21-01-10

Opel gaat nu definitief dicht.

Bij Opel valt het doek. De fabriek gaat in juni definitief dicht, 2.300 werknemers verliezen hun baan, dat maakte de directie van GM Europe, na maandenlang een welles-nietes spelletje te hebben gespeeld, vandaag bekend.

Niet alleen verliezen de werknemers van Opel hun baan, maar heel wat toeleveringsbedrijven zullen waarschijnlijk ook hun deuren moeten sluiten.
Eerst wou men deze beslissing op de wereldwijde economische crisis steken en sprak GM Europe over een "ernstige inzinking van de automobielmarkt" die tot deze beslissing zou hebben geleid.

Onzin natuurlijk. Opel Antwerpen heeft al minstens 15 jaar problemen en de aap kwam uit de mouw toen Opel-topman Nick Reilly tijdens een persconferentie donderdagmiddag in Brussel verklaarde dat de Antwerpse Opel-fabriek halfweg 2010 wordt gesloten, omdat de producten die in Antwerpen gefabriceerd worden elders (lees: goedkoper) gebouwd kunnen worden.
De Opel-topman voegde eraan toe dat het SUV-model dat aanvankelijk aan Antwerpen beloofd was, ook in Korea kan gebouwd worden.
Het moederconcern GM, dat eigenaar is van de site in Antwerpen, wil die verkopen en gaat op zoek naar een koper voor de fabriek.

De hoge lonen bij Opel, de kosten op arbeid, de vele voordelen en bonussen, de korte werktijden, de sociale onlusten … dat alles hebben de vakbonden in de loop der jaren afgedwongen.
Alles ging goed zolang de globalisatie nog geen feit was. Nu moet iedereen zich aanpassen. De crisis biedt bedrijven zoals GM nu de kans om er relatief goedkoop vanaf te raken en dat grijpen ze nu graag met beide handen aan. De duurste en meest sociaal onrustige landen vliegen eruit.

Indien men deze economische neerwaartse spiraal wil stoppen, zal men toch dringend iets moeten ondernemen. Een bedrijf wil nu eenmaal winst maken, dat is hun doel, als het niets opbrengt kunnen ze er beter meteen mee ophouden.

16:03 Gepost door Janice Laureyssens in Algemeen | Permalink |  Facebook |

Commentaren

vervalste concurrentie Deze keer ben ik het maar gedeeltelijk met je eens :
- Je zal toch ook wel wel weten dat, ondanks de hoge lonen, vakbonden, enz de fabriek in Antwerpen nog steeds rendabeler is dan sommige in Duitsland die wel openblijven.
- Je zal toch ook wel weten dat belgie NOOIT kan concurreren met een land als Korea, of wie weet binnenkort zelfs China, tenzij hier terug de slavernij wordt ingevoerd. Dit is gewoon geen eerlijke concurrentie.
- Ik ben het daarentegen volledig met je eens dat onze bedrijven in belgie volledig concurrentieel moeten blijven met andere (west)europese landen.

Gepost door: lijntje | 21-01-10

1440 euro In 2008 was het gemiddeld loon in zuid-korea 1440 euro.

Gepost door: Wannes | 21-01-10

In 2008 was het gemiddeld loon in Korea 1440 euro?
In 1992 verdiende mijn ex-schoonzoon al 82000 BF per maand bij Opel. (Verlofgeld en dertiende maand enzo inbegrepen)

Ik ben ervan overtuigd dat mijn huisarts in die tijd niet eens zoveel verdiende, alhoewel hij er veel langer voor gestudeerd heeft en er heel hard moest voor werken. Hij had ook maar één auto en kon geen twee of drie keer per jaar op reis gaan zoals heel wat arbeiders wel konden.

Ik gun het iedereen, hoor! Hoe welvarender iedereen is, hoe beter ons bedrijf draait.
Maar ik denk toch dat de vakbonden wat té 'greedy' waren en zoveel uit de brand wilden slepen zodat de arbeiders daar nu jammer genoeg het slachtoffer van zijn.
Gelukkig voor hen kunnen ze rekenen op een werkloosheidsuitkering (waardoor de vakbonden nog rijker worden). De ondernemers van de toeleveringsbedrijven die nu ook failliet zullen gaan kunnen dat niet.

Of we nu willen of niet, door de globalisatie zal iedereen moeten inleveren om de nieuwe economieën te steunen. En of jullie het er mee eens zijn of niet, mijn schuld is het ook niet.

Gepost door: Janice | 21-01-10

leve de kamaraden,leve de vakbond Ik denk "lijntje" dat de slavernij invoeren stillekensaan voor onze "eens" zo welvarende maatschappij een optie wordt...met dank aan de maffia vakbonden ,die maar niet willen en kunnen begrijpen dat een onderneming geen sociale instelling is maar een winstenmakende machine...Wat zou "lijntje" doen indien hij of zij een bedrijf had ,zich vestigen in een land waar de lonen een pak goedkoper zijn ,of zich gaan blauw betalen aan werknemers ,onder druk van vakbonden ,die om de haverklap staken als er iets is ,dat hun niet zint...Als "lijntje" eerlijk is ,kennen we het antwoord. Dat is de realiteit..

Het sluiten van de fabriek in kwestie kwam zojuist op het Thaise-nieuws !!

