19-02-10

Boudewijn Bouckaert - back to the roots?

Wie Boudewijn Bouckaert al heeft horen spreken, zal het met mij eens zijn dat hij niet past in de partij van Jean-Marie Dedecker. De aap kwam uit de mouw in Knack, waarin hij na de federale verkiezingen in 2011 een ‘hergroepering’ met de vroegere vijand, Open VLD, bepleitte.
Hij sloot zelfs een terugkeer naar de VLD niet uit. Bouckaert vindt dat LDD haar “drive” kwijt is en acht een naamswijziging noodzakelijk.

Dedecker doet het naar eigen zeggen bewust wat kalmer aan. De verkiezingen zijn pas volgend jaar, “ik ga nu niet ontsnappen uit het peloton”, zei JDD. Hij profiteert van de ‘kalme periode’ om met zijn kleinzoontje wat primetime door te brengen en wil met hem naar Rome om de kunstwerken van Michelangelo te gaan bewonderen. Wie kan hem ongelijk geven…

“Lijst Dedecker is nu misschien nog wel een sterke merknaam, maar dat zal niet blijven duren",zegt Bouckaert. Hij gelooft verder dat Jean-Marie Dedecker in maart zichzelf nog wel zal opvolgen als partijvoorzitter, "maar wel voor de laatste keer".

Bouckaert gelooft nog wel in de toekomst van LDD, maar ziet de partij vandaag als middel om tot een erg zelfstandig en liberaal Vlaanderen te komen met een minimum aan overheid en regelneverij. Is Bouckaert het verleden bij Open VLD vergeten? Een minimum aan overheid en regelneverij is nu toch echt iets dat men niet moet verwachten bij Open VLD.
"Maar”, gaat hij verder, “blijkt in de toekomst dat andere politieke configuraties doeltreffender zijn, dan zullen we onder ogen moeten zien dat de tijd van LDD voorbij is", aldus Bouckaert.
LDD heeft al alle andere politieke configuraties geprobeerd en nergens liep het goed af.
Welke andere politieke configuraties blijven er dan nog over? S.pa? Dat jammerlijk geval Anciaux achterna?

Gelukkig is Dedecker wat slimmer want volgens hem neemt Bouckaert hier een heel persoonlijk standpunt in. De Decker zou alle geloofwaardigheid totaal verliezen mocht hij ooit terug naar Open VLD gaan. Zelfs een kartel vormen met een partij die hem eerder uitspuwde zou hem helemaal van het politieke toneel laten verdwijnen, net als de partij Vivant van Duchâtelet.

Misschien zouden de liberalen nog wel zo onbeschaamd zijn om dit voorstel heus te overwegen. Zeker niet na hun bar slechte resultaten bij de vorige verkiezingen.
Een stemmeke meer is een stemmeke meer, denken ze daar.

Ook al hoopt Bouckaert dat Alexander De Croo een nieuwe wind zal laten waaien door de partij, bleek onlangs dat zelfs een voorzitter teruggefloten wordt wanneer hij ‘te liberaal’ optreedt. Ook al noemde hij het zelf ‘een goed debat’, zijn 10-puntenplan voor justitie viel duidelijk niet in goede aarde bij de oude krokodillen die liever mee in de ‘rustige vastheid’ verder luieren. De volgende verkiezingen zijn op komst en niemand wil zich ondertussen verbranden in dit land van rustige stilstand.

01:35 Gepost door Janice Laureyssens in Algemeen | Permalink |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.