11-04-10

Poolse vliegtuigcrash

149651

Terwijl Rusland en Polen op zoek zijn naar de oorzaak van het verschrikkelijke vliegtuigongeval, waarbij de president Lech Kaczynski en nog een 88-man sterke Poolse delegatie omkwamen, is men hier bezorgd over het feit dat de nieuwe president wel eens zijn tweelingbroer zou kunnen zijn. Want zijn tweelingbroer en ex-premier Jaroslaw is een perfecte dubbelganger. Partijmedewerkers kennen hen nauwelijks uit elkaar, zegt men.Lech en Jaroslaw Kaczynski lijken als twee druppels water op elkaar, en zijn ook onafscheidelijk.

Het grote probleem voor onze media is het feit dat de Poolse president een conservatief was. De Polen zouden, volgens de laatste radioberichten, wel eens met een emotioneel ‘buikgevoel’ rechts kunnen stemmen, beweert men. Bijvoorbeeld voor zijn tweelingbroer...
Ongelooflijk niet? Dat is dus het eerste waar onze media aan denkt?

Dat de Poolse burgers de socialistische verschrikkingen nog niet vergeten zijn en daarom rechts stemmen, is een mogelijkheid waaraan niet wordt gedacht.

Toeval wil ook dat de president, en een delegatie van 88 mensen, waaronder de legertop, op weg waren naar een herdenkingsplechtigheid in Katyn. Daar werd tijdens Tweede Wereldoorlog een massamoord gepleegd op duizenden Poolse officieren en intellectuelen die uit Polen waren weggevoerd. Katyn is de stad in het westen van Rusland waar bij het begin van de Tweede Wereldoorlog 22.000 Poolse gevangenen – vooral officieren en intellectuelen – doodgeschoten werden. Het bloedbad werd op bevel van Jozef Stalin aangericht door de Russische geheime dienst, maar Moskou heeft de schuld een halve eeuw lang afgeschoven op nazi-Duitsland. Pas in 1990 erkende Michail Gorbatsjov dat zijn land verantwoordelijk was voor de massamoord en werden geheime archieven vrij gegeven waaruit bleek dat Polen werd verdeeld tussen de twee ‘boeven’ Stalin aan de ene kant en Hitler aan de andere kant.

De geschiedenis herhaalt zich dus… want ook nu zijn het Poolse prominenten die allemaal omkwamen in de crash.
De Poolse president Lech Kaczynski en zijn vrouw kwamen om, en ook nagenoeg de volledige legertop plus enkele politieke prominenten lieten het leven.


In Polen zijn gisteravond op veel plaatsen bijeenkomsten gehouden ter nagedachtenis van president Lech Kaczynski en de 96 andere slachtoffers van de vliegramp.In Warschau verzamelden zich duizenden mensen bij het presidentiële paleis. Er werden kaarsen aangestoken en mensen legden bloemen neer en in kerken waren herdenkingsmissen.

14:27 Gepost door Janice Laureyssens in Algemeen | Permalink |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.