Ik woon al enkele jaartjes in Thailand ,mijn ervaring is ,hoe minder de mensen hebben of krijgen, hoe meer, ze er willen voor doen...In mijn "fatherland" is dat juist het omgekeerde.

Mijn huisje "weltevree" staat op een bewaakt woonerf,ze zijn hier nog volop aan het bouwen,iedere dag zie ik mannen vrouwen,zwaar werk doen in de meest primitieve omstandigheden, met de meest primitieve middelen. De gemiddelde bouwvakker heeft een loon van ongeveer 300-tot 500 bht per dag...tussen de 6 Euro 50 en 12 Euro 50.Mijn vrouw een ex regeringsambtenare,nu op rust, had een hoog loon 500 Euro maandelijks...Een verkoopster in "The Mall" een imens grote supermarkt,waar ge alles kunt krijgen ,heeft rond de 4000 bht maandelijk werken 12 uur per dag 7 dagen lang...toestanden waar onze Cortebeeck en die andere Pipo gek van zouden worden. Alhoewel die toestanden ,volgens onze begrippen "slavernij zijn,lijken die mensen mij "gelukkig" ....blijven vriendelijk ,behulpzaam en klagen nooit...Het is uiteraard niet mogelijk ,tussen die twee landen een vergelijking te maken, maar de vraag is, hoeveel moet een arbeider krijgen of hebben alvorens hij gelukkig of tevreden kan zijn ,onder impuls van vakbonden kan de werknemer NOOIT tevreden zijn ,steeds maar meer en meer willen ,steeds maar nieuwe eisen...tot een bepaalde onderneming zegt " ge kunt "teuten"....Komt daarbij onze "gastarbeiders" die nog enkel "gasten" maar niet meer arbeiden...Voeg daarbij nog onze "nieuwkomers" illegalen, asielzoekers,goudzoekers en andere zoekers,ieder jaar een nieuw legertje van enkele duizenden,die de arbeidsmarkt of liever gezegd "den dop" komen vervoegen. Die feiten geven in ieder geval een kristalheldere blik in de toekomst.Ons land gaat stillekensaan maar zeker naar de afgrond en binnen afzienbare tijd is slaaf zijn of worden nog een status

Gepost door: Rene | 21-01-10

nuance Voor alle duidelijkheid Rene, ik verdien ook maar een 1400-1500€ per maand en ik denk, als jij even eerlijk bent, dat de politielonen ongeveer even hoog liggen. Voor de gewone agenten natuurlijk. Zou jij, als je niet op pensioen was, nu nog instemmen om terug als agent de straat op te gaan voor een paar honderd euro minder?

Het is een vraag, maar ik denk toch dat ik het antwoord al ken.
Ik bedoel maar, er is een groot verschil tussen de vakbondstop, die zelf fortuinen verdient, en de basismandatarissen die onbezoldigd werken.

Die topmannen -zowel de vakbondstop als in het bedrijfsleven- verknoeien inderdaad alles en voor iedereen, maar je mag de schuld daarna niet gaan leggen bij de arbeiders en/of de besismandatarissen die dit -voor de overgrote meerderheid- niet verdienen!

Gepost door: lijntje | 22-01-10

Dat doe ik zeker niet, lijntje. Het ligt vooral aan het systeem van uitbetaling in geval van werkloosheid. België is het enige land ter wereld die dat laat doen via de vakbonden. En daarom sluiten veel arbeiders zich aan. Bovendien hebben vakbonden hun zegje in elke bedrijf met meer dan 50 werknemers.
Ze krijgen voor het uitbetalen van de werklozensteun niet alleen enorm veel geld, maar kunnen het geld ook nog enkele dagen op een 'buitenlandse' rekening laten staan en dat brengt hen nog eens ettelijke eurootjes op.

Toen ze lang geleden eens op tv over die buitenlandse rekeningen werden aangesproken, zeiden ze dat dit noodzakelmijk was, want... stel je voor dat het Vlaams (toen nog) Blok ooit aan de macht zou komen, dan zouden die hun centen inpikken want die waren tegen de vakbonden.
Heb je al ooit zoiets belachelijk gehoord?

Bovendien is het Vlaams Belang niet tegen een onafhankelijke vakbond die onderhandeld tussen werkgevers en werknemers, maar wel tegen de politiek verzuilde vakbonden die zowel de regering onder druk zetten en mee in het bestuur zitten die een eventuele nieuwe kandidaat vakbond al dan niet moet goedkeuren.
Uiteraard komt er op die manier geen verandering, laat staan een nieuwe vakbond... Misschien kunnen ze al eens beginnen met hun boekhouding bekend te maken, zoals elk ander bedrijf ook moet doen.

Gepost door: Janice | 22-01-10

Vandaag staat in HLN een artikeltje dat in feite net hetzelfde zegt al ik over de 'hebberigheid' van de vakbonden die het onderste uit de kan willen. Dergelijke grote bedrijven hebben nu de keuze en dat wordt hier nogal eens vergeten.

Gepost door: Janice | 22-01-10

Het zou misschien wenselijk zijn dat de Vlaamse politiek even de vakbonden in een hoek dumpt en vragen aan de leiding van GM wat HUN voorwaarden zijn om de Opel fabriek NIET te sluiten

Gepost door: Rene | 28-01-10

De commentaren zijn gesloten.