25-01-10

Wat wil Bart De Wever?

Herschaalde kopie van untitledP
Op de cover van P-Magazine knipte Bart De Wever de Belgische schoonheidskoningin Cilou Annys, of meer specifiek…haar lintje waarop staat, Miss Belgium 2010. Zij staat boven op de tricolore vlag, iets wat Bart De Wever weigerde omdat dit volgens hem bij sommige mensen (begicisten) en dan vooral in het zuiden van het land, nogal gevoelig ligt. Hij ging dus achter de vlag staan. Toch werd daar moord en brand over geschreeuwd en vond het domme wicht er niets beter op dan nu maar eens op de Vlaamse Leeuwenvlag met de foto van Bart De Wever te gaan staan.
Wat ze ermee hoopt te bereiken mag Joost weten.

In ieder geval lag Bart De Wever zwaar onder vuur en vrees ik dat er van een staathervorming weinig zal in huis komen, want ‘off the record’ wil Bart De Wever, volgens Luc Van Der Kelen, eigenlijk helemaal geen splitsing. (Zie clip)

Wat wil hij dan wel?
Eigen bevoegdheden?
Dewelke?
Laat hem dan zeker beginnen met een volledig financiële en fiscale en sociale autonomie.

Wil de N-VA een confederalisme? Is er een verschil tussen separatisme of confederalisme! Normaal is er weinig of geen verschil, want enkel aparte soevereine staten kunnen een verbond aangaan. Maar één groot verschil is er toch nog. In een confederatie liggen sommige bevoegdheden nog altijd bij de federatie, het overkoepelende geheel dus of zoals we het nu kennen, de federale regering.

Dit betekent dat er moet beslist worden welke bevoegdheden er nog samen uitgevoerd kunnen worden, (zoals bvb. het leger) maar dat betekent ook dat men deze bevoegdheden weer kan intrekken wanneer men wil.

Beide deelstaten beslissen dan elk onafhankelijk welke bevoegdheden ze aan een Belgische confederatie toevertrouwen.
De Duitstalige Gemeenschap met iets meer dan 70.000 inwoners, die momenteel nog deel uitmaakt van het Waalse Gewest wil ook een eigen deelstaat worden in een confederaal België.

Wat zal er dan veranderen? Niet veel. Dan blijven we nog altijd met vier of vijf regeringen zitten met de daaraan verbonden kosten en dito problemen. En zal er nog steeds op de onvrijwillige solidariteit van de Vlamingen beroep worden gedaan.

Wat willen we dan?… Een confederatie of meteen de korte pijn - ‘a clean cut’?


Den ‘ouwe blauwe’ is toch niet te vertrouwen…

15:02 Gepost door Janice Laureyssens in Algemeen | Permalink |  Facebook |

Commentaren

dit verhelderend filmpje mag best wekelijks herhaald worden op alle vlaams-liefhebbende blogs, tot en met de kiezingen in 2012. dàt is de ware bart de wever !

Gepost door: jos | 26-01-10

De commentaren zijn gesloten.