/400878/Gecondoleerd-en-veel-sterkte.html

Haïti: Grote verschillen in vrijgevigheid - Iedereen helpt, behalve de rijke Arabieren
Door: Eva Ludemann
Gepubliceerd: vandaag 00:11
Update: vandaag 09:46
‘Gecondoleerd en veel sterkte’, aldus de Saoedische koning Abdullah in een telegram aan René Préval, de Haïtiaanse president, vier dagen nadat diens land door een zware aardbeving werd getroffen. En daar bleef het tot nu toe bij.
De Saoedische regering, ofwel het Saoedische koningshuis, is één van de rijkste ter wereld. Als het gaat om het bouwen van islamitische scholen en moskeeën in landen als Pakistan, Indonesië en Palestina, is zij reuze gul. Maar Haïti ontving tot dusver nog geen cent van de in oliedollars badende Saoedi’s. Ook is geen hulp aangeboden in natura, zoals hulpgoederen of een team artsen.
Andere golfstaten dragen wel bij aan de internationale noodhulp aan het door een zware aardbeving getroffen land. Qatar heeft een reddingsteam naar Haïti gevlogen en dinsdag landde een vliegtuig met een lading tenten uit de Verenigde Arabische Emiraten. In de rest van de Arabische wereld hebben de Libische, Libanese en de Jordaanse overheden vliegtuigen beschikbaar gesteld voor het vervoer van hulpgoederen naar Haïti. De niet-Arabische landen in de regio – Israël, Turkije en Iran – hebben respectievelijk een mobiel hospitaal, een reddingsteam en veertig ton hulpgoederen naar Haïti gestuurd.
Magertjes
Het totaal aan financiële toezeggingen aan Haïti beslaat 116.772.897 dollar volgens de laatste gegevens van het UN Office for the Coordination of Humanitarian Affairs (OCHA), ofwel het VN-kantoor dat humanitaire hulp ondersteunt en coördineert. Daarvan is slechts 636.000 euro afkomstig uit de Arabische landen in Noord-Afrika en het Midden-Oosten, namelijk uit Marokko.
Daarnaast heeft de Rode Halve Maan, het islamitische Rode Kruis, in enkele Arabische landen geld en materiële hulp bijeengebracht. ‘In totaal zo’n miljoen euro’, zegt Matthew Cochrang van de IFRC, de Internationale Federatie van het Rode Kruis en de Rode Halve Maan. ‘Het geld is geschonken door burgers, bedrijven en ruim drie ton van het bedrag is door de OPEC beschikbaar gesteld.’
Alle beetjes helpen, maar al met al is het maar magertjes als je bedenkt dat een land als Polen meer geeft dan alle Arabische landen samen. Hoe anders was dat in 2004 toen Arabische landen massaal doneerden voor de slachtoffers van de tsunami, die onder andere de islamitische staten Indonesië en de Malediven trof. En toen het islamitische Pakistan in 2005 werd opgeschud door een zware aardbeving trok de Arabische Liga zonder aarzelen 250 miljoen dollar uit voor de slachtoffers.
Vliegtuigen vol dekens en andere hulpgoederen werden direct naar Pakistan gevlogen, met name uit Saoedi-Arabië. De Saoedische International Islamic Relief Organisation, opgericht door het Saoedische koningshuis, hield grote inzamelingsacties voor de ontheemde Pakistanen.

Koninklijke vloot
Voor Haïti geen Arabische giro 555, laat staan Arabische ministers van Ontwikkelingssamenwerking die het bedrag op die rekening verdubbelen. ‘Het is hartverwarmend hoe wereldwijd iedereen zich inzet om Haïti er bovenop te helpen’, zegt Cochrang van de IFRC. ‘Zelfs ontwikkelingslanden als Mozambique en Namibië doneren.’ Intussen blijft in Saoedi-Arabië de extreem luxe Koninklijke vloot vliegtuigen en helikopters werkloos aan de grond. En de hand op de uitpuilende knip.

Gepost door: Jean | 02-02-10

De commentaren zijn gesloten.