10-03-10

Bootcamps

BootCamp

De voordelen zijn groot:

Het weer gehoorzamen aan de leiding.
Samenwerken met Belgische jongeren.
Leren iets voor elkaar over te hebben.
Straf weer zien als een normale consequentie van ontoelaatbaar gedrag.
Het bijbrengen van fatsoensnormen.
Respect leren verdienen in plaats van respect eisen.
Begrip hebben voor de Westerse cultuur.


Een jaar of zes geleden schreef ik ergens op een forum, dat bootcamps en heropvoeden de enige oplossing zijn om jeugdige criminelen terug op het rechte pad te brengen. Een opleiding zoals ‘the marines’ krijgen, maar inplaats van er oorlogsmachines van te maken, zou men ze kunnen leren hoe ze zichzelf kunnen behelpen, ze zouden een opleiding krijgen en een beroep leren en ze zouden de cultuur, de waarden en normen van het land waar ze willen leven, leren respecteren zonder ‘speciallekes’ voor welke religie dan ook.

Toen ik dat destijds schreef, kreeg ik de volle lading van de andere forumdeelnemers. Uiteraard waren ze er, op enkele na, allemaal tegen want ze wilden hier geen Amerikaanse, onmenselijke toestanden.

Een jaar ofzo later heeft Nederland, als experiment, een bootcamp opgericht. De delinquenten die er terecht kwamen werden in een kamer gebracht waar niets anders lag dan een hoop hout, een zaag, een hamer, nagels en vijzen.
De bedoeling was hun eigen bed en kast in elkaar te timmeren. Wie weigerde moest maar op de grond slapen.

De opleiding was zwaar en vanuit de politieke wereld kwam veel kritiek. Maar méér dan 90 % van de gedetineerden die het kamp verlieten hadden een beroep geleerd, vonden werk, gedroegen zich zoals het hoorde en kwamen niet meer terug. De geïnterviewden in een uitzending op de Nederlandse televisie, waren zelfs dankbaar dat hun leven op die manier weer zin had gekregen. Ze hadden een toekomst.

Ook Humo maakte er een reportage over in 2008.
http://www.humo.be/tws/deze-week/14048/jonge-boefjes-op-bezoek-in-een-heropvoedingskamp-in-nederland.html

Nu, zes jaar later staat in de krant dat niet alleen, Jean-Marie Dedecker (LDD) met ‘boot camps’ op de proppen komt, maar ook de Ukkelse burgemeester Armand De Decker (MR). Hij wil dat justitie veel harder ingrijpt tegenover misdadige jongeren, desnoods met….’bootcamps’.

Het kan verkeren…

17:31 Gepost door Janice Laureyssens in Algemeen | Permalink |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.