21-04-10

Vliegverkeer een hele week in zak en as

Meteo Consult noemde maandag het vliegverbod 'zeer zwaar overdreven'. De internationale brancheorganisatie voor de luchtvaart IATA is ook kritisch. 'Deze crisis kost luchtvaartmaatschappijen dagelijks 150 miljoen euro aan inkomsten,' aldus de directeur, Giovanni Bisignani.

De internationale brancheorganisatie voor de luchtvaart IATA uitte al eerder scherpe kritiek op Europese regeringen die vasthouden aan het vliegverbod. Volgens IATA is er 'geen overleg, geen risicoschatting, geen coördinatie en geen leiding'.

De Europese verkeersministers willen nu het vliegverbod te reduceren tot een kleiner gebied, in de buurt van de IJslandse vulkaan. Sommige mensen denken dat de economische belangen primeren boven de veiligheid, maar ondanks de grote vertragingen, kwam het vliegverkeer ook in ons land weer stilaan op gang.

De leukste uitspraak kwam van een Brit, die schreef: “ We said cash, not Ash”, want de vulkaan op IJsland heeft inderdaad serieus wat roet in het eten gegooid voor de vele reizigers die ofwel niet konden vertrekken of terugkomen. Dat het vliegverkeer terug stilletjes op gang komt hebben we echter te danken aan o.a. de KLM die als eerste enkele testvluchten uitvoerde. Zij vonden wel as in de lucht, maar niet in hoeveelheden die gevaarlijk konden zijn voor vliegtuigen.

In ieder geval komt het luchtverkeer nog sneller op gang dan de onderhandelingen over B-H-V, waarbij 40% van de Vlamingen geen vertegenwoordiging krijgen. Kleine flutpartijtjes zoals Ecolo en Groen! mogen dan wel mee aan tafel.

We zullen nog tot donderdag moeten wachten om het resultaat van die onderhandelingen te kennen, want wie aan Dehaene een vraag stelt krijgt het antwoord, “ik kan niet vliegen’…wel, dat excuus heeft hij nu niet meer!

03:23 Gepost door Janice Laureyssens in Algemeen | Permalink |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.