21-02-10

Voetbal...een Feest!!

Ofwel deden ze het erom, ofwel was het uit lompigheid, maar wie gaat nu in godsnaam ‘E Viva Espana’ gaan zingen in Baskenland, tijdens een voetbalmatch tussen RSC Anderlecht en Athletic Bilbao?
Dat zou net hetzelfde zijn als wanneer de Brabançonne zou worden gespeeld op de 11 juliviering. Of nee, dat zou minder erg zijn, want Vlamingen zijn van nature uit zeer onderdanig, en laten zich alles welgevallen. Vaak ook, omdat de meeste Vlamingen hun eigen ‘echte’ geschiedenis niet kennen… The first step in liquidating a people is to erase its memory...

In ieder geval is dat niet alleen dom, grof en uitdagend, maar dat is om ambras vragen. Daarna de beledigde onschuld uithangen is belachelijk.

Het is net zo dom en beledigend als wat Bert Anciaux deed in Zuid-Afrika, toen hij de Afrikaanders in het Engels ging toespreken.
Het kan zijn uit gebrek aan historische kennis, maar dan hou je beter je mond.
Je gaat tenslotte ook niet ‘Deutschland über alles’ gaan zingen op een Joodse Holocaustherdenking.
Bert Anciaux, die in Zuid-Afrika ‘papbroekminister’ werd genoemd na zijn beledigend optreden, is er in ieder geval sindsdien niet meer welkom.


250px-Boercamp1 (Concentratiekampen werden uitgevonden door de Engelsen die tijdens hun gruwelijke imperialistische oorlogen tegen de Boers in Zuid-Afrika zelfs vrouwen en kinderen opsloten in concentratiekampen).

In ieder geval... Ik vrees dat ‘Belgen’ in Baskenland de eerste tijd evenmin welkom zullen zijn.

Even een korte geschiedenis van de Basken.
De Basken zijn waarschijnlijk de enige echte overgebleven Europeanen vooraleer ze verdrongen werden door de komst van de Kelten en Germaanse stammen. Sommige theorieën zeggen dat ze afstammelingen zijn van de Cro-Magnonmensen maar bewijzen zijn er niet echt. Zij hielden stand tegen de overheersing van de Romeinen en konden in de 8ste eeuw de Moren buiten houden. Ze konden tot de middeleeuwen, zelfs na het ontstaan van het koninkrijk Spanje, redelijk hun autonomie en hun taal, cultuur en wetten behouden. Pas eind 1800 werden de Basken gedwongen zich de Castilliaanse taal en cultuur eigen te maken.Na de opstand van de rebellen van generaal Franco, kregen de Basken hun autonomie terug, omdat ze Franco hadden geholpen de monarchie omver te werpen. De Basken waren aanvankelijk rechts, tot Franco amper een jaar later de taal van de Basken verbood. Hij liet zelfs alle Euskarische schoolboeken verbranden, maar het ergste moest nog komen. Bij de terugtrekking van de Duitse troepen vroeg Franco nog een laatste bombardement uit te voeren op Gernika, de hoofdstad van baskenland. http://sites.google.com/site/debaskenenhunstrijd/14-bijlagen/gernika

Pas in 1979, 4 jaar na de dood van Generaal Franco mocht er weer onderwijs worden gegeven in het Baskisch, in het jaar dat daar op volgde kregen de Basken een eigen parlement en werd het Euskara door de Spaanse regering erkend als tweede nationale taal in de Baskische provincies.

Wie interesse heeft in de geschiedenis van de Basken en de periode van Franco raad ik deze site aan: http://sites.google.com/site/debaskenenhunstrijd/voorwoord-2VOOR FOTO'S Athletic Bilbao - Anderlecht - KLIK HIER

17:54 Gepost door Janice Laureyssens in Algemeen | Permalink |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.