26-01-10

Ondernemers voelen zich niet welkom in dit land.

Rudi De Leeuw van het ABVV ging gisteren toch wel zeer kort door de bocht.
Hij werd kwaad als men hem in Terzake zei dat de bedrijven in ons land aan de alarmbel trokken. Voor hem zijn alle werkgevers en ondernemers van klein tot groot ‘smeerlappen’ die enkel maar aan zichzelf denken. Hij wil maar niet begrijpen dat hun grootste zorg erin bestaat een goed draaiend bedrijf te runnen. Hij begrijpt ook niet dat er nog iets is tussen ongebreideld kapitalisme met uitwassen zoals we die kennen onder de vorm van enorme bonussen en lonen aan managers en bestuurders, of gewoon het kapitalisme dat welvaart bracht waar tenslotte iedereen beter van werd, zoals in de jaren ’60 het geval was.

Het is niet het socialisme dat welvaart heeft gebracht voor iedereen, maar wel het kapitalisme. Het is niet de overheid die werkplaatsen creëert, maar wel de ondernemers.

Goeddraaiende bedrijven en goed opgeleid personeel gaan hand in hand.
De ene betaalt voor de diensten die worden aangeboden door de andere. Een bedrijf kan wel personeel opleiden voor speciale en specifieke arbeid eigen aan het bedrijf, maar het is niet de taak van de werkgever om ongeschoold personeel aan te werven en hem te scholen of op te leiden terwijl hij er dan ook nog moet voor betalen. Als een werkgever het toch doet, dan is het enkel uit noodzaak, omdat de opleidingen in het onderwijs te wensen overlaten.

Bovendien zwaaien de vakbonden steeds met de ‘omzet’ van een bedrijf, terwijl de omzet helemaal niets te betekenen heeft als je onkosten hoger liggen dan je omzet. Het is de netto winst, na aftrek van de belastingen, die telt. Werknemers geloven vaak dat die nettowinst recht in de zakken van de vennoten verdwijnen, maar dat klopt natuurlijk ook niet. De zaakvoerder heeft een loon in zijn bedrijf en betaalt in feite twee keer belasting. Eén keer op de winst en dan nog een op het loon. Wil hij zichzelf en de andere vennoten dividenden of tantièmes uitbetalen, dan zijn die uiteraard ook te berekenen à ratio op de winst en uiteraard ook belastbaar. Maar dat is allemaal wat te ingewikkeld om hier uit te leggen. Net als de aandelenbeurs waar vooral speculanten de boel om zeep helpen…

In dit land probeert de overheid (en de vakbond) een voet binnen een bedrijf te krijgen en profileren ze zich vaak als manager. Een ondernemer die klein begon, heeft niet alleen grote risico’s genomen, maar vaak ontberingen gekend en dubbele uren geklopt. Vaak nachten wakker gelegen vooraleer de zaak stilaan begon te groeien en winst maakte.
Vanaf ze te groot werden begon de vakbond er zich mee te moeien met sociale onlusten als gevolg. Waarna via onderhandelingen (onder druk zetten) vaak het onderste uit de kan werd gehaald. Aan de andere kant heb je dan de overheid die eveneens met haar grijpgrage handjes in je bedrijf zit via het bestraffen van de tewerkstelling door hoge loonkosten, vennootschapsbelasting en allerhande taksen, indirecte belastingen en aanslagen, met als gevolg dat de ondernemer ofwel de zaak overbracht naar het buitenland of failliet ging.

hp--portrait-of-LouisXIV-at-freyr Misschien moet Rudi De Leeuw maar eens even terug denken aan de uitdrukking ‘Laisser faire…’ Die is er niet zomaar gekomen. In feite betekent het niets anders als ‘laat ons maar doen…’

In de jaren 1680, toen de Franse regering onder de absolute monarch, Lodewijk de XIV weer eens zonder geld zat vanwege het vele oorlogvoeren, het liederlijke leven aan het Hof, de vele maîtresses en het uitbouwen van het kasteel van Versailles, begon het volk te morren. Alle staatsinkomsten werden door de monarchie opgeslokt. Om aan geld te geraken dachten ze toen aan de handelaren die ze weliswaar verwaarloosden en vergaten, behalve wanneer het ging op belastingen en taksen te innen. De rechterhand van Lodewijk de XIVde, Jean-Baptiste Colbert, riep de handelaren bijeen op een vergadering in Lyon.
Colbert , toen Franse minister van Financiën, wou een beetje joviaal doen en vroeg de handelaren ‘Wat kunnen we doen om jullie te helpen’.
In feite bedoelde hij wat kunnen jullie doen om ONS te helpen... Waarop een zekere François Legendre, die weer eens een nakende belastingsverhoging voelde aankomen, het beroemde antwoord gaf ‘Nous laisser faire’, ‘laat ons maar doen’.

In feite is het in ons land vergelijkbaar. De staat is ook hier de grootste slokop met haar vijf regeringen en kabinetten, haar vele ambtenaren, kosten voor asielzoekers en gelukszoekers, en een groot percentage niet werkende migranten. Dan spreken we nog niet over de kosten van overvolle gevangenissen (huur in Nederland 30 miljoen euro per jaar voor momenteel 200 man) en andere zotte en nodeloze onkosten zoals de talloze studies, overheidsopdrachten waarbij vooral mensen zoals Noël Slangen, advocaat Marc Uyttendaele (echtgenoot van PS-minister Onckelinks) en nu ook Daerden (PS) er schatrijk van worden.

Daar hoor je de vakbonden niets over zeggen natuurlijk. Evenmin hoor je ze protesteren tegen de Staat die nu mensen als ‘contractuelen’ tewerk stelt omdat die dan gemakkelijker kunnen worden afgedankt dan vastbenoemden, ze hebben ook geen recht op een ontslagvergoeding en hun pensioen is ook merkbaar lager dan bij de vastbenoemde ambtenaren.

Ook de BTW tarieven liggen hier veel te hoog. Om maar één voorbeeld te geven, in een restaurant in Luxemburg betaal je als klant 3% BTW, hier betaalde je tot nu toe 21% en vanaf dit jaar 12%. Normaal zou dit goedkoper moeten worden voor de consument, maar de horeca beloofde meer (ingeschreven) tewerkstelling in ruil voor de BTW-verlaging dat voor hen dan een verhoging van de inkomsten betekent. Maar door het rookverbod en de strenge controles op alcoholverbruik, (en de meeste restaurants verdienen het meest aan de aperitieven en wijnen) zal het verlagen van de BTW tarieven maar een doekje tegen het bloeden zijn.

Vooraleer hier alle bedrijven wegtrekken of moeten sluiten, zou de regering beter eerst eens luisteren naar de klachten van de ondernemers. Zowel van kleine handelaar tot grote ondernemer van een multinational… ze zullen allemaal hetzelfde zeggen.

België is te duur! En als dank worden we behandeld als gangsters!

14:42 Gepost door Janice Laureyssens in Algemeen | Permalink |  Facebook |

Commentaren

21% De btw-daling van 21 naar 6% voor restaurants is ook weer een maat voor niks geweest: de menuprijzen werden nauwelijks aangepast. De winst verdwijnt weer in de zakken vd zelfstandigen, die er hun volgende appartementenblok mee gaan bouwen.

In Duitsland is trouwens krek hetzelfde aan het gebeuren met de hotelprijzen. Daar vragen de liberalen (!) al om de verlaging ongedaan te maken.

Gepost door: Wannes | 30-01-10

Appartementsblok is wel wat overdreven. (Daar moet je een Turk voor zijn in Luik). De meeste horecabedrijven gaan trouwnes failliet nu er niet meer mag gerookt of gedronken worden.
Maar dat is inderdaad de bedoeling niet van een BTW heffing. Voluit heet het 'Belasting op de Toegevoegde waarde'. Dat wil zeggen dat ze de BTW op hun inkomende facturen in aftrek mogen brengen van de ontvangen BTW. Als de BTW die te betalen is door de consument, dan moet die consument dat ook voelen in zijn portemonnee. Dat is in de bouw ook zo.
Nettoprijzen en de BTW apart vermelden is de eerlijkste manier. Zo doen wij dat ook.

Gepost door: Janice | 30-01-10

De commentaren zijn gesloten